• Gyermektábor a Radics Udvarban

Hetedik alkalommal szerveztük a Marci tábort a Radics Udvarban. Kezdetben három napos hagyományőrző programmal fogadtuk a 2008 óta a civil szervezetekkel dolgozó Marci bojtárokat. A lányok kérésére bővült a körünk, ma már a „Marcellák „vannak többségben.

  • Huszonhat táborozó gyermekkel kezdtük a programunkat, akik között számos visszatérő táborozót köszönthetünk. Nagy Levente, Budai Zsombor az első alkalomtól részese a programunknak. Azt gondolom, színes volt a kínálatunk, forgószínpad rendszerben, szakmai vezetők által összefogott kis közösségekben „dolgoztunk”. Öröm volt számunkra, hogy a vászon-és gyöngyszövést, gyapjú és vesszőfonást, hímzést, faragást, korongozást minden gyermek kipróbálhatta, de örömmel nemezeltek, batikoltak is a gyermekek. Az első napon gyűjtött csillag, kerekrózsa, gránátalma, szegfű és rozmaring díszítményeket újra-tervezték, a „jövő tárgyai” új funkciókat kaptak.
  • Barangoltunk Jászszentandrásra, ahol Dávid Család által szervezett kézműves csoporttól a tájegység hagyományaiból kaptunk ízelítőt. A néptánc és daltanulás már az elmúlt évben is szerepelt programunkban, azonban most nem csupán a táncpedagógust, de a gyermektánccsoport tagját is fogadhattuk, aki csodás szólótáncot mutatott be fiataljainknak. Városunk kiváló súlydobói és gerelyhajítói a Marci és Marcellák között is népszerűsítette a sportágat.
  • Az elmúlt évben már szerveztünk közös kézműves programokat a szülőkkel, ahol együtt alkottak, ahol a gyermek igyekezett megosztani a kapott tudását az először szövőszékben vagy korong mellett ülő édesapával, édesanyával. A táborzárás napján a közös munkával színesített izgalmas és kedves percek vártak ránk.
  • Bízunk benne, a hagyományok megélése – ha néhány napig, vagy óráig is tartott, a szülőnek, gyermeknek egyaránt kötődést ad az alkotómunkához, a tárgyakhoz, a közösséghez, a szülőhelyhez, a szakmai vezetőkhöz. Mi ezért dolgoztunk a felkért szakemberekkel, – Andrási István, Balogh Gyuláné, Budai-Tóth Zsuzsa, Bessenyei Jánosné, Dávid Sándor, Dávid Sándorné, Kissné Kertész Gabriella, Lassú Imre, Lassú Imréné, Pataki Miklósné, Vermes Lajosné -, és a mindig példát adó önkéntesekkel.
  • Ez a tábor a Hagyományok Háza, a Csoóri Sándor pályázat és Heves Város Önkormányzata támogatásával a Csillagvirág Népművészeti Egyesület szervezésében jött létre.
  • Látóúton” az Erzsébet táborozók

Egyesületünk felkészült a látó útról érkező táborozók fogadására. A hagyományőrző tábor lakói ismerkednek a kiállításokon bemutatott, a palóc értékeket feldolgozó tárgyakkal. Kézműves foglalkozásokon készült ajándéktárgyakkal erősítjük a helyi értékekhez való kötődésüket.

Számos csoport mellett megtiszteltetésnek tartottuk a Jásztánc Alapítvány látogatását, akiknek a hagyományok iránti elkötelezettségük a tárgyalkotásban is érzékelhető volt.

  • Közös kiállítás a kunsági alkotókkal

Mesterek dicsérete címmel nyílt kiállítás a Györffy István Nagykun Múzeumban. Az időszaki tárlaton a Nagykunsági Népművészek Egyesületének tagjai, a karcagi Andrási Mihály népi iparművész, fafaragó, Nagyné Török Zsóka tiszafüredi népi iparművész fazekas munkái mellett a Csillagvirág Népművészeti Egyesület tagjainak alkotásai láthatók. Dr. Nagy Molnár Miklós múzeumigazgató köszöntője után dr. S Kovács Ilona etnográfus, egyesületi elnök ajánlotta a tárlatot a jelenlévők figyelmébe.

  • Szakköreink programjai

Továbbra is folytatódnak szakköreink, bár időnként kisebb létszámmal, de a legaktívabb nagymamák az unokákkal közösen igyekeznek befejezni a tervezett programot.

  • Múzeumok Éjszakája

A Radics Udvar is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz, melynek részeként különleges programokkal vártuk az érdeklődőket. A délután öt órakor kezdődő programok sorát kézműves foglalkozásokkal nyitottuk. Lehetőség volt hímzésre, faragásra, gyöngyszövésre és csuhéfonásra is. Rendezvényünket Sveiczer Sándor polgármester nyitotta meg, ezt követően tartottuk meg a „Vegyük észre, figyeljünk rá” nevű, a Hevesi Értéktár Bizottság és a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány által indított pályázat értékelését, valamint annak díjátadóját. Magánszemélyek és közösségek is nevezhettek tárgyi és szellemi értékeket érintő javaslatokkal, melyek még nem szerepelnek Heves Város Települési Értéktárában.

Örömünkre szolgált, hogy ezen pályázat eredményeként a Városi Értéktárba bekerült a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet hét évtizedes hagyományőrző tevékenysége, valamint Fülöp Pálné és Pataki Miklósné Népművészet Mesterek alkotómunkássága is.

A rendezvényünkön fellépett a Hevesi Nyugdíjas Egyesület hagyományőrző csoportja és a Csillagvirág kórus. Az esti muzsikát a Szubjektív Zenei Műhely szolgáltatta. Egészen este tíz óráig fogadtuk a látogatóinkat a Radics Kúria Kiállítóhelyen, ahol az érdeklődők rendhagyó tárlatvezetésen, valamint fáklyás zsíros kenyér partin vehettek részt.