• Mozgalmas heteken vagyunk túl a Csillagvirág Népművészeti Egyesületben

A Hagyományok Háza, Heves Város Önkormányzata és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet által meghirdetett XXIII. Országos Szőttespályázat és a hozzá kapcsolódó XI. Nemzetközi Szőtteskonferencia  rendezvényeinek (szeptember 15-17.) előkészítésében és lebonyolításában, illetve a program „utógondozásában” dolgoztunk.

A pályázaton alkotóink bizonyították, a szakág kiváló mesterei a hagyományos és az újratervezett tárgyak, tárgyegyüttesek tervezében, kivitelezésében. A Hevesi Hírportál méltóképpen mutatta be a hírnevünket öregbítő pályázatot, a Hagyományok Háza által készített katalógus a díjazott tárgyakat.

A XI. Nemzetközi Szőtteskonferencián a szakág  kiváló előadói – Landgráf Kata, Madarász Melinda Meyke, Lőrincz Etel, Cseh Fruzsina, Vígh Imre,  Prokné  Györgyi, Komjáthi Ági, Devecz Zsuzsi, Urbánfy Évi – mellett  gyakorlati foglalkozásokkal a szakmai ismeretek megosztására, a hálózati  kapcsolatok erősítésére törekedtünk. Első alkalommal mutattuk be a szövés szakágban megjelent, tájegységi ismereteinket és technikai tudásunkat  bővítő kiadványokat. A résztvevők kipróbálhatták a szakköri munkákat segítő kis eszközöket, „szövött” anyagokból  modern viseletek készültek és közösen kerestük szövött anyagaink újrahasznosításának módjait.

Szeptember 23 a Palóc Viseletek Napja a Recski Tájházban és környezetében.

A népzene, néptánc és tárgyalkotó népművészet közös ünnepén a hagyományos viseletek bemutatása mellett kamarakiállításon megismerhettük Berzeviczy -Fehér Jánosné újratervezett, palóc forrásanyagokat feldolgozó viseleteit.  A nagysikerű program a Csillagvirág Népművészeti Egyesület, a Recski Önkormányzat és a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány összefogásában valósulhatott meg.

Újvári Éva palócföldi iparművész vezetésével  palóc szőttesek újratanítását indítottuk el a bodonyi népművészeti házban. A mátrai kistelepülésre költözött  fiatalok örömmel csatlakoznak a helyi értékek megismerését szorgalmazó foglalkozásokhoz, a kézműves tevékenységek megismeréséhez és elsajátításához. Egyesületünk örömmel támogatja a helyi kezdeményezésen alapuló programot.

  • Országos Szőttespályázat

amelyet a Hagyományok Háza együttműködő partnereivel; Heves Város Önkormányzatával, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezettel hirdetett meg.

Pályázni lehetett olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú lakástextíliákkal, közösségi terekbe készülő textíliákkal, öltözetekkel és kiegészítőkkel, illetve mindezek szövött alapanyagaival, amelyek a Kárpát-medencei népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak.

A pályázatra három kategóriában érkeztek  alkotások:

-Vászonszőttesek

-Gyapjúszőttesek

-Szövött anyagú viseletek

A pályázatra 34 alkotótól összesen 85 tárgy, tárgyegyüttes érkezett, amelyből 64 alkotást elfogadott és zsűriszámmal látott el a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Bíráló Bizottsága. A bíráló bizottság munkáját Landgráf Katalin iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja vezette.

A Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság tagjai voltak:

-Lackner Mónika néprajzkutató

-Lőrincz Etel iparművész, a Népművészet Mestere

-Molnár-Madarász Melinda iparművész, ruhatervező

-Pintér Piroska szövő oktató

A bíráló bizottság döntése alapján

13 tárgy-tárgyegyüttes Hagyományos Mesterremek minősítést, 8 tárgy-tárgyegyüttes Hagyományos Míves Termék, 8 tárgy- tárgyegyüttes Modern Mesterremek, 26 tárgy- tárgyegyüttes Modern Míves Termék, 2 tárgy ajándéktárgy minősítést kapta.

21 tárgyat a bíráló bizottság elutasított.

A díjnyertes tárgyakat online katalógusból, valamint – 2023. november 2-ig nyitva tartott -, a Hevesi Kulturális Központ Művelődési Központ Tagintézményének aulájában bemutatott kiállításon ismerhetik meg az érdeklődők.

A XXIII. Országos Szőttespályázathoz kapcsolódik a három napos, 100 főt fogadó XI. Nemzetközi Szőtteskonferencia, ahol a kiváló előadók és gyakorlati oktatók bevonásával a forrásanyagok alkalmazásához, az újra-tervezéshez módszertani és gyakorlati segítséget kapnak az alkotók. 

Közreműködő szervező: a Hevesi Kulturális Központ Művelődési Központ Tagintézménye

Médiatámogatók: Új Hevesi Média Kft, Hevesi Hírportál, Heves és Környéke Tallózó