• Az Alkotóházban szombatonként is javában folyik a munka

Megtelt az Alkotóház minden terme február harmadikán. Az egyik teremben a lelkes kosárfonó csapat szorgalmasan dolgozott a vizsgamunkákon. A kész alkotások csinosításán, tökéletesítésen munkálkodtak. Újabb és újabb tárgyak készítésével tökéletesítették tudásukat.

Erre a napra farsangi családi játszóházba invitáltuk az érdeklődőket. A kézműves foglalkozáson bőr ékszerek, szalma és papír farsangi dekorációk készültek.  A résztvevők megnézhették a kosárfonókat munka közben, amint a kosarak fülezésének technikáját tanulják.

A hímző szakkörösök a Nadányi Zoltán Művelődési Házban tartották a foglalkozásukat. Ők is nagy munkában voltak, újabb hímzési technikákkal ismerkedtek meg.  A különleges komádi hímzéssel foglalkoztak.

  • AHÁZAK fotópályázat

 A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének tagjaként részt vettünk a „Láss, ne csak nézz!” – Fotókon a népi kézműves örökség helyszínek tevékenysége című pályázaton. A beérkezett fotókat szakértő zsűri válogatta -melyben fotós, képzőművész, néprajzos szakemberek egyaránt részt vettek. Az alábbi linken elérhetők többek között Egyesületünk fotói is 

  • Vándorkiállítás

A Hagyományok Háza és a Nemzeti Művelődési Intézet megbízásából egyesületünk egy négy helyszínen bemutatásra kerülő vándorkiállítást valósíthat meg 2024 első félévében. Az első kiállítás Tetétlenen nyílt meg 2024. január 24-én, a Faluházban NÉPMŰVÉSZETI ÖRÖKSÉGÜNK – A Hortobágytól a Sárrétig címmel. A kiállított anyag elsősorban a Bihari Népművészeti Egyesület tagjainak, illetve a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium mestereinek és növendékeinek alkotásaiból állt.

A kiállításhoz kapcsolódva február 15-én a Tetétlen Faluházban tartottunk kézműves délutánt, ovisoknak, iskolásoknak és érdeklődő látogatóknak. A foglalkozáson olyan mesterekkel ismerkedtek meg és dolgoztak együtt a gyerekek, akiknek alkotása a kiállításban megtalálható volt. A tárlat február 16-ig fogadta a látogatókat.

  • Mesterségbemutatók, vásárok

A Kossuth Rádió Országjáró Szombat Délelőtt című műsora a XV. Derecskei Disznótor és Hajdú-Bihari Téli Vásár forgatagában járt február harmadikán.  Egyesületünk mestereit is megszólaltatták. A rendezvényen árusított, mesterségbemutatót tartott Sárközi Béláné Népi iparművész szűrrátét készítő. Porkoláb Ferenc, Népi iparművész, a Népművészet Mestere a szűrrátétek motívumait mutatta be az Országjáróban. A hallgatók megtudhatták, hogy Marczin Istvánné viseletkészítő népi iparművész, a derecskei néptáncosok viseletét is elkészítette. Barta József fafaragó keze munkáját több derecskei ház és kapu is viseli. Loosné Nagy Ilona pedagógus, Népi iparművész a nemez természetességét és sokoldalú felhasználási lehetőségét hangsúlyozta az Országjáró műsorában. Szatmári Ferenc kosárfonó Népi iparművész, elmondta, hogy a Derecske környéki településeken kosárfonást oktat.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=919486639574285&id=100045388727353

https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2024/02/01/orszagjaro-szombat-delelott-a-derecskei-disznotor-forgataga/

  • A február 17-i „Böjtelő Havi Népművészeti Nagyvásár és Mesterség Bemutató” programon rengeteg szép kézműves termék között válogathattak a vendégek DEMKI Tímárház – Népi Kézműves Alkotóházában. Mestereink közül Rácz Erika a Népművészet Ifjú Mestere, Népi iparművész, ötvös, népi ékszerkészítő, Porkoláb Benedek a Népművészet Ifjú Mestere, bőrműves, szakoktató, és Tarsoly Andorné Népi iparművész, hímző vett részt a rendezvényen.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=781707837325541&set=pcb.781716993991292

  • Meghosszabbított jelentkezési határidő

Még várjuk a jelentkezéseket a XV. VÁNDORLEGÉNY Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra! A jelentkezési határidő: 2024. március 10. A nevezés díjtalan.

További információk és jelentkezési lap