Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

  • Kovács, ötvös, késes tudásátadás

A 4 napos workshop program keretében 2019.06.20.-23. között 4 napon át az ötvösség és ékszerkészítés volt a téma. A rendezvény résztvevői érdekes előadásokat hallgattak, különleges technikákat ismertek meg és készítették el a szebbnél szebb ékszereiket.

  • Vendégünk Jelenits István

Megtisztelő számunkra, hogy 2019. június 27.-én ellátogatott hozzánk és vendégünk volt városunk szülöttje Jelenits István, aki Magyar Corvin-lánccal kitüntetett Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, magyar és hittan szakos tanár. Átutazóban Berettyóújfalun, megtekintette szülőházát. Örömmel töltötte el, hogy évek óta Alkotóházként működik az épület.

  • XX. Körös-völgyi Sokadalom

Tagjaink részt vettek a XX. Körös-völgyi Sokadalomban Gyulán, 2019. június 28.-29.-30. között.

  • A debreceni Kézműves Alapítvány kuratóriumának ajándéka

Felbecsülhetetlen értékekkel gyarapodtunk! A debreceni Kézműves Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy a Tímárházban eddig őrzött szakmai anyagait (szakkönyveket, dokumentumokat, népművészeti alkotásokat, eszközöket, alapanyagokat) egyesületünknek ajándékozza. A hatalmas mennyiségű tárgy együttest egyelőre raktárban helyeztük el, de amint elkészül új otthonunk, valamennyi méltó helyre kerül.

  • Kézműves foglalkozás a József Attila Általános Iskola diákjaival 

Kézműves foglalkozásokat tartottunk június 26-án és július 3-án, a József Attila Általános Iskola Erzsébet táborosainak. A mestereink segítségével, bőrből készítettek medálokat becsontozásos technikával készítettek és színezéssel emelték ki rajtuk a mintákat. Gyöngyöt is lehetett még fűzni kétszálas technikával, valamint textilbabát készíteni. Megismerkedtek a gyerekek a színes fonalakból többszálas fonási technikával is.

  • Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok Éjszakáján Népi Játszóházzal és Mesterek bemutatójával vettünk részt a Bihari Múzeum programján. A rendezvényre érkezők szép számmal és nagy érdeklődéssel próbálták ki az általunk biztosított foglalkozásokat.

  • Jubiláló Gyermek Alkotótáborunk

Idén jubilált a Gyermek Alkotótáborunk, immáron 25. alkalommal került megrendezésre 2019.07.01.-07. között. Első napján kicsik és nagyok nemezvirágokat, szövött tarisznyákat, agyag edényeket, gyöngy ékszereket, batikolt táskákat készítettek, amit második nap folytattak. A harmadik napon Vésztőre és Vésztő-Mágorba kirándultak. Nyílt napot tartottunk a tábor negyedik napján, ahol a szülők, nagyszülők is bekapcsolódhattak a munkába. Kipróbáltuk a bőrművességet, seprűkötést. Nem csak korongoztunk, de írókáztunk is, emellett nemezeltünk, szőttünk és ékszereket készítettünk.

A gyermekek munkáiból készült kiállítással, zenével, tánccal, mézeskalács kóstolgatással zárult a tábor.

A tábor utolsó napján élőben közvetített az Alkotóházból az M, amely ide kattintva tekinthető meg.

A Berettyó Rádió táborról készült anyagát ide kattintva tekintheti meg.

  • Körösladányi Napok

A 24. Körösladányi Napok keretében egyesületi tagunk, Bagdi János bőrműves, és jó barátunk, ifj. Kádár Ferenc fényképész – mint Körösladányból elszármazott alkotók – munkáiból nyílt kiállítás a helyi Művelődési Házban. Szeretettel gratulálunk a tárlathoz, amely a következő egy hétben még megtekinthető!

  • Az MMA látogatása Berettyóújfaluban

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata a 2019.július 12-15. közötti hétvégét Berettyóújfaluban töltötte. Egyesületünk szervezésében két tanulmányi kiránduláson vettek részt, szombat este pedig nagyszabású koncert volt a Nadányi Zoltán Művelődési Házban . Így, megismerkedtek Bihar élő tárgyalkotó népművészetének és folklórhagyományainak értékeivel.
Az első napról az M5 is tudósított – a felvétel ide kattintva tekinthető meg.  

  • Táborvezetőnk, dr. Halászné Nagy Andrea beszámolója

A Bihari Népművészeti Egyesület 1993 évi megalakulásakor célként fogalmazta meg a bihari térség népi kultúrájának, kézműves hagyományainak, szellemi és tárgyi emlékeinek  megőrzését, továbbéltetését. Ebben kiemelt jelentősége van a gyermekek számára szervezett programoknak, így a minden év július első hetében zajló Gyermek Alkotótábornak.

 A tábor 25 éves történetében közel 1000 gyermeket fogadtunk, számtalan kismesterséget és kézműves technikát próbáltunk ki. Egyesületünk tagjai 22 féle mesterséget képviselnek, így mindig gazdag és sokszínű programot kínálhatunk a táborozóknak. Állandó tevékenységeinken kívül -szövés, fazekasság, tűzzománc ékszer készítés, gyöngyfűzés, nemezelés, mézeskalács sütés és díszítés, gyertyamártás – olyan különlegességeket is kipróbálhattak, mint a seprű készítés, papírmerítés, kötélverés, kosárfonás, ördöglakat készítés, kürtöskalács sütés, kovácsolás.

Kirándulásainkon jártunk kalapos-, gyertyaöntő-,  szövő-, kosárfonó műhelyben, hogy eredeti környezetben láthassuk, hogyan dolgoznak a mesterek, minden szükséges ahhoz, hogy egy kézműves remek elkészüljön. Bejártuk környékünk múzeumait, tájházait, meglátogattunk helytörténeti és néprajzi gyűjteményeket, régészeti emlékeket.

Sok-sok különleges helyre jutottunk el, sétáltunk a hencidai csereerdőben, túráztunk a Bihari-síkon, akadályversenyt rendeztünk a nagyhegyesi kráter-tó körül, felfedeztük a 300 éves Hortobágyi Csárda pincéjét vagy megmásztuk debreceni Nagytemplom tornyát, a karcagi szélmalom szintjeit.

Kívánom magunknak – a következő évek, évtizedek táborozóinak, gyerekeknek és felnőtteknek – hogy sok hasonló felejthetetlen  élményben legyen részünk.

dr.  Halászné Nagy Andrea

táborvezető