2024 márciusában 93 esemény zajlott egyesületünk szervezésében, esetenként partnerszervezeteinkkel együttműködésben.

2024. március 8-10 között Békéscsabán rendeztük meg a XIX. KÁRPÁT – MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁLT, a szakmai konferenciát, s ekkor nyílt meg két helyszínen a „SZAKRÁLIS TEXTÍLIÁK ÉS SZÍNHANGULATOK” című kiállítás, mely április 5-ig tekinthető meg. A konferencián több mint 430 fő volt jelen, de a létszám egyes programelemeknél a 450 főt is elérte. A népi textiles alkotók kétévenkénti legnagyobb seregszemléje, szakmai találkozási alkalma gazdag programot, sok-sok új ismeretet kínált a résztvevők számára, s emellett a szabadidős, közösségi programok is sok érdekességet (nemzetiségi est – viselet, tánc, gasztronómia), divatbemutató stb. mutattak fel. A résztvevők visszajelzései alapján a konferencia és kísérőprogramjai magas színvonalúak, emlékezetesek voltak. A kiállításra az ország legkülönbözőbb településeiről érkeznek szervezett csoportok, illetve egyéni érdeklődők egyaránt. Az április 6-i kiállításbontást követően 2 kisfilm örökíti meg szervezetünk Youtube csatornáján a míves alkotásokat.

Sajtómegjelenések:

https://www.beol.hu/helyi-kultura/2024/03/nepmuveszet-kerekasztal-hagyomanyok-orzese?fbclid=IwAR2kUUupOQ_AybJRUZoCdP6G3pPi-9EKx_tv2XlnPkRWspXphn_zOg4qAS4#google_vignette

https://www.facebook.com/watch/?v=425168896739333

https://www.facebook.com/watch/?v=1465404787387662

https://www.youtube.com/watch?v=1ZbXm8-PNNM

https://www.facebook.com/nemzetimuvelodesiintezet/posts/801541195345924

https://www.beol.hu/helyi-kultura/2024/03/karpat-medencei-nepi-textilfesztival-bekescsaba-galeria?fbclid=IwAR1y8vrZKiKB_gqdIwhz3cqb3clsxXRtHw9ZDvX6aznakIZ9Dvut1v8ISzQ

Folyamatosan érkeznek a jelentkezések a Vándorlegény Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra. A Dél-alföldi Régióból 46 egyéni és 24 csoportos pályázó jelentkezett, ebből a legifjabb (6-10 év közti) kategóriából 19, a 11-14 évi kategóriából 33, a 15-20 év köztiektől 8, a 21-35 év köztiektől pedig 9 jelentkezés érkezett be. Április 25-én történik a beérkezett pályamunkák zsűrizése, majd május 10-én nyit a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térben a régiós kiállítás, ahol Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegye pályázóin túl a Vajdasági gyermek és ifjúsági alkotók is képviseltetik magukat.

Március 15-én a békéscsabai városi rendezvényen játszóházi foglalkozásokra vártuk az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt. Az alkalomhoz illő témájú foglalkozásokon többféle anyagból alkothattak a jelenlévők. Hagyományosan népszerű volt a mézeskalácsdíszítés, a kokárda készítés, a fakard készítés, de sokakat vonzott a rézmegmunkálás, a  fonás, csuhézás stb. is. 

Nyári nagyrendezvényeink és alkotótáboraink előkészítése megkezdődött. A táborok felhívását kiküldtük címlistáinkra, megkezdődött a jelentkezési időszak.

Szakköreink – rézműves, fazekas, kézi hímző, bútorfestő, csipkekészítő, mézeskalács díszítő, szövő, nemezes – folyamatosan működnek, kéthetente találkoznak, s alkotnak együtt a kisközösségükkel, már készülnek a tavasz végi kiállításra. Márciusban 13 szakköri alkalom valósult meg.  A szakköreink szervezik a május 11-i részvételüket is a Népi közösségek nagybánhegyesi találkozójára. A Lencsési Általános Iskolában 5. osztályosok részvételével zajlik, s április végéig tart egy kiskézműves szakkörünk, kéthetente 20 fővel.

Képzéseink, műhelyfoglalkozásaink részben jelenléti alkalmakkal, részben pedig online elméleti órákkal zajlanak. Minden hétvégén több csoport (4-6) tart órákat a tematikájuk szerint haladva. Aradi partnerünknél is folyik képzés, márciusban bőrműves és csuhé alkalmak valósultak meg. 

Március 19-én zárult két akkreditált képzésünk – a népi ékszer készítő és a kézi hímző. A vizsgán megjelent tanfolyami résztvevők széleskörű felkészültségről tettek tanulságot a vizsgabizottság véleménye szerint.

Az NMI által indított aSzakköri mozgalom keretében a nálunk is működő szakkörök koordinálásán túl aktív szerepet vállaltunk a mentorálásban is. Márciusban is 12 alkalommal (12 szakágban) történt zoom szoftver segítségével online mentorálás.

A Hagyományok Háza koordinálásával, az NMI helyi mentorálásával bekapcsolódtunk a Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezésével indult Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram feladatellátásba, a Nefelejcs program egyik megvalósítójaként.

Újkígyóson, az Ezüstág Gondozási Központban tartunk heti rendszerességgel kézműves, illetve néptáncfoglalkozásokat, mely havi egy alkalommal népmese témakörrel is kibővül. Márciusban 4 alkalommal valósítottunk meg foglalkozásokat az idős emberek nagy örömére (részben kézműves foglalkozásokat, részben néptánc alkalmakat).

Szolgáltatásainkat több szervezet is igénybe veszi rendszeresen, illetve alkalmanként. Játszóházakat tartottunk, illetve kiállításaink is több helyen láthatóak.  Régimódi játszóterünket Szabadkígyóson igényelték. Tojásfestő játszóházakat tartottunk Újkígyóson és Tótkomlóson.

Közreműködtünk a lakitelki Mesekiállítás zsűrizésében és berendezésében.

Ecsettől a mennyezetig című kiállításunk, mely a bútorfestők által készített mennyezetkazettákat mutatja be, immár a 18. helyszínre vándorolt, jelenleg Budapesten zárul egy kiállítás, s a következő helyszín Üllő lesz.