• „Kisgyőr a magyar fafaragás Mekkája” – mondta Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.
  Az utóbbi két hónapban egyesületünk Kisgyőrben több rendezvény alkalmával bemutathatta kézműves termékeit, és hogy azok hogyan készülnek.
  2021. augusztus 28-án átadásra került a Szent Korona Kilátó, és a Fekete György emlékére állított emlékoszlop. Egy hosszú, munkás álom vált valóra. A jövő nemzedéke példát kapott. A művek létrehozásában nagyon sok ember a szaktudásával, segítségével, és lelkes alkotó kedvével járult hozzá.
  A Szent Korona Kilátó átmérője nyolc méter, mely nyolc tájegységre van felosztva, Gyimestől az Őrvidékig, ezzel szimbolizálva az egységet, a közösséget, az összetartozást. A Kilátó magassága 16 méter.
  Az ünnepség színvonalát több neves vendég előadása emelte.
  A rendezvényt Tállai András, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. Nemcsák Károly, a József Attila színház igazgatója pedig Szép Ernő Imádság című versét adta elő, majd Petrás Mária és Polyák Lilla énekelt, a Tarsoly együttes pedig zenélt.
  Bánné Dr. Gál Boglárka a megyei közgyűlés elnöke beszédében elmondta: „Olyan alkotás született, amelyre büszkék lehetnek az alkotók, Kisgyőr települése és Borsod megye is”.
 • A XXXVI. Őszi Népművészeti Sokadalom apropóján a kisgyőri Borkúthoz vonultunk, ahol Kisgyőr polgármestere, Kékedi László köszöntötte a nagy létszámú közönséget.
  A szüreti műsorban fellépett az erdélyi mezőbergenyei Kincsásó Néptánccsoport, a kárpátaljai Tüzes Liliom és a mezőgecsei Kék Viola tánccsoport, a pártiumi Rónasági Citerazenekar Kisiratos, a Bugaci Népdalkör, a kazincbarcikai Galagonya Citerazenekar, az Avas néptáncegyüttes, a Kisgyőri Népdalkör, a Tarsoly Együttes, a Kökörcsin Táncegyüttes. A táncházban a zenét a Tényleg Zenekar szolgáltatta.
  Mi kézművesek mesterségbemutatóval, és sok szép portékával vártuk a lelkes vendégeket. Számos helyről érkeztek hozzánk a népművészeti egyesületek tagjai. Szeretettel fogadtuk őket, sokat beszélgettünk és tanultunk mi is egymástól.
  Megismerkedtem Sárközi Béláné szűrrátét-készítő Népi iparművésszel, aki Derecskéről érkezett.
  Elmesélte, hogy több mint 30 éve készíti a saját mintával készített használati termékeit. Sokáig oktatta is a szakmát. Szűrszabóságban volt tanuló fiatalon. A tőle kapott tablet táskát le sem tudom tenni. A Sajómenti Népművészeti egyesülettől Vég Enikőt ismerhettem meg. Ő a csipke és gyöngyfűzéssel ismertetett meg minden asztalához látogató vendéget.
  Tiszagyulaházáról érkezett hozzánk egy szenzációs csapat, akik már nem először a vendégeink. Vezetőjük Mikó Zoltán polgármester kóstolóra invitált (keszegfasírtra), a lányok pedig mindenkit chilis-mákos pogácsával kínálgattak. Itt lehetőségem volt egy különleges mexikói, erős és nagyon drága paprikát megkóstolni, amiből egyet ajándékba is kaptam. Ez a paprika – elárulták – a tőzsdén is szerepel.
  Nagyon jól éreztük magunkat a rendezvényeken, várunk mindenkit szeretettel, érdemes minket figyelemmel kísérni. A következő írásomban elárulom, hogy hol.
  Szép napot kívánok mindenkinek erőben, egészségben!
  Ducsai Ágnes Georgina, viseletkészítő