• Közgyűlés

Március 9-én tartotta a 2023. év munkáját értékelő közgyűlésünket egyesületünk, ahol:

– megvitatta és elfogadta az Elnökség jelentését a szakmai munkáról, a pénzügyi gazdálkodásról,

– döntött a Felügyelő Bizottság és közhasznúsági jelentés elfogadásában,

– értékelte a Hagyományok Háza Magyarországi Vidéki Hálózatában végzett munkát,

– elfogadta az Egyesület programjavaslatát a 2024 évre,

– megköszönve két évtizedes munkájukat „Tiszteletbeli Tag” címet adományozott Fülöp Pálné szövőnek, a Népművészet Mesterének, Kovács Jánosné és Kakuk Imréné népi iparművészeknek, valamint, Méhész Balázs Jánosné programszervezőnek. Köszöntötte az egyesület újonnan felvett tagjait.

  • Workshop foglalkozások

Nagy érdeklődés mellett szerveztük a „A szövés mindenkié” workshop programjainkat, ahol a gyakorlati munka mellett a vászon, gyöngy és gyékényszövés történetéről hallottak a résztvevők.

Program vezetői: Pataki Miklósné a Népművészet Mestere, Balogh Gyuláné népi kismesterségoktató és Vermes Lajosné népi iparművész. Programunk az „ünnepi készülődéssel” folytatódik.

  • Szakkörök, műhelyfoglalkozások

– befejezte a 2023 évben indult foglalkozásait a recski faragó szakkör,

– a recski hímző szakkör mellett indult a jászszentandrási műhelyfoglalkozás,

– készülünk a bodonyi népművészeti ház nyitására, ahol egy szövő és egy faragó szakkör kap lehetőséget a műhelymunkára.

  • Látóutakon

Vendégségben mesterségbemutatóval a Matyó Népművészeti Egyesületnél: kézműves bemutatóval képviselte egyesületünket Pataki Miklósné, Dávid Sándorné és Dávid Sándor, ahol Észak-Magyarország elismert alkotóival találkozhattak az érdeklődők.

A Hevesi Művelődési Házban szervezett „Tavaszköszöntőn” virágokat készítettek a látogatók, a hatvani HEGYMENET klubban kézműveskedtünk az értelmi fogyatékos sérült fiatalokkal.

  • Pályázat: Kárpát-medencei Textiles Pályázat

Erdélyi Istvánné, Szuhankó Ruzsena és Vermes Lajosné díjazott alkotókat, egyesületi tagokat köszönthettük a kiállítás megnyitásán, ahol számos, nagyra-értékelt modern alkotással találkozhattunk.

Fotók: Szuhankó Ruzsena pályázata, Oltárterítő, Rendezvényen résztvevő egyesületi tagok

  • Nyitott műhelyfoglalkozásokra

készülünk március 27-én a Radics Udvarban és a Recski Tájházban és alkotóházban, ahol mestereink szövéssel, agyagozással, gyékény-és vesszőfonással, ajándéktárgy készítéssel, kiállítási tárlatvezetéssel várják a látogatókat. 

  • Vendégeink voltak

A Magyar Katolikus Rádió, Szent István Rádió

  • Aszakkörök mentorálásának szervezése

Egyesületünk befejezte az Aszakkörök mentorálásának szervezését Heves megyében. Mentoraival és a szakköri tagokkal készül a május 21-én Hevesen megrendezendő megyei kiállításra és szakköri bemutatókra.

  • „NYITOTT MŰHELY” program március 26-27 a Radics Udvarban

Az intézményekkel egyeztetett, előre meghirdetett programhoz 127 gyermek és 16 felnőtt csatlakozott. A programok: – szövés, agyagozás, vesszőfonás, húsvéti ajándék-készítés – megvalósítását 18 kézműves, egyesületi tag segítette.

  • FOLKLÓRGÁLA szervezése Detken és Pétervásárán

A Hagyományok Háza hálózati partnereként követendő program szervezésére kaptunk megbízást, amely keretében népzenei és néptánc műsorok sikeres bemutatására olyan településen kerülhetett sor, ahol a hagyományt követő műsorok nem tartoztak a látogatott rendezvények közé. Az adott településen eddig többségében ismeretlen művészeti csoportok új színt hoztak, új kapcsolatépítésre adtak lehetőséget, és bár kis létszámú 80-120 fős közönség előtt, de nagy sikert arattak.

  • Országos Gyermek és Ifjúsági Népi kézműves pályázatra

Négy egyéni, és 1 csoportos pályázatot küldtünk a zsűrire. A pályázók a szakköreink és workshop foglalkozásaink résztvevői. Mestereik: Balogh Gyuláné, Veres László, illetve a pályázó gyermek édesanyja.