• Kisgyőr

Kézműves egyesületünk központja Kisgyőr. Mint egyesületi tag, és mint magán ember is sokat járok oda. Mikor a bükki hegyen át megérkezem, és elérem Kisgyőr kapuját mindig olyan érzésem van, mintha teret ugranék.

A zsákfalu különleges élménnyel fogadja az odalátogatót. Már a bevezető út elején feliratos oszlop és ülőpad fogad, a háttérben buszmegálló.

Az oszlopot Szondi Sándor, a Népművészet Mestere tervezte. Készítette: Szondi Sándor, Flidel Károly és Papp Ferenc. A padot Balogh István népi iparművész készítette. Tovább haladva megérkezünk a falu elejéhez, ahol faragott falukapu látható. Tudni kell, hogy a faluban évek óta minden nyáron fafaragó tábor, szaktábor működik két héten át. Ezen az eseményen sok neves fafaragó van jelen és egy-egy nemes ötlet, faragás elkészül és a falu része lesz. A falunak így megy híre, „A faragott falu”-ként emlegetik.

Egyre többen látogatják, zarándokolnak ide. A falukapu, jobb oldali kapufélfáját Kékedi László a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője tervezte. Készítette: a Családi Kézműves Szaktábor. Itt látható Krisztus Keresztje, fölötte lebegő angyallal.

A katolikus temető kerítése a Kárpát-Haza egész területét lefedő mintázattal, formával készült el.

Hogy ne fáradjunk el, faragott pletykapadokon pihenhetünk meg, ahol leülve nézhetjük például a temető előtt álló sirató asszonyt, melyet Frech Ottó fafaragó tervezett és készített. A falu közepén a Trianon emlékmű is látható, melyet szintén Kékedi László tervezett és készített el. Pincemester a borkút előtt. A központi buszmegálló is faragott. A Polgármesteri Hivatal napsugaras tetőoromzata a Bükkalján is fellelhető motívummal készült. Számunkra, azaz a kézműves egyesület tagjai részére csodálatos vásárteret faragtak, ahol rendezvényeinken kitehetjük portékáinkat.  A csűr vagy a nyitott műhely, melyben kiállítás látható, nagy részét Juhász Barnabásné, Juliska tanár néni gyűjtötte. A falu könyvtárával szemben ökomenikus betlehem található. Az én legszebb emlékem is ide kapcsolódik.

Édesanyám még nem látogatott el Kisgyőrbe. Egyik húsvét alkalmával az volt a meglepetésem, hogy látogassuk meg a faragott Golgotát. Kocsiba ültünk hárman, a hat éves kislányommal. Körbe zarándokoltuk a falut, miközben én sokat meséltem, majd elérkeztünk a Golgotához. A Golgota sok tekintetben egyedül álló alkotás. Séta közben Zselyke lányom mesélni kezdett, amíg el nem értük az út végén látható 12 méter átmérőjű napkorongot. A maga tudása és érzései szerint elmesélte mi ez a hely, mi történt itt Krisztussal és kik bántották őt. A napkoronghoz érve mi is szerepet kaptunk és játszanunk kellett. Számomra akkor ott az volt a meglepő, hogy a 6 éves kislányomra a hely ilyen hatással volt.

Kisgyőrt egyre többen látogatják, és nemrégiben Kékedi László polgármester ötlete nyomán újabb ötlet valósult meg, faragással és rengeteg munkával. Szinte az ország minden területéről érkeztek fafaragók, a nagy múlttal rendelkező kisgyőri fafaragó táborba. Elkészült, de még nem került átadásra Kisgyőr egyik legkiemelkedőbb alkotása a Szent Korona kilátó. A lenyűgöző építményt faragott, neves emberalakok veszik körül. Belsejében csigalépcsőn lehet a koronáig felmenni. A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült Szent Korona kilátót húsvét alkalmával sokan látogatták meg.

Fafaragóink a jövőt illetően sem fognak unatkozni, hisz Kékedi László újabb álmokat szeretne megvalósítani. A népművészeti egyesületek összefogásával és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készül a Nemzet Betleheme, mely már majdnem elkészült, csak néhány eleme hiányzik, hogy felállításra kerülhessen a Parlament elé.

Ezzel az írásommal és élményemmel szeretnék hívni mindenkit, hogy látogasson el Kisgyőrbe, ahol nem mindennapi élményben lesz része, és ha bemegy a helyi könyvtárba, egy olyan emberrel találkozik, aki még többet mesél Önöknek. Ő Grúz Attila népművelő tanár, aki számomra is értékes ember itt a faluban.