• Az idei már a második húsvéti időszak volt, amikor alkotóházunk termei és lassan virágba boruló udvara üres maradt. De azért ünnepváró asztalt terítettünk, és szeretettel gondoltunk minden tagunkra, az ilyenkor hozzánk betérő családokra, kicsikre és nagyokra, és bízunk benne, hogy egészségben és új reményekkel telve fogunk hamarosan újra találkozni, és még nagyobb lendülettel folytatni a közös tevékenységeket, átélni az alkotás nyújtotta örömöket!
 • Sajtóhírek: A Hajdú-Bihari Napló 2021. március 24-i számának Helyi érték rovatában a népművészet kérdéseibe és Bihari Népművészeti Egyesület életébe, tevékenységeibe adhattunk betekintést.

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/bizonyos-mestersegeknel-ugyelni-kell-az-utanpotlasra-5120065/

 • A Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület és a helyi önkormányzat szerepvállalásairól is olvashatunk a furtai hímzéssel kapcsolatban, a Hajdú-Bihari Naplóban. Varga Dánielné Juhász Erzsébet, a népművészet mestere, egyesületünk alapítótagja volt az, aki fél évszázados munkássága alatt a furtai hímzést továbbfejlesztette és pályamunkái révén országos hírűvé tette. Ma már erős helyi közösség dolgozik a furtai hímzésért.

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/furtai-hagyomany-viragmintak-kotenyen-kendon-ingen-5138503/

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/tobb-teruleten-is-orzik-meg-a-furtai-hagyomanyt-5173261/

 • április 14-én, a járványügyi szabályok betartásával, ismét a megszokott áprilisi időpontban tarthattuk meg a kihelyezett népi iparművészeti zsűrizést alkotóházunkban. Örömmel tapasztaltuk, hogy a legutóbbi, novemberi alkalom óta is töretlen az alkotókedv, és szűkebb környezetünkön túl többek között a környező megyékből, Budapestről, illetve Erdélyből is érkeztek új alkotások. Ez alkalommal 29 alkotó 128 tárgya került a bírálók elé, és összességében hagyományos kategóriában 22 mesterremek és 22 míves termék, modern kategóriában pedig 27 mesterremek és 28 míves termék született. Ezeken túl 9 db alkotás kapott ajándéktárgy minősítésű zsűriszámot. Köszönjük a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának a lehetőséget, a zsűritagok munkáját, alkotótársainknak pedig nagy szeretettel gratulálunk, további töretlen alkotókedvet, mindenekelőtt pedig nagyon jó egészséget kívánunk!
 • április 15-én az ATV Jakupcsek-plusz című műsorban ritka mesterségekről beszélgetett Jakupcsek Gabriella műsorvezető – mások mellett Porkoláb Ferenc szűr- és szűrrátétkészítő népi iparművésszel, a népművészet mesterével.

http://www.atv.hu/videok/video-20210419-jakupcsek-plusz-2-resz-2021-04-15?fbclid=IwAR1QdR5VJxzFQ9SJvnwVnsSDzQN6vcUi0Ta_FeZ3FEzCS7lq05ODwK23oFA 

 • április 22-én, megnyílt az Élő Népművészet – XVII. Országos Népművészeti Kiállítás, ahol egyesületünk tagjai is szép eredményeket értek el.

Arany oklevélben részesült:

André Sándor (Biharnagybajom) gyékényből font tárolóedényeiért

Szatmári Ferenc népi iparművész (Derecske) vesszőből font halászati eszközeiért

Porkoláb Ferenc népi iparművész, a népművészet mestere (Derecske) a bihari pásztorkollekció részeként elkészített rátétes szűrjeiért

Bronz oklevélben részesült:

Sárközi Béláné népi iparművész (Derecske) szoknyán alkalmazott szűrrátét-díszítményéért

Tarsoly Andorné népi iparművész (Debrecen) szakkörvezetői, tervezői munkájáért (Tégláskerti Öltögetők – Furtai párnavariációk)

A díjazottakon kívül a további egyesületi tagjaink alkotásai szerepelnek az országos kiállításban: Bálint Kálmánné hímző népi iparművész, Bazsarózsa Hímzőkör – Esztár (szakkörvezető: Horváthné Nagy Olga, tagjai: Kanalas Sándorné, Halász Andrásné, Ragályi Sándorné, Nagy Albertné), Fekete Erzsébet Hímzőkör – Komádi (szakkörvezető: Bagdi Gyuláné, tagjai: Bakucz Sándorné, Simándi Jánosné, Szabóné Gergely Erzsébet, Csányi Mihályné, Seprenyi Dánielné, dr. Takácsné Polgár Adél), Pénzes Rebeka csont- és szarufaragó, Dr. Halászné Nagy Andrea nemezkészítő, Tallódi Mirella Edit viseletkészítő, Hack Ágnes szűrrátétkészítő.

Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak és valamennyi kiállító alkotónak!

 • Április 24-én van a népviselet napja. Megemlékeztünk róla egy hajdan volt berettyóújfalui legény ünnepi kötényének rövid történetével és utóéletével. A berettyóújfalui Nagy Lajos (1893-1979) számára 20 éves korában, 1913-ban készült ajándékként az a kötény, melyet egy akkori helyi fényképész-műteremben készült fotó is megörökített. A fénykép és maga a kötény ma is a család féltve őrzött kincse. 2018-ban a Bajnóca Néptánc Egyesület színpadra állította a Varga Gyula által felgyűjtött, és az MTA Néptánc Archívumában őrzött berettyóújfalui táncokat, melyek viseleteihez Turzó Renáta művészeti vezető tárt fel több helyi darabot, többek között ezt az ünnepi kötényt is. Ezt alapul véve készítette el egyesületünk tagja, Varga Józsefné hímző népi iparművész a néptáncegyüttes legényeinek új kötényeit, melyek az óta, rendszeres „szereplői” az együttes táncrendjének. Mi pedig most újra felkerestük a tulajdonosokat, és a jóváhagyásukkal a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás rendezői rendelkezésére bocsátottuk a fotó Nagy András Balázs barátunk által retusált kópiáját, mely így most a Hagyományok Házában, a tájegységünkből kiállított hímzések egyik illusztrációjaként szerepel. Egy emlék újra megelevenedett, és egy helyi viseleti darab új életre kelt, megörökítve egykori viselőjét is. A néptáncegyesülettel együttműködésben a közeljövőben gyűjtőmunkát indítunk a még fellelhető helyi viseleti darabok feltárása és rekonstruálása, illetve későbbi feldolgozása érdekében
 • Közeleg a „Kitesszük a szűrét…” Országos szűr-, szűrrátét-, nemezkészítő és szűcshímzés pályázat beadási határideje, május 3. Amelyre szeretettel várjuk az alkotásokat! Jelenlegi terveink szerint a kiállításmegnyitóval, díjátadóval és szakmai konferenciával egybekötött zárórendezvényt május 28-án (pénteken) 10 órától rendezzük meg Berettyóújfaluban.
 • 50 éves a komádi Fekete Erzsébet Hímzőkör – Bihari Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza, Komádi Város Önkormányzata és a Fekete Erzsébet Hímzőkör alkotópályázatot hirdet komádi fehér- és vászonhímzés témában

A pályázat célja: a komádi fehér- és vászonhímzés népszerűsítése, a komádi hímzéssel foglalkozó alkotók szakmai találkozója, valamint az 50 éves Fekete Erzsébet Hímzőkör köszöntése.

Pályázati témakörök:

 • Viseletek, öltözetek és kiegészítőik.
 • „Otthon és környezete” – lakáskultúra, használati tárgyak.

Pályázók köre: egyéni alkotók és alkotóközösségek

Jelentkezési határidő: 2021. július 30. 

Nevezési díj nincs.

A pályamunkák beérkezési határideje: 2021. augusztus 6.

A pályamunkákon kérjük feltüntetni:

 • az alkotó nevét • címét
 • az alkotás anyagát • színét • méretét • értékét
 • a díszítmény tájegységét

Kiállításmegnyitó és díjátadó rendezvény: 2021. szeptember 10. (péntek) 10 óra, Közösségi Ház és Városi Könyvtár (4138 Komádi, Fő u. 9.) Ezen a rendezvényen mutatjuk be a komádi hímzéseket feldolgozó monográfiánkat, melyhez gyakorlati ismereteket és felhasználható mintakészletet is mellékelünk!

További részletek és információ az egyesület honlapján elérhető felhívásban található:

http://www.berettyobne.hu/