Csillagvirág Népművészeti Egyesület eseményei

Csillagvirág Népművészeti Egyesület eseményei

  • Hagyományőrző Marci Bojtár Tábor

Évek óta izgalommal készülünk a táborra, hiszen az utóbbi időben, – ami nagyon jó dolog, – több kínálat közül kell választaniuk a gyermekeknek. Ajánlatunkat valóban a kézművességet kedvelők fogadják örömmel, így táborunkba a hagyományokat, a Marci legendát megismerni szándékozók, városunk Örökös Marcijának emlékét ápolók jönnek.

A kis Marcellinák és Marcik nem csupán a Radics Udvar kiállításain bemutatott használati-és díszítő tárgyakat ismerhették meg, de a Mesterek – Pataki Miklósné, Lassú Imre, Erdélyi Istvánné, Dávid Sándor és Balogh Gyuláné – segítségével maguk is formálták az agyagedényeket, szőtték a palóc csíkokkal díszített vásznakat, csuhéból szöcskéket, lovacskákat készítettek, édesanyjuknak szánt vágódeszkát rozettával díszítettek, huszárokat díszmagyarba öltöztettek. Az udvarunk zenétől volt hangos, minthogy táncot Kovács Tibor tánctanárral, a Marci dalt a Nyugdíjas Egyesület kórustagjaival tanulták.

Nagy örömet jelentett számunkra városunk kiváló sportvezetőjének Kovács Gyula tanár úrnak és Európa-híres sportolóinak látogatása, akik velünk gyakorolták a gerelyhajítást és súlylökés. 

Voltunk Marci túrán, ahol Horváth Tibor Mester jurtájában szablyát és kardot forgattunk, íjászkodtunk, az Ökocentrumban a Poroszlói Vízgyűjtő területen a természetvédelmi táj védett növényeivel és állataival hajótúrán ismerkedtünk.  A tájházban a már jól ismert tárgyakat funkciójuk szerint mutattuk be. És persze készültünk a záró-programunkra, ahol szülőknek, vendégeknek nem csupán műsorunkkal, de az egyesületi tagokkal közösen készített paprikás krumplival is kedveskedtünk.

Öröm volt megélni a gyermekek között szövődő barátságokat, a kis közösség formálódását.  

Köszönjük a tartalmas órákat, a szép munkákat, feladataink közös megvalósítását!

Programunka a Csoóri pályázat, Heves Város Önkormányzata, városunk Művelődési Központja támogatta, a Csillagvirág Népművészeti Egyesület Mesterei, Tagjai céljaink megvalósítását segítették.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET