• Képzések, szakkörök

Alkotóházunkban szombatonként is tevékenykednek a szakkörösök és a képzésen részt vevők. Amikor éppen nem a kosárfonók tanulják a mesterség fogásait, akkor a hímzők töltik meg a nagytermet és folytatják a Zobor vidéki hímzés elsajátítását.

  • Ösztöndíjasok bemutatkozása

November végén a Magyar Művészeti Akadémia két tehetséges ösztöndíjasa, Bárdosi Ildikó népdalénekes és Rácz Erika ötvös-aranyműves, egyesületünk tagja mutatta be ösztöndíjas programját és életútját a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium diákjai és az érdeklődők számára.

  • Mester és inas: BŐRMŰVESSÉG

 A Mester és inas videó sorozat decemberi részében Horváth Tibor tiszafüredi műhelyébe pillanthatunk be, ahol Porkoláb Benedeket tanítja mestersége fortélyaira.

https://kultura.hu/diszes-bicskatarto-helyett-idotallo-telefontok/?fbclid=IwAR1mc2s1ktKAbUubwnE-bLNAIEw_BzIcBdr0aKe2YMH-JChXZ7YpKtgX1aA

  • Ünnepi esemény

Október 28-án, a Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesülettel közösen emlékeztünk meg Furtán alapító tagunk, Varga Dánielné Juhász Erzsébet születésének 100. évfordulójáról, valamint megünnepeltük a furtai citerazenekar fennállásának 50. évfordulóját. Erzsi néni 1959 óta megszakítás nélkül, szabad kézzel készítette a szebbnél szebb mintákat, minden egyes munkája egyedi tervezésnek számított. 1980-ban kapta meg a népművészet mestere címet, 1993-ban alapító tagja volt a Bihari Népművészeti Egyesületnek. A rá való emlékezés keretében a furtai Községháza dísztermében – ahol állandó életmű-kiállítása is látható – egy kerekasztal-beszélgetéssel idéztük fel alakját és munkásságát, eredményeit. A beszélgetésben részt vettek Erzsi néni családjának tagjai, a tevékenységét és örökségét ápoló egyesületek egykori és jelenlegi képviselői, Furta település közösségének korábbi és mai vezetői. Az este második részében – miután koszorút helyeztünk el Erzsi néni egykori lakóháza emléktáblájánál – a művelődési házban került sor egy gálaműsorra a furtai és komádi népdalkörök, magyarhomorogi néptáncosok, valamint a Bihar Citerazenekar közreműködésével.

  • Adventi vásár és játszóház

Az adventi időszak vásárokban bővelkedik.  December 8-án, és 9-én a Bihari Népművészeti Egyesület karácsonyi kézműves vásárt rendezett a Nadányi Zoltán Művelődési Házban. Berettyóújfaluban az adventi kiállításoknak évtizedes hagyománya van. A rendezvény ideje alatt adventi családi kézműves foglalkozást tartottunk, ahol szalmadíszeket, csuhé angyalt és gyöngy ékszereket, textil, drót és fagyöngy használatával angyalka díszeket, valamint ajándék rongybabát, textilből szaloncukrot lehetett még készíteni.

Mestereink még a DEMKI Tímárház Adventi Népművészeti Nagyvásárában is részt vettek, valamint, a Debreceni Adventi Vásárban is megtalálhatók igényes portékáikkal.

  • Tudásátadás, mesterségbemutató

December elején a Tímárházban 150 tanuló vehetett részt szűrrátét, szűrhímzés mesterség bemutatókon. Az ismeretterjesztő foglalkozásokon Sárközi Béláné szűrrátét-készítő, népi iparművész, Tarsoly Andorné hímző, népi iparművész és Porkoláb Ferenc népművészet mestere szűr-, szűrrátét-készítő népi iparművész tanította a látogatókat.

– A téli szünethez közeledve iskolásoknak tartottunk karácsonyváró foglalkozást. Ajándék bőrkarkötők és gyöngy karácsonyfadíszek készültek.

  • Elnyerte a népi iparművész címet

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsadó Testülete 2023. november 29-én, népi tárgyalkotó iparművész címet adományozott mások mellett egyesületünk tagjának, Horváthné Nagy Olga hímzőnek, szakkörvezetőnek. Nagy szeretettel gratulálunk!

 

Áldott karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, békés, boldog új esztendőt kívánunk mindenkinek!