• Május 24-én nyílt meg a margittai fazekasságot bemutató vándorkiállítás a Bihari Múzeumban. A kiállítás a Partiumi Keresztény Egyetem Vizuális Alkotás és Nevelés Kutatóközpont projektjeként jött létre, melynek célja a nagy múltú bihari fazekasközpont örökségének bemutatása és népszerűsítése. Az Érmellék néprajzi örökségének művészeti célú feltárására még nem került sor, ezért ez a rekonstrukciós kísérlet a rég elfeledett fazekasközpont emlékét és a térség településeinek meghatározó motívumvilágát hivatott feleleveníteni és őrizni. Az Érmelléken űzött mesterségek igazodtak a mocsárvilág adta lehetőségekhez, az itt jelentős mennyiségben fellelhető alapanyagokat használták fel: nádat, gyékényt, sást, agyagot. Az Érmellék egyetlen fazekasközpontja volt Margitta, amely nagy jelentőséggel bírt a térségben. Központi jellegét mutatja, hogy olyan sajátos motívumok alakultak ki, amelyek csak az ezen a településen készített kerámiákon jelentek meg. Ezzel téve egyedivé a margittai fazekasság örökségét. A program folytatásaként a rekonstrukciós folyamatot bemutatjuk az egyesületünk szervezésében megvalósuló VII. Partiumi Szabadegyetemen, majd a meglévő eredeti darabok, illetve a feltárt ismeretek alapján elindul a margittai fazekasság visszatanítása is Alkotóházunkban. A margittai fazekasság után több, a történelmi Bihar vármegyében jellegzetes mesterség feldolgozására is sor kerül – 2023 januárjában, a Berettyóújfalu, Nagyvárad, Margitta és Debrecen által közösen megrendezendő Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozat keretében egy nyitókonferencia és kiállítás indítja el ezt szakmai folyamatot.
 • Május 27-én, délután megtartottuk idei első közgyűlésünket. Nagy öröm, hogy igen nagy számban tudunk végre ismét összegyűlni. Mindenekelőtt megemlékeztünk a legutóbbi közgyűlésünk óta elhunyt tagjainkról, köztük alapító elnökünkről. Döntöttünk tagfelvételről is, 16 új tagot köszönthetünk sorainkban, akik mindannyian kiváló alkotóemberek. Elfogadtuk a 2021. évről szóló beszámolónkat, értékeltük az idei év eddigi eseményeit, és megterveztük az előttünk álló nyári időszakot is, ami igen mozgalmasnak ígérkezik. Már most elkezdtünk készülni a jövőre esedékes 30. évfordulónkra. A közgyűlést követően pedig Varga József tagtársunk jóvoltából egy nagyszerű estebéd keretében töltöttük együtt a rég vágyott kötetlen formában, baráti együttlét keretében a kora estét.
 • Május 28-29-én végéhez ért a Csoóri Sándor Program keretében megvalósult 60 órás kosárfonó kurzusunk, melyet Szatmári Ferenc és Szatmári Ferencné népi iparművészek vezettek. A résztvevők szívesen folytatták volna még a tanulást, bár így is örömet okozott a szakkörösöknek a sok szép elkészült tárgy. A szakmai program vezetői.
 • Május 31-én, hosszú távú szakmai együttműködési megállapodást írtunk alá a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságával. Az együttműködésről egyesületünk május 27-én hozott döntést, így az MNYKNT budapesti közgyűlésén a két szervezet elnöke, Dr. Arató Balázs és Kolozsvári István aláírhatták a dokumentumot. A megállapodás létrejöttét Dr. Balázs Géza egyetemi tanár, az MNYKNT tiszteletbeli elnöke, a két szervezet által közösen, minden év júliusában, Berettyóújfaluban megrendezett Partiumi Szabadegyetem szakmai vezetője kezdeményezte. Együttműködésünk eredményeként ezen a nyári eseményen mind több egyetemi hallgató és szakmai érdeklődő ismerkedik meg Partium, ezen belül Bihar ország- és megyehatárokon átívelő szellemi örökségével, történelmi, nyelvi és néprajzi hagyományaival. A célcsoportot elsősorban a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem hallgatóit, illetve a már munkában álló szakmabelieket jelenti. Előadásaink azonban nyitva állnak minden érdeklődő számára. Ezen az egy konkrét programon túl közös törekvésünk egy több tudományágat is érintő feltáró és ismeretterjesztő műhelymunka-folyamat fenntartása és bővítése is.
 • A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság az Agrárminisztérium támogatásával elkészítette az Ismered megyénk értékeit? című, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktárban szereplő értékeket bemutató kisfilmsorozat újabb részeit, melyek közül a pásztorhagyományokat bemutató epizódban helyet kapott a bihari, illetve azon belül is a derecskei szűr- és szűrrátét-készítés hagyománya. Emblematikus népművészeti örökségelemeinket Porkoláb Ferenc, a népművészet mestere és Gyönyörűné Erdei Judit, a népművészet ifjú mestere mutatták be. A teljes film megtekinthető az alábbi hivatkozás megnyitásával: https://www.youtube.com/watch?v=ekTEy7qYvUs 
 • Június 2-án a berettyóújfalui Széchenyi István Tagóvoda gyermeknapi rendezvényén vettünk részt ügyességi és népi játékokkal. 
 • Június 3-án, délután Nagyváradon, a Bihari Kézművesek Egyesületének első hivatalos összejövetelén tovább bővíthettük „biharországi” kapcsolatainkat. Egyesületünk is több nagyváradi és Bihar megyei taggal büszkélkedhet, régi partnerség fűz minket a nagyszalontai Sinka István Kézműves Körhöz, kapcsolatba léptünk már a Nagyváradi Kézművesház Egyesülettel is, és még áll kiállításunk a nagyváradi várban. Az, hogy Bihar megyében és Nagyváradon is egyre erősebb szervezeti keretek alakulnak ki a népművészet, a népi kézművesség terén, komoly lehetőséget ad közös népművészeti hagyományaink feltárásának és megörökítésének folytatásában. 
 • Június 5-én, pünkösdvasárnap Darvas község családi rendezvényén vettünk részt a Darvasi Gyermekekért Közalapítvány meghívására, ahol elsősorban a legkisebbeket vártunk különböző játékos foglalkozásokkal.
 • Június 7-én elkezdődött Alkotóházunkban a Hagyományok Háza által akkreditált 60 órás hímző tanfolyam, Tarsoly Andorné hímző népi iparművész vezetésével. A résztvevők megismerhetik a magyar hímző kultúra eredetileg és napjainkban használható alapanyagait, hímzőfonalait, a hímzéshez szükséges eszközöket, a mintakincs forrásait, és megtanulják, hogy ezeket a mintákat mai funkciónak megfelelően ízlésesen és hitelesen alkalmazzák kortárs lakáskultúrában és viseleti darabokon. A tanfolyam ősszel vizsgával zárul, melyen a gyakorlati bemutató része a tanfolyam közben elkészített és befejezett magas színvonalú tárgyak bemutatása. Eredményes munkát kívánunk valamennyi résztvevőnek! 
 • Június 9-én Budapesten, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban álló kiállításunkban egy rendhagyó tárlatvezetéssel vártunk minden érdeklődőt. Programunkon a komádi hímzés történetét, jellegzetességeit, valamint a kiállítás hátterét jelentő Fekete Erzsébet Komádi Hímzőpályázatot és a kiállításba bekerült alkotásokat Dr. V. Szathmári Ibolya mutatta be, majd a Fekete Erzsébet Hímzőkörről és a mintakincs felkutatásáról, az adatközlőktől származó érdekes történetekről mesélt Dr. Takácsné Polgár Adél. Mindeközben a hímzőkör tagjai Seprenyi Dánielné szakkörvezető irányításával hímzésbemutatót tartottak. A kiállítás június 15-éig volt megtekinthető. 

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/muzeum/program/csoda-vilag-ez

 • Június 11-én, örömteli és felemelő élmény volt részt venni az I. Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválon. Nagyváradon a helyi szervező, Csillagocska Alapítvány székhelyén, a Nagyvárad-Réti Református Egyházközség területén. A templom körüli épületekben és parkban kezdődtek az ünnepi programok, ahol számos más helyi és partiumi kézműves szervezet és egyéni alkotó társaságában jelenhettünk meg. A résztvevők szervezetek között volt a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület, a nagyszalontai Sinka István Kézműves Kör, a Nagyváradi Kézműves Ház, a Manus Pulchre Egyesület, a Bihari Kézművesek Egyesülete, valamint a Bihari Népművészeti Egyesület. Egyéni alkotóként Miklós-Papp Zsuzsanna viseletvarró, Sárkány Szabolcs fazekas és László Attila fazekas-keramikus mutathatta be szebbnél szebb alkotásait. Sok régi ismeretség erősödhetett így tovább, és megszámlálni is nehéz azokat az újabb kapcsolatokat, melyek e rendezvényen létrejöttek, és a jövőben tovább mélyülhetnek, szerte Biharban – határon innen és túl. Ehhez pedig a mind több személyes találkozás és megjelenés lehet a legjobb eszköz. Csoóri Sándor útmutatását követve: „Látnunk kell egymást, hogy láthatók legyünk, hallanunk egymást, hogy hallhatók.”
 • Június 11-én, szombaton, a kézművesség világnapján „Mit szűr a szűr? – az alföldi szűrök titkai” címmel szervezett szakmai napot a nádudvari Ady Endre Művelődési Központ, ahol az érdeklődők a szűrök történetiségén túl a szűrkészítés és a díszítési lehetőségek sokszínűségébe is bepillantást nyerhettek. Kipróbálhatták a hímzés és a szűrrátét-készítés technikáját is Faragó Mária szűrhímző és Bak Zoltán szűrrátét-készítő népi iparművész, a népművészet ifjú mestere szakmai útmutatásával. A jó hangulatú délutánon egy ünnepélyes szűrátadásnak is részesei lehettünk. 
 • A Bihari Népművészeti Egyesület Országos Felnőtt Népművészeti Alkotótábora 2020. július 25–29. között kerül megrendezésre. Helyszín: Alkotóház – Berettyóújfalu, Tavasz krt. 10. Szeretettel várunk minden tanulni vágyó, érdeklődő felnőtt jelentkezését az alkotótáborunkba!