• Török Istvánné Marika, egyesületünk alapító elnöke, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Ellenőrző Bizottságának tagja, a berettyóújfalui Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde nyugalmazott intézményvezetője – több évtizedes köznevelési, intézményvezetői munkája, valamint a népművészet és a néphagyományok megőrzése terén végzett szerteágazó és példamutató értékőrző és közösségépítő tevékenysége elismeréseként – a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vehette át a Pesti Vigadóban. Elismeréséhez nagy szeretettel gratulálunk, további közösségi munkálkodásához és magánéletéhez töretlen jókedvet, sok erőt és nagyon jó egészséget kívánunk!
 • Augusztus 28-án, Rácz Erika ötvös népi iparművész a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának mutathatta be az első ösztöndíjas évében elkészült munkáit.
 • A derecskei művelődési központban augusztus 30-án, nyílt meg az „…ahol Hajdú és Bihar találkozik” című gyűjteményes népművészeti kiállítás, amelyen egyesületünk számos tagjának alkotása is megtekinthető volt. Köszönjük a meghívást és az újabb lehetőséget Derecskének!
 • szeptember 4-én a bakonszegi Szüret-elő Mulatságon mutathattunk meg néhány fogást egy-egy mesterségből és kínálhattunk míves portékákat az érdeklődők számára. Köszönjük a Bakonszegért Egyesület meghívását!
 • szeptember 5-én, Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfalu tarpai portáját, bihari ízek, illatok és élmények töltötték meg. A Régi Magyarország Ízei Fesztiválon vettünk részt népi kézműves portékákkal, mesterségbemutatókkal és gyerekprogramokkal. Mindebben partnerünk volt a Bodorka NépmesePont, a gasztronómiai vetélkedésben pedig a Berettyóújfalui Pénzügyesek főzőcsapata, akik mindkét fogásukkal díjazottak lettek: a „Bihariak kedvence” fantázianevű kovászolt káposztás, lencsés tarjájuk elnyerte a legjobb káposztás ételek kategóriájának első díját, a kapros és fokhagymás dübbencs pedig különdíjat ért. Szép és tartalmas napot zártunk a nagyszerű csapatmunkának és az igazán inspiráló környezetnek köszönhetően.
 • szeptember 11-én, Kisgyőrben, a XXXVII. Őszi Népművészeti Sokadalomban Sárközi Béláné szűrrátétkészítő és Rácz Erika ötvös képviselte a Bihari Népművészeti Egyesületet.
 • szeptember 11-én, egy év kényszerszünet után a berettyószentmártoni Morotva Ligetben újra megvalósulhatott a Tájak-Házak-Ízek Fesztivál, ahol a hagyományoknak megfelelően egyesületünk is részt vett – árusítással, mesterségbemutatókkal és a Bihari Góré Játszóházzal.
 • Rendhagyó, dupla évkönyvbemutató helyszíne volt szeptember 20-án, este a Bihari Múzeum előadóterme, ahol bemutatták a Bihari Múzeum XXV. és XXVI. évkönyveit. A XXVI. évkönyvben található Gyönyörűné Erdei Judit tanulmánya Erdőháti Károlyné szűrrátét-készítő hagyatékáról.
 • Az idén 50 éves Fekete Erzsébet Hímző Kört köszöntöttük a tiszteletükre meghirdetett országos komádi hímzőpályázat díjátadó ünnepségének keretében Komádiban, szeptember 24-én, pénteken. Sokak összefogása, hosszú előkészítő munka és egy országos alkotópályázat eredményeként egész napos szakmai nappal és ünnepi rendezvénnyel köszöntöttük a komádi alkotóközösséget. Az elmúlt öt évtized eredményei, Fekete Erzsébet emlékezete és a komádi hímzés országos hírűvé válása egyaránt a nap jelentős témái közé tartoztak. A komádi hímzés „Bihar kincse”, valamint a megyei értéktárnak is becses darabja. Mindenekelőtt, pedig a helyi közösség egyik legfontosabb identitást erősítő értéke. Isten éltesse a hímzőkört és mindazokat, akik folyamatosan fáradoznak a komádi hímzés hagyományának megtartásán! A helyszínen két kiállítás is megtekinthető volt: a pályamunkákból összeállított tárlat, valamint a hímzőkör jubileumi kiállítása is.
 • szeptember 25-én, Nagyrábén, a tájház épületei mellett, a Sárrét Íze Fesztiválon vehettünk részt míves portékákkal, mesterség bemutatókkal, illetve minden korosztály számára kedves és izgalmas foglalkozásokkal.
 • Forgott a film – elkészültek a szűrrátét technikáját, a rátétes szűrök hagyományát és a díszítmény továbbvitelének lehetőségeit felvillantó epizódok, melyek a jövőben az aszakkor.hu oldalon lesznek elérhetők. Legkiválóbb mestereink közül hárman – Sárközi Béláné, Gyönyörűné Erdei Judit és Porkoláb Ferenc – adták közre tudásukat ebben a formában is. De, ahogyan hosszú évek óta, úgy az elkövetkező időkben is várjuk a mesterség iránt érdeklődőket az Alkotóházban, hogy élőben, „első kézből” vegyenek részt a gyakorlati ismeretszerzésben.
 • Halászné Nagy Andrea népi nemezkészítő, játszóházvezető és testvére Nagy Magdolna szövő szakoktató, népi iparművész kiállításának megnyitója volt a Székhely Óvodában 2021. október 6-án, az „OVIGALÉRIÁBAN” (Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde) A megnyitó után a nagycsoportos gyerekek közösen tevékenykedtek a kiállítókkal. Különösen nagy öröm volt ez, hiszen Andi nénit ismerték a gyerekek, mivel nemrég még óvodapedagógusként dolgozott az intézményben. A délelőtt folyamán nemezből és fonalból karkötőket készítettek.
 • október 15-16. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a megyei Agrárgazdasági Kamara és Berettyóújfalu Város Önkormányzata közreműködésével – egy év szünet után – rendezte meg a XXII. Bihari Számadó Napokat. Ahogy eddig, így ebben az évben sem hiányozhatott a Bihari Népművészeti Egyesület standja a berettyóújfalui Kabos Endre Városi Sportcsarnokból.