• Kiállítások sorozata indult Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében március elejétől

A Timárházban a Nőnap alkalmával, „Alkotó nők” címmel,  a DEMKI felkérésére, két alkotónk mutatkozott be: Bodóné Ujvári Éva szövő és Terdik Angéla népi iparművész, fazekas.

Az Új Városházán a Radics család, Radics László, népi iparművész, a Népművészet Mestere és fia, Radics Zoltán a nevezetes debreceni mézeskalács múltját és jelenét mutatta be a Debreceni Értéktár jóvoltából.

Nádudvaron kiállítást rendeztek Katonáné Kalmár Terézia hímző, mézeskalácsos népi iparművész emlékére, aki egy éve hunyt el. A bemutatót egyesületünk tagja, Sütő Brigitta a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész rendezte a város Művelődési Központjában. A megnyitó alkalmával Nádudvar polgármester asszonya majd egyesületünk titkára, Virágos Lajosné Kozák Anikó és Szmeló Judit, a NESZ mézeskalács szakmai bizottsága elnöke emlékezett egyesületünk egyik alapítójára,  Katonáné Kalmár Terikére,  munkásságára.  

Jelentős esemény volt a Hajdúsámsonban március 7-én rendezett szakmai konferencia, melyet a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága szervezett a hajdúsámsoni Petőfi Sándor Művelődési Ház és Kiállítóhely „Tudásunkkal kézen fogva” címmel. A programban az „aszakkör”projekt jelen helyzetről számoltak be a megjelent közel 10 településről érkezett szakkör vezetők.

Beszámoló hangzott el arról az NKA pályázatról, melyet egyesületünk nyert el és célja az aszakkört vezető közművelődésben dolgozók szakmai mentorálása.

  • Előzetes

Mezőkövesden a Matyó Múzeumban 2023. március 23-án nyílik a helybeli alkotó, Fehér Tibor fazekas népi iparművész kiállítása, ahová alkotótársait, a nádudvari Fazekas  család tagjait is felkérte társ kiállítónak.

Székházunkban a Népi Mesterségek Házában új szakkörök indulnak a hónap végén. A paszományos szakkört Kiss Árpádné paszomány készítő népi  iparművész, a Népművészet Mestere, a varró csoportot Dobosné Hajdú Anikó és Virágos Lajosné Kozák Anikó vezeti.

Készülünk a Húsvétra. Március 25-én Ujváry Mária, tojásdíszítő népi iparművész lesz a vendégünk, aki a gömöri tojásdíszítés hagyományos értékeit mutatja be és tojásdíszítő foglalkozást tart a hozzánk érkező érdeklődőknek. Lesz még egy alkalom arra, hogy a tojásírás hagyományait elevenítsék fel a látogatóink:  a Motolla Egyesület  április 1-én tartja foglalkozását, melynek helyszíne a Népi Mesterségek Háza lesz.

Az Alkotóházi Hétvége tervezett programjának címe a Népi Mesterségek Házában: „Újrahasznosítás” a kortárs népművészetben. A március 31-i rendezvény során beszélgetés és ötletbörze lesz. Arra  a kérdésre keresünk közösen,- elméletben és gyakorlatban- választ, hogy mi legyen azoknak a régi, még értéket hordozó textileknek, kerámiáknak, bútoroknak a sorsa,  amelyek megkoptak, divatja múltak, fel és megújításra szorulnak. Példákon mutatjuk be, hogyan kerülhetnek vissza mindennapjainkban, értékeink közé ezek a tárgyak.

Úgy gondoljuk, hogy a kézműves értékek  „újrahasznosítása” mindennapjaink problémája, meg kell keresnünk az örökségünk megőrzésének ezt a módját is.