Bükkalja Mesterek Népművészeti Egyesületének eseményei

Bükkalja Mesterek Népművészeti Egyesületének eseményei

• A 33. Mesterségek ünnepére melyen a kiemelt téma a lábbeli, fókuszban a szegedi papucs mi is nagy erőkkel készültünk.
A papucs, cipő, lábbeli újra gondolása minden jelenlévő mestert megszólított és cselekvésre alkotásra buzdított.
Így lehettünk szemtanúi mézeskalács csizmának, gyékény cipőnek és korhű ősrégi cipőnek és mesterének. A bükkaljai Mesterek felkészülten mind tudásban mind látványban és mesterségük bemutatásában is kitettek magukért.
Az idén megújult zászlóval és lobogóval nyolc plusz két sátorral érkeztünk a budai várba.
Az egyesületünk vezetője Attila három sátrat rendezett be, melyben hitelesen mutatta be cipész kollégái segítségével a csizmadia mesterség kézi és gépi munkafázisait. Igazi látványtár volt.
Attila készült egy meglepő látványelemmel mely emelte a rendezvény hangulatát egy rogyasztott szárú táncos csizmával.
Ez a látványelem biztos nem a száz éves csizmadia műhelyben készült, hanem Attila elgondolása alapján Balog István fafaragó mester műhelyében.
A csizma méretes mivolta vonzotta a tömeget és szelfi pontja volt a neves rendezvénynek.
A kenyérszentelésre is elkísért bennünket, ekkor Attila Hunor kisfia foglalt helyet a szárában, kezében az új zászlónkat lobogtatva. Mi nagyon élveztük a látványt.

• Nagy öröm volt számunkra is hogy a rendezvény keretein belül megrendezett „A szegedi papucs újragondolása” versenyén a csizmadia mester fia Kovács-Csizmadia Márton is részt vett.
Kizárólag kézműves technikával természetes alapanyagból készült el az ifjú mester lábbeli remeke.
A mai kornak megfelelő hordható darabot a zsűri egyöntetű szavazata alapján a legnagyszerűbbet a gimnazista fiatalember alkotta. Kovács J. Attila csizmadia mester nagyon büszke fiára.
A Marci által újragondolt papucs teljes egészében bőrből készült és az újragondolást a háromdimenziós bőr virágok díszítik, melyeket Marci már évek óta készít a gyerekekkel.

• Az elmúlt esztendőben invitáltam a mesterségek ünnepére egy kedves barátnőmet.
László Ottiliának hívják. Kézdivásárhelyről való, de itt él több mint egy évtizede hazánkban.
Nagyon tetszett neki, amit látott és a csapatunk is megnyerte tetszését.
Hagyományőrző bútorfestéssel foglalkozik. Hívtuk, hogy legyen az egyesület tagja és szívesen fogadta. Munkásságát az 1980-as években kezdte. Baráti meghívásra érkezett Magyarországra egy Gyógynövény szaküzletnek festett bútort. Tevékenységére felfigyeltek, aminek következtében Magyarországra hívták meg, ahol a PAKISZTÁNI nagykövet részére egy teljes szobaberendezést festett meg.
Mint bútorfestő saját részre konyhabútort festett.
Tudását, tapasztalatait az idő során szívesen adja át játszóházakban, (Csiporkázó játszóház, Csernáton, Esztelnek, Mezőhegyes, Szentes, Hatvan) Az oktatói munkássága során tehetséges fiatalok kerülnek ki. Az általa festett bútorok Kézdivásárhelyen a szülői házban tekinthetők meg.
Munkásságának eredményeit több rendezett kiállításon mutatta meg.
Az idei rendezvényen lelkes résztvevő volt, szívesen vette a zsűri észrevételeit és az egyesületünk tagjai is mind támogatni fogjuk alkotó tevékenységét.

• Itt az Ősz és mestereink nem pihennek. Nagy erőkkel, új termékekkel készülünk az ŐSZI NÉPMŰVÉSZETI SOKADALOM-XXXVI KISGYŐRI SZÜRETI NAP-ra.
Szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket mulatni és vásárolni vágyókat.
A rendezvény 2019. 09. 28 szombati napon megrendezett, részletes programajánló Kisgyőr honlapján olvasható.
A közeljövőben készülünk Budapestre az évösszefoglaló gyűlésre.