Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

  • 11.21.-25. A Szűr, guba, nemez viseletek napjainkban című 4 napos workshop csütörtökön kezdődött és vasárnap délig tartott. Előadóink Holb Margit Ferenczy Noémi-díjas textilművész, és Dezsőné Borbély Emma a népművészet ifjú mestere, népi iparművész szövő a Gubás Társulat tagja voltak. Nagy érdeklődéssel övezte mindkét előadást. Pénteken indult a gyakorlati munka, amelyet Paróczainé Simay Ildikó a népművészet ifjú mestere, népi iparművész szövő Gubás Társulat tagja vezetett. Majd gyergyószentmiklósi Páll Etelka a székely festékesek mestere segítségével, megismerhettük a természetes anyagokkal való gyapjúfestést. A növényekkel festett fonalak sok-sok színárnyalata csodálatos látványt nyújtott. Volt egy kis időnk a környék növényeit is megnézni olyan szemmel, hogy melyeket lehet festésre felhasználni. A foglalkozáson bábok, párnák, tarsolyok készültek, megismertük a guba szövéstechnikáját. Nagyon hasznos négy napot töltöttünk együtt, jó hangulatban, miközben sok új ötletet és technikát ismerhettünk meg. Köszönet a rendezvény szervezéséért Nagy Magdolna népi iparművész, szövő, szakoktatónak, aki a Gubás Társulat tagja!
  • November 22-én, Hajdú-Bihar Megye Napján nyílt meg a “Szülőföldünk Biharország” című gyűjteményes kiállításunk Sárándon, a Közösségi Házban. A megjelenteket Dézsi András Sáránd község polgármestere köszöntötte. A kiállítást Gyönyörű Zsigmond a Magyar Kultúra Lovagja nyitotta meg, a jó hangulatról Heit Lóránd és zenekara gondoskodott.
  • A XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Észak-alföldi díjátadójáról a Berettyó Televízió összefoglalóját elérhetik az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=5926c-4LvLw&fbclid=IwAR1CPxgHYGbwux9qgH9FqzrQkG9GJiYUDJVGFdF7ufn8biveHGpJWX1bYeM
  • A hétvégéken kosárfonó szakkörösök dolgoztak Szatmári Ferenc és Szatmári Ferencné kosárfonó népi iparművészek vezetésével, hétfőnként pedig a szövő szakkörösök munkálkodnak Nagy Magdolna népi iparművész szövő irányításával Alkotóházban. Munkájuk eredménye egyre mívesebb szebb.
  • Iskolás csoportokat fogadtunk, valamint családi foglalkozást is tartottunk. Vidéki iskolába is ellátogatunk. Foglakozásaink témái a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódtak: gyertyamártás, mézeskalács díszítés, gyöngydíszek, csuhéangyal és textil szaloncukor készítés volt a gyerekek nagy örömére.
  • Megjelent a Bihari Múzeum legfrissebb évkönyve, benne Gyönyörűné Erdei Judit tanulmányával A bihari rátétes szűrök motívumainak változása a rátétdíszítmények továbbéltetésében, a Bihari Múzeum gyűjteménye alapján címmel. A kötet hivatalos bemutatójára a magyar kultúra napjához kapcsolódva, január 20-án, 17 órától kerül sor Berettyóújfaluban, a Nadányi Zoltán Művelődési Házban. Ajánljuk minden szakmabeli és érdeklődő figyelmébe!
  • December 12-én nyílt a Derecskei Kézműves kör XXIV. Járási Adventi Kézműves Kiállítása és vására.
  • A sárándi szűrrátét-készítő szakkör diákjai kiállítottak és részt vettek a Járási Gyermek Kis-adventi Kézműves foglalkozásokon.
  • December 15-én, Sárándon a Közösségi Házban más adventi kézműves tevékenység mellett, szűrrátétes ajándékokat is készíthettek az érdeklődők Gyönyörűné Erdei Judit irányításával.