• Sajnos a járványügyi helyzet még most sem engedi, hogy személyesen találkozhassunk, szabadon éljünk, de reméljük, hogy  mindenki jól van. Egyesületünk online kiállítást szervez a Miskolci Megyei Könyvtárban. Köszöntőt mond Miskolc város polgármestere, Veres Pál. A kiállított tárgyak tárlatvezetéssel 3 hétig lesznek láthatóak.
 • Egyre több időt töltünk számítógépeink előtt. Fontosnak tartjuk, hogy láthatóak legyünk. Ennek érdekében webes felületünk létrehozása folyamatban van.
 • A Magyar Művészeti Akadémia 2021-ben több pályázatot is közzé tett. Tagjaink több ízben sikerrel pályáztak.
 • Nagy öröm számomra, hogy Egerben a Heves Megyei Népművészeti Egyesület 2021. májusában viseletkonferenciát szervez. Remélhetőleg ott tudunk lenni személyesen. Számomra maradandó élményt nyújtottak ezek a konferenciák. Egyesületünkből a hímző asszonyokkal voltunk jelen, és több előadás is meghatározó része lett munkánknak.
 • Tagjaink között többen vagyunk hímző asszonyok, közülük kiemelném Molnár Máriát, aki egyesületünk pénzügyeit is sokáig igazgatta, nagyon pontos, precíz elszámolással. Hímzésein is ez a precizitás köszön vissza.

Szeretnénk megismertetni Őt önéletrajzi írásából:

„1940-ben születtem Edelényben. Egy év múlva Szirmabesenyőbe költöztünk. Szerető szüleim itt neveltek fel három testvéremmel együtt. Miskolcon a Közgazdasági Technikumban érettségiztem 1958-ban. Édesanyám is szeretett hímezni, lelkesen mesélt erről a mesterségről.

1982-ben találkoztam először Márton Jánosné Marikával, és az Ő csodálatos alkotásaival. Ott, a Hejőcsabai Gárdonyi Géza Művelődési Házban egy új világ nyílt meg előttem. Beiratkoztam a Marika által vezetett hímző szakkörbe. Tagja lettem a Népművészeti Egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének, amely elsőként alakult meg az országban. A Népművészeti Egyesület neve 1994-től a Népművészeti Egyesületek Szövetsége lett. Olyan emberek közössége, akik a tárgyi népművészet hagyományait nemcsak értik és tisztelik, hanem képesek továbbvinni magas művészi fokon előállított tárgyaikkal.

Márton Jánosné kitartása, munkabírása, szervező ereje példaértékű volt mindannyiunk számára. Előadásai, tanácsai sokat segítettek. Megszerettem a gömöri csomós hímzést, amely a gyöngyök világát idézi annak ellenére, hogy mi ezt hímzőfonállal csomózzuk. A gyöngyszerű apró öltések rendezett sora alkotja a mintát. Megismertük és megtanuljuk alkalmazni a különböző tájegységek, elcsatolt területek értékes, gazdag motívumkincseit. Életben akarjuk tartani a hagyományt, a népi kultúrát, szép kézműves örökségünket.

2003. december 12-én megalakult a Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete, amelynek a mai napig tagja vagyok. A szakköri foglalkozás tartalmas és hasznos időtöltés, ahol nemcsak munkáról, öltéskombinációról, a hímzőfonál színeiről lehet beszélni, de az élet apró örömeiről, gondjairól is. Kijár bajban a segítség, sikerben a gratuláció. Fontosak az értékes emberi kapcsolatok. Az örömteli együttlét és maga az alkotás nagyon szorosan összeköt, tartós ismeretségek, barátságok születnek.

A tradícionális kultúrát továbbörökítjük oly módon, hogy a mai életben használható, korszerű szép tárgyak mégiscsak magukon viselik a régi tárgyak üzenetét. Olyan alkotások születnek, amelyek továbbéltetői lesznek e gazdag művészeti hagyománynak. Szemet, lelket gyönyörködtetően szólnak hozzánk 2021-ben is.

Sok szép kiállítást, bemutatót rendeztünk a szakkör tagjaival.

A Budai Várban a Mesterségek Ünnepén, 1987-ben az első rendezés idején a Tóth Árpád sétányon én is részt vettem.

2012. november 9-én ÉLŐ NÉPMŰVÉSZET BÜKKALJÁRÓL Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozat programja szerint Bp-en a Polgárok Házában, 2017. szeptember 10-én a Magyar Értékek Napján Bp-en a Szent István Bazilika előtti téren voltak hímzéseim.

 1. március 15-én kiállítást rendeztünk Bükkaranyoson.
 2. március 15-én megünnepeltük az Egyesület tízéves működését.
 3. március 15-én a Matyó Népművészeti Egyesület alkotásaiból,
 4. március 15-én Nádudvarról gyönyörű fekete kerámia kiállítás, azt szépen kiegészítették a hímzéseink.
 5. március 15-én az Egyesületünk rendezte a kiállítást nagy sikerrel.
 6. június hóban Miskolcon a VÁROSHÁZA dísztermében,
 7. április 8-án a Szabó Lőrinc Könyvtárban, Miskolcon.
 8. január 23-án közreműködtünk Paranai Józsefné hímző, szakoktató, csipkeverő népi iparművész ÖRÖKSÉGÜNK című kiállításán a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.
 9. április 17-én a Termelői Napon, az Erzsébet téren voltunk több pavilonnal.

Évente bekapcsolódunk Kisgyőrben a Családi Kézműves Szaktábor, valamint az Őszi Népművészeti Sokadalom programjaiba.

Egerben részt veszünk a VISELETEK RÉGEN ÉS MA Országos Népviseleti Konferencián.

2014-ben meghallgattam Mezőkövesden a továbbképzés, mesterkurzus előadásait.

 1. május hóban Országos Hímző Konferencia és Találkozó BÉKÉSCSABÁN.
 2. november 17-én TÁLLYÁN Úri Hímzés Nemzetközi Konferencián voltunk.

Nagyon tartalmas, jó program volt.

Hímeztem szatmári keresztszemes mintával párnát, asztali futót, kalotaszegi írásossal táskát. Párna, futó nógrádi palóc mintával (Kisgyőrben) Tardi keresztszees futó (Kisgyőrben). Most készült el egy asztali futó gömöri csomós mintával. Ezt kiállításra terveztük 2020-ban a Megyei Könyvtárba.

Falvédő, asztalterítő, futó, párna, táskák és még sok szép hímzett alkotás.

Ezeket saját magam örömére készítettem, de van néhány darab, amiket elajándékoztam.

2018-ban a főoltárra és a mellékoltárokra terítőket készítettünk úri hímzéssel, azokat átadtuk a Miskolci Mindszenti Templom részére. Már többször feltették, sokan megdicsérték, elismerés, nagy megtiszteltetés.

Sokszor voltam a NESZ Közgyűlésein Budapesten.

Az Egyesület titkárával negyedévenként elkészítettük a pénztárjelentést, és évenként a pénzügyi beszámolót.

2008. március 15-én a Bükkaljai Népművészeti Egyesület ÖRÖKSÉGÜNK díjat adományozott részemre.

Hitvallásom, maradjon meg az a tudáskincs, amely az eleinkben megvolt a népi kézművességben.