Március első napjaiban rendkívüli vezetőségi ülést tartott a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület kibővített vezetősége. Témánk az Ukrajnából érkezett menekült családok számára a segítségnyújtás formáinak megtalálása és a felajánlása. A vezetéségi tagok javaslata alapján fordultunk Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Szociális Osztályának munkatársaihoz, a MCC (Matthias Corvinus Collegium) debreceni vezetőhez valamint a HBM Kereskedelmi és Iparkamara vezetéséhez. Felajánlottuk, hogy a családok számára létrehozott szálláshelyeken vagy az egyesületünk székházában népi kézműves foglalkozásokat tartunk az ide érkezett gyerekek számára. Mindhárom helyen örömmel fogadták felajánlásunkat, várjuk a konkrét helyszínek, gyermek létszám közlését hogy elkezdjük a munkát.

A vezetőségi ülés témája volt még az április 8-i évi első közgyűlés előkészítése. A napirendi pontok között szerepel a tisztújítás lebonyolításának terve, az egyesület által alapított díjakra javaslat tétel és azok elfogadása. A díjakat a 2021-es évben nyújtott teljesítményekért adományozzuk. A közgyűlésen ismertetjük majd a 2021-es évről összeállított Közhasznúsági jelentést és a 2022-es munkatervet is.

Az elmúlt 40 évben egyesületünk tagjai közül a legtöbben a mi közösségünk ajánlásával érték el a Népművészet Mestere címet. Jelenlegi 12 élő és alkotó mester tartozik hozzánk, örömteli, hogy számuk a folyamatos felterjesztések eredményeként, gyarapszik. Ez évben Debrecen MJ Város felterjesztéséhez, Kaba város, Parád község felterjesztéséhez szakmai „támogató szakmai javaslatot” adtunk.  Egyesületünk 1 főt terjesztett, saját jogán.  

Tartalmas volt az Európai Kézművesség Napjai programjaihoz csatlakozó, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Szervezete, a NESZ, a Hagyományok Háza által kezdeményezett „Kezeink dicsérete” program, melyhez egyesületünk ez évben is kapcsolódott. A március 27-i rendezvényünk  címe: „A varrógép a kortárs népművészetben.” A beavató délelőttön a székházunkban tartott foglalkozáson a ma legmodernebbnek tartott varrógépeket ismerhették meg a jelen lévők. Kipróbálhatták,- a munkavédelmi kiselőadás meghallgatása után,- a varrógépek kezelését majd kiszabtak egy-egy kötényt, miután kiválasztották a kamara kiállításon bemutatottak közül a nekik legjobban tetszőt.

A kötény varrásával minden részt vevő végzett a délelőtt folyamán, ezután a jelen levő egyesületi tag oktatóink segítségével a kézi hímzéssel díszítendő  motívum kiválasztása történt. A program folytatódik április 1-én, amikor a hímzett motívumot ráhímezik a kötényükre a részt vevők. A márciusi varróműhely premierjét nyári tábor és szakköri munka követ az év második felében.

A Békéscsabai Országos Textilpályázaton két alkotónk részesült díjazásban. Kiss Árpádné paláskészítő, paszományos népi iparművész, a Népművészet Mestere, palástjával, Petrovics Nikolett szövő, a Népművészet Ifjú Mestere vászon szőttesével második díjat kapott.

Április 2-án szombaton egész napos szakmai programot szerveztünk az Inkubátor Házi project  mentor  program sorozatában, melyet a sikeresen pályázott  Csoóri Sándor Alap finanszírozásával valósítunk meg. A program során egyesületi tagunk,  Szabó Erzsó Prima díjas, népi iparművész, textilművész, nemezes „A kézműves márkaépítés”. valamint  A „ workshop mint a tudás átadás egyik korszerű formája” címen  tart előadást, majd konzultációt. A kézműves vállalkozás indítás témában Dobosné Hajdú Anikó hímző népi iparművész, nemezműves várja a jelen levők kérdéseit.

A program sorozat második előadására az egyesületünk pályakezdőit és a fiatal alkotóinkat hívtuk meg.