• A Bihari Népművészet Egyesület szövő szakkörének egy éves munkája véget ért. A lelkesen dolgozó résztvevők megismerkedtek a szövőszékek, szalagszövő táblák, karmantyúk használatával. A tarsolytól a párnákon, táskákon keresztül a faliszőnyegig sokféle szép szőttes készült változatos díszítményekkel. A gyakorlat során egyre inkább pontosodott, finomodott a technikai kivitelezése az alkotásoknak. Közben egy közösség is formálódott. Köszönjük Nagy Magdolna szakmai vezetését!
  • Hajdú-Bihar megye értékei is megjelentek 2020. október 3-án, Lakitelken a Nemzeti Művelődési Intézet székházának átadó ünnepségén. Az impozáns épület előtti téren mind a 19 megye felállította értékasztalát és bemutathatta legjelentősebb helyi értékeit.
    • A megyei értékasztalon megjelentek a Hajdúság, Bihar és a Nyírség jellegzetes értékei, így többek között Hajdúsámsonból több tárgy is, például a híres vaskályhagyűjtemény egy kicsinyített darabja, vagy az általános iskolásoknak szerkesztett foglalkoztató füzet, amely a helyi értékek megismerését segíti. Ezek mellett, a Bihari Népművészeti Egyesület jóvoltából, komádi hímzés és bőrből készült alkotások, Hajdúnánásról szalmakalap, táska, Nánási Portéka és a helyi fizetőeszköz, a Bocskai korona néhány címlete is megtalálható volt az asztalon. Hajdúhadházról Hadháztáji termékek, Bojtról, Gáborjánból – többek között – szőttesek, és helyi termékek, Nádudvarról Ifj. Fazekas István komatálai és még számos kiadvány, köztük a Makoldi Sándor festőművészről készült, gazdagon illusztrált könyv is megtekinthető volt a Hajdú-bihari értékek között.
  • A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020. évi pályázatán Szombati Klára viseletkészítő és Sárközi Béláné szűrrátétkészítő népi iparművész közös kollekciója elnyerte a Magyar Kézműves Remek címet. Szeretettel gratulálunk az alkotóknak!
  • Buglyó Péter kapta a NESZ 2020. évi Hagyományőrző díját! Bár a díjátadásnak alkalmat adó Mesterségek Ünnepe idén a megszokott formában elmaradt, és ma, az őszi küldöttgyűlést is csak online tudtuk megtartani, de a szövetség ebben az évben sem mulasztotta el díjazni az egyéni teljesítményeket. Így ma az is kiderült, hogy a számos szakmai elismeréssel rendelkező kádármester, egyesületünk tagja, aki mind a hagyományos tárgyak előállításában, mind új termékek fejlesztésében, mind pedig a tudás továbbadásában, a tanításban is maradandót alkotott, elnyerte ezt a rangos elismerést. Szeretettel gratulálunk, további töretlen alkotókedvet és jó egészséget kívánva, és annak reményében, hogy hamarosan személyesen is köszönthetjük!
  • november 04-én, a járványügyi helyzettel dacolva még meg tudtuk rendezni a népi iparművészeti zsűrizést, ami nagyon szép eredményeket hozott. Több helyszínen le kellett mondani a minősítő alkalmakat, ezért onnan is tudtunk jelentkezőket fogadni. 33 alkotó 120 tárgya került a bírálók elé, és összességében hagyományos kategóriában 18 mesterremek és 21 míves termék, modern kategóriában pedig 11 mesterremek és 27 míves termék született. Ezeken túl 7 db alkotás kapott ajándéktárgy minősítésű zsűri számot. Köszönjük a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának a lehetőséget, a zsűritagok munkáját. Alkotótársainknak nagy szeretettel gratulálunk, további töretlen alkotókedvet, mindenekelőtt pedig nagyon jó egészséget kívánunk!
  • A Bihari Népművészeti Egyesületnek ajándékozta Bohos Tamás, a nagyapja Bohos János 60-as években készített gyönyörű ostorát. Ez a tárgy, egy 10 db-os gyűjtemény becses darabja volt. Hálásan köszönjük a nemes felajánlást alkotóközösségünk tagjának! Nagy becsben fogjuk tartani, és azt fogja mindenkiben erősíteni, hogy a kiváló egyéni eredmények mellett a közösséghez tartozás is nagyon fontos!
  • Az EMMI Köznevelési Stratégiai Főosztály Szakmai Programfejlesztési és Szakképzési Osztályának felkérésére a Bihari Népművészeti Egyesület közreműködésével készült el a szakgimnáziumi Népi kézműves szakképzéshez tartozó 14 szakma, továbbá a Kosárfonó, a Vállalkozási ismeretek, és a Népi játék és kismesterségek oktatója képzések programkövetelményei, illetve történt meg a hozzájuk kapcsolódó szóbeli tételsorok felülvizsgálata/elkészítése. A szakmai anyagok elkészítését Beszprémy Katalin koordinálta, és a különböző területek legkiemelkedőbb elméleti és gyakorlati szakemberi valósították meg. Egyesületünk az EMMI-vel megkötött szerződésben vállalt technikai és pénzügyi lebonyolítást végezte el.