• A népművészet él és örök, mert tiszta forrásból táplálkozik…

Mondhatjuk ezt akkor, ha vannak, ahol folydogálnak ilyen kis forráskák, tiszták és nem hagyják elapadni vizüket. Ők a népművészetünk éltetői, azok a kézművesek, akik nemzeti kincseinket a népdalok és a táncaink mellett tanulják, tanítják és űzik. Hazánkban a népművészetünk nemzeti kincsünk, hiszen nehezen találunk még egy olyan országot, ahol ennyire tág a köre a tárgyalkotó népművészetnek. A mienk, örökségünk, melyre méltán büszkék lehetünk.

A Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület (továbbiakban DHBMNE) 40 éve alakult az akkori Kölcsey Ferenc Megyei Városi Művelődési Központ égisze alatt azzal a céllal, hogy közösségbe rendezze és összetartsa a megye kézműveseit, hiszen a közösség a tudás fenntartásának és fennmaradásának  éltető ereje.

Számtalan közös élmény, emlékezetes pillanatok alkották ezt a 40 évet, mely generációkat hozott és kötött össze a kezdetektől napjainkig.

40 év nagy idő, még emberéletben is sok esemény, korszak, emlékek tengere történik az évek haladtával. Ezt az időt megünnepelni nemcsak, hogy illő, de a tagoknak mindent felülíró ünnepnap. Így, az egyesület lelkes vezetősége október 22-re tűzte ki a jubileumi közgyűlési ünnepség időpontját, helyszínéül pedig a debreceni VOKE Egyetértés Művelődési Ház  báltermét választotta.

A népes számú résztvevőket egyesületi tagok, a megye polgármesterei, a NESZ képviselője, a helyi civil szervezetek, valamint az egyesület egykori vezetői, tagjai alkották, akiket Hubert Erzsébet, a DHBMNE jelenlegi elnöke és Virágos Lajosné Kozák Anikó egyesületi titkár köszöntötte.

A program első részeként a meghívott vendégek, szakmai partnerek köszöntötték az évforduló jegyében a megjelenteket, kiemelve a népművészet éltető erejének a fontosságát.

Hajdúsámsoni népdalkör és a sárándi Lévai Kristóf Lajos 8. osztályos „népdalos pacsirta” köszöntését szinte megkönnyezve hallgatták a résztvevők, hiszen az élő népzene legcsodálatosabb dallamai csendültek fel tolmácsolásukban.

Az ünnepség második részében az alapító tagok köszöntése következett, majd az egyesület 40 éves beszámolóját tolmácsolta Hubert Erzsébet elnök asszony. Ezután a kézműves szekciók vezetői számoltak be a 2022-es év jelentősebb eseményeikről, kimagasló eredményeikről, programjaikról.

A nap során elhangzottak még tervekről, jövőbeli elképzelésekről, programokról szóló hozzászólások, majd a kötetlen beszélgetések, meghitt találkozások zajlottak az ízletes ebéd mellett.

Az egyesület mit is kívánhatott volna többet magának, egymásnak ezen az emlékezetes évfordulón, mint hogy legyenek mindig ennyien, akik nyitott szemmel viszonyulnak népi kultúránkhoz, kincsként őrzik és szívügyként adják tovább tudományukat, hiszen Lükő Gábor néprajzkutató szavaival élve: „A magyar népművészetben csak az nem veszi észre a fantasztikus elemeket, aki behunyja a szemét…”

Fekete Andrea, egyesületi tag

  • „Égig érő paszuly”

Október 14-én Vámospércsen, „Égig érő paszuly” címmel tartották az évente visszatérő,  egész napos rendezvényüket a helyi  önkormányzat felkérésére az igényesen felújított művelődési házban. A sokszínű programkínálat egyik jelentős elemét egyesületünk alkotói kínálták. Kamara kiállítást rendeztünk 20 alkotónk munkáinak bemutatásával. Nemez munkák, hímzések, szőttesek, szőtt viseletek, öltözet kiegészítők, vessző, szalma, fazekas, bőr- és ötvös munkák, mézeskalács, gyöngy ékszerek, bicskák, faragások kerültek a falakra, a posztamensekre.

A kiállítás megnyitása alkalmával nemez, szalma és vesszőfonás bemutatót tartottak tagjaink, bevonva a tevékenységbe az odalátogató gyerekeket és felnőtteket is.

  • Előzetes

-Egyesületünk szervezésében a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya kihelyezett zsűrit tart 2022. november 18-án, a székházunkban. Az Adatlapokat november 4-ig várják a NIO-ban, a bírálatra a tárgyakat 17-én 10.00-12.00-ig és 15.00-17.00 óráig lehet leadni a székházban.

-XX. Kárpát –medencei Vőfélytalálkozóra hívja az érdeklődőket a Földes nagyközség önkormányzata és több más, helyi szervezet. A másfél napos, rendkívül sokszínű és szórakoztató programon népi kézműves bemutatót és foglalkoztatót is terveznek, melynek titkárunk Virágos Lajosné Kozák Anikó részese lesz. 

Információ: www.muvhazfoldes.hu