Február 26-án zártuk a farsangi időszak szombati családi foglalkozásainak sorát.

Mestereink munkáiból idén is időszaki kiállítások láthatóak az Alkotóházban. Jelenleg Török Zita fazekas népi iparművész alkotásai tekinthetők meg, munkanapokon 8.00-16.00 óra között.

Az „Esélyt a bihari gyermekeknek II.” című, EFOP-1.4.2-16-2016-00002. azonosítószámú pályázati program keretében kézműves foglalkozásokat tartottunk. Elsőként március 4-én, a Berekböszörményi Kossuth Lajos Általános Iskola alsó tagozatos tanulóinak, majd március 8-án és 9-én, a berettyóújfalui József Attila Általános Iskola harmadikosainak.

Március első hétvégéjén volt Békéscsabán a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál.  Az „Ünnepre készülve” – Ünnepi alkalmak népi textíliái – pályázatot egyesületi tagjink közül kiemelt első díjban részesült Hímer Marianna, A kiállításon szerepeltek továbbá  Horváthné Nagy Olga és Gyönyörűné Erdei Judit alkotásai is.

Egyesületünk, elnöke Kolozsvári István „a népi kézművesség hagyományainak ápolásában, illetve a helyi értékek megőrzésében vállalt szerepe, határokon átívelő közösségépítő tevékenysége elismeréseként” a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült nemzeti ünnepünk alkalmából, melyet március 11-én vehetett át a Pesti Vigadóban.

Nemzeti ünnepünkre készülve, március 12-én, Kisgyőrben vettünk részt a település megemlékezésén, amelynek keretében ismét birtokba vette a helyi közösség a Faluház megújult nagytermét. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy erre az alkalomra egyesületünk is hivatalos volt, és tagjaink alkotásaiból rendezhettünk kiállítást. A színpadi produkciók között pedig szerepet kaptak a Bajnóca Néptánc Egyesület táncosai, valamint Magyari Anna és Balázs Amarilla népdalénekesek, citerán pedig Marczin Mihály kísérte a dalcsokrokat. Az ünnepi alkalom mellett ráadásul a hosszú bezártság után ismét sort keríthettünk egy közös kirándulásra és együttlétre, amire már nagyon rég vágyakoztunk Köszönjük, a kiállítás megrendezését Magyar Zitának, Takácsné Czeglédi Anikónak, illetve Grúz Attila kisgyőri faluház-vezetőnek és munkatársainak. Hálásan köszönjük vendéglátóinknak – Kékedi László polgármester úrnak, az MMA Népművészeti Tagozata vezetőjének, Grúz Attilának, a Kisgyőri Faluház vezetőjének és minden kedves bükkaljai barátunknak – a meghívást és a lehetőséget!

A Dubaji Világkiállítás Magyar Pavilonjában március 14–19. között  rendezték meg Magyar Nemzeti Hetet, ahol a NESZ küldöttségének tagjaként bemutatta mesterségét Nagy Magdolna szövő népi iparművész is, aki ezáltal nemcsak egyesületünket és a szövetséget, hanem Magyarország egészét is képviselte. Szeretettel gratulálunk!

Március 19-én, megkezdődött a kosárfonó szakkörünk Szatmári Ferenc és Szatmári Ferencné népi iparművészek vezetésével.

A „Kezeink dicsérete” – Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hete programsorozat keretében április 1-jén és 2-án vártuk az érdeklődőket. Első nap az iskolás és óvodás csoportokat hívtuk kézműves foglalkozásokra az Alkotóházba. A gyerekek színes fonalból körmönfonással karkötőt készítettek, színes gyapjúból gyűrűt nemezeltek és agyagot is formázhattak. Másnap a résztvevő családoknak lehetőségük nyílt bekapcsolódni a kosárfonókhoz, lehet korongozni-agyagozni a fazekas műhelyünkben, szűrrátétet készíteni és délután kipróbálni a bőrművesség néhány technikáját. A munkálatok mellett lehetett falatozni és táncbemutató is gazdagította a napot.

Április 9-én húsvétváró családi foglalkozást tartottunk az Alkotóházban, a hagyományos tojásdíszítés motívumaival készültek a hímes tojások és barkadíszek

Hagyományainkhoz híven április 3-án ismét megrendeztük a kihelyezett népi iparművészeti zsűrizést alkotóházunkban. Nagy öröm számunkra, hogy szűkebb környezetünkön túl többek között a szomszédos megyékből, illetve Észak-Magyarországról és Erdélyből is érkeztek új alkotások. Az idei alkalommal 49 alkotó 167 tárgya került a bírálók elé, és összességében hagyományos kategóriában 20 mesterremek és 53 míves termék, modern kategóriában pedig 22 mesterremek és 27 míves termék született. Ezeken túl 6 db alkotás kapott ajándéktárgy minősítésű zsűriszámot. Köszönjük a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának a lehetőséget, a zsűritagok munkáját, alkotótársainknak pedig nagy szeretettel gratulálunk, és további töretlen alkotókedvet és sikereket kívánunk!

Április 14-én Nagyrábén készülődtünk együtt a helyi családokkal a közelgő ünnepre. Hagyományos, viaszos írókázással díszítettük a húsvéti tojásokat, hozzájuk pedig csuhéból kis kosárkák is készültek.

A tiszafüredi Kovács Pál Művelődési Központ meghívására április 22-én Tiszafüreden vehettünk részt az Induljunk el egy úton elnevezésű rendezvényen, a hímzők regionális szakmai konferenciáján. Bemutathattunk a Bihari Népművészeti Egyesület közösségét és tevékenységét, ezen belül pedig – a rendezvény tartalmához kapcsolódva – a két legbecsesebb bihari hímzőhagyományt: a furtai és a komádi hímzést. A gyakorlati bemutatót a komádi Fekete Erzsébet Hímző Kör és a furtai Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület tagjai tartották.

Április 23-án Berettyóújfaluból, illetve Bakonszegről, Zsákáról és Földesről jelentkezett be élőben a Kossuth Rádió Országjáró Szombat című magazinműsora. A számos helyi érték felsorakoztatása keretében egyesületünk több tagja – Balázs József és Balázs Józsefné fazekas népi iparművészek, Rácz Erika ötvös népi iparművész, a népművészet ifjú mestere, Nagy Imre íjkészítő és hagyományőrző íjász, Szatmári Ferenc kosárfonó népi iparművész, Mező Ildikó kosárfonó szakköri tag, Kolozsvári-Donkó Rebeka zománcműves és Rácz Anikó grafikus-mesemondó, a Bodorka Népmesepont vezetői, valamint Kolozsvári István, az egyesület, illetve a városi értéktár bizottság elnöke – is beszámolhatott egyéni és közösségi tevékenységéről.

Április 23-án folytatódott a kosárfonó szakkör az Alkotóházban, de nemcsak Berettyóújfaluban volt mozgalmas a szombati nap, egyesületi tagjaink Nagyrábén, a XV. Sárrét Íze Fesztiválon, illetve Pocsajban, a XVIII. Joób Árpád Citerás Találkozón is jelen voltak portékáikkal, illetve különböző foglalkozásokkal.

A tavaly szeptemberben megvalósított Fekete Erzsébet Országos Komádi Hímzőpályázat anyagát Komádi és Debrecen után Budapesten is bemutathatjuk! Szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe a május 3-án nyíló, és június 10-ig, a Népi Iparművészeti Múzeumban látható kiállítást, ami még erőteljesebben felhelyezi a komádi hímzés élő hagyományát Magyarország népművészeti térképére!