• Díjazottjaink az Élő Népművészet, XVII. Országos Népművészeti Kiállításon

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre hirdetett pályázatot a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek számos ágában.

A rangos pályázaton és az ahhoz kapcsolódó kiállításon Dabas és Térsége Kézműves Egyesület színeiben, két egyesületi tagunk is kiemelkedő eredményt ért el: Dobos Krisztina bőrműves Gránátalma díjat vehetett át Pávás alkalmi táska kollekciójáért, Szente Krisztina fazekas bronz oklevélben részesült kerámia sütőedényei elismeréseként.

  • Divatbemutató az Élő Népművészet Kiállítás alkalmából

A divatbemutatóra azoknak az alkotóknak a munkáiból válogattak a szervezők, akik a legkiválóbb, legújszerűbb munkákkal szerepelnek az Élő Népművészet tárlaton. Többek között Dukát Judit Hungarikum díjas gyöngyös, alkalmi Kalotaszegi ruhakollekciója, gyöngygallérjai, Dobos Krisztina rátéttel, áttöréssel, fűzéssel díszített bőr táskái, övei, hátizsákjai is nagy sikert arattak a divatbemutatón.

  • Folkudvar az M5 csatornán- Dobos Krisztina bőrműves műhelye

A Folkudvar a Hagyományok Háza magazinműsora az M5 tévécsatornán. Havonta jelentkező műsorukkal beavatják nézőinket a Hagyományok Háza tevékenységébe, kulisszatitkaiba, megmutatják, napjainkban miként élnek, változnak az olykor évezredes hagyományaink.

A műsor beharangozójában így írnak: „Dobos Kriszti az Országos Népművészeti Kiállítás Gránátalma Díjas alkotója nemcsak az alkalmi táska kollekciójával nyerte el a szakma elismerését, kezei alatt különleges motoros táska kollekciók is készültek és készülnek. Stábunkat a felsőpakonyi bőrműves műhelyében fogadta.”

A kisfilm itt érhető el.

Magyar Kézművesség 2021

Magyar Kézművesség – 2021., valamint a Virág a művészetben – kézműves szemmel címmel nyílt meg a Magyar Kézművességért Alapítvány kettős tematikájú kiállítása a budapesti Duna Palotában. A tárlat középpontjában a virág, mint szimbólum áll.

Egyesületünk gyöngyfűző tagja, Dukát Judit különleges, Selyem estélyi ukrán gyöngygallér kiegészítővel című kollekciójával pályázott. A gyöngygallér itt ukrán nagy kriza adaptáció, a szokásos méretnél majd háromszor hosszabb, vállat takaró, nagyon apró gyöngyből készült estélyi ruha kiegészítő. Munkáját a zsűri díjazásban részesítette.

  • Mesterségek Ünnepe

Idén 35. alkalommal rendezték meg a Budai Várban a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei ünnepét augusztus 20. és 22. között. Egyesületünk képviseletében Kozma Ilona kosárfonó, Dukát Judit gyöngyékszer készítő, Dobos Krisztina bőrműves vehetett részt portékáival az új helyszínre költözött rendezvényen. Mestereink idén a Tóth Árpád sétányon, a Hadtörténeti Múzeum tövében fogadták a látogatókat.

A szokásos magas színvonalú, gazdag programokon túl a Folktrend divatbemutató is nagy sikert aratott a látogatók között, itt Dukát Judit gyöngyös viseletei is nagy sikerrel szerepeltek. Gratulálunk az alkotóknak!