Hírek a Debreceni és Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesülettől:

  • „Életgazdagság” a Vigadó Galériában a Hajdú-Bihariakkal
  • New York-ban mutatkoznak be fiataljaink
  • Betlehemeseket fogadtunk
  • Új műhelyekkel gazdagodunk 2023-ban

2022. november 23-án nyílt a Vigadó Galériában „Életgazdagság” címmel az a népművészeti kiállítás, ahol Hajdú-Bihar megyéből 22 népművész mutatkozott be, – közöttük 7 alkotó, a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagja. Fazekas Ferenc, fazekas, a Népművészet Mestere, ifj. Fazekas István fazekas, népi iparművész, Kiss Árpádné palástkészítő, paszományos, a Népművészet Mestere, Kovács Zoltán csont és szarfaragó, a Népművészet Mestere, Kovács Zoltánné népi iparművész, Négyesi Boglárka nemezműves, Gyöngy Enikő ötvös, népi iparművész legkiválóbb munkáiban gyönyörködhetnek a kiállítás látogatása alkalmával. A rövid, téli szünet után, kiállítást várhatóan 2023 februárban újra nyitják.

2022. december 10-től 2023. májusig látható a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium hajdani és jelenlegi diákjainak és mestereinek alkotásaiból az az „ízelítő”, melyet a New York-i Tulipán Galériában (Manhattan, Madison Avenue) a Darida Réka Alapítvány ösztöndíjasainak alkotásaiból dr. Fülemile Ágnes rendezett. A bemutató „A kéz érzékenysége-kreatív kézműves művészet” címet kapta.

Egyesületünk fiatal tagja, Gyöngy Hajnalka szőtteseivel, -öltözet és öltözet kiegészítők-  szerepel a bemutatón.

December 10-én egyesületünk székháza, a Népi Mesterségek Háza „fogadta” be a „szálláskereső” Motolla Egyesületet és velük együtt a Szent családot. Négy betlehemes csoport érkezett cívis házunkba, akik a karácsonyi ünnepkör máig legismertebb és legnépszerűbb karácsony paraszti dramatikus játékát mutatták be a megjelent Motolla és az egyesületünk tagjainak. Hajdú-Bihar megyében többek között Fülöpön és Vértesen gyűjtötték ennek a szokásnak a legértékesebb változatait.

Elsőként a Partiumból érkezett a Csedreg-i felnőtt csoport mutatta be „királyos” betlehemesét. Igazán látványos öltözetükkel, betlehemükkel és erőteljes hanghatásokkal nyerték meg a „ház népe” elismerését. A vértesi változatot láthattuk az ottani általános iskolásokból szervezett csoporttól, majd a nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium ifjúsági csapatának játékában gyönyörködhettünk, akik a nádudvari és a környék hagyományait is beépítették játékuk szövegébe, énekeikbe. Ők, kézművesek lévén kitűntek igényes öltözetükkel és csodálatos betlehemükkel is. A debreceni görög katolikus betlehemezők a Fülöp-i szokást elevenítették fel, igen sikeresen.

A Népi Mesterségek Háza „lakói” nagy örömmel fogadták a dramatikus játékokat bemutató csoportokat. Népi kézműves játszóházat kínáltak a meghívott vendégeknek, gyertyamártással, nemezeléssel, mézeskalács és karácsonyfadísz készítésével készültek a gyerekeket és szüleiket szórakoztatni.

A Motolla Egyesület tagjai a hagyományos lila hagymával „ékesített” zsíros kenyérrel, kolbászos szendviccsel, süteményekkel, forralt borral, teával látták vendégül a betlehemes csoportokat és minden, a rendezvényen részt vevők felnőttet és gyereket.

A napot közös karácsonyi éneklés, énektanulás élményével zártuk, melyet a Motolla kiváló tagjai, Juhász Erika, Bárdosi Ildikó a Népművészet Ifjú Mesterei, Molnár Miklós és fiatal tanítványa hegedűs kíséretében élveztük.

Az ünnepi eseményen részt vett a Debrecen Televízió forgató csoportja, akik a Nemzeti Művelődési Intézet felkérésére örökítették meg ezt a szép délutánt.

Szép, tartalmas órákat töltöttünk együtt az Adventi Motolla rendezvényen több mint 100 debreceni és környékbeli gyerekkel és felnőttel egy értékes hagyomány közös megélésével a Népi Mesterségek Házában, kertjében.

2023. január 5-ig, a Népi Mesterségek Házában működő szakkörök téli szünetet tartanak. Ennek ellenére nem áll meg az élet a Hatvan u. 57-ben, hiszen elkezdődtek a felújítási munkálatok abban a szomszédos lakásban, amely új műhelyeink színterei lesznek a következő években.