• Nyári táboraink

2023 július hónap a táboraink jegyében telt. A július 3-tól augusztus 4-ig zajló 34. nyári táborokban, ismét sokan gyűltek össze. Ha egy jelentkező sem mondta volna vissza a részvételét, 493 fő vett volna részt, így a végleges létszám 427 fő volt, akik 5 turnusban, 31 csoportban, 21 szakágban tevékenykedtek.

A táborok korösszetétele nagyon egészséges volt,

  • Az 50 év alattiak alkották a résztvevők 59%-át, ebből 18% volt 10 éven aluli gyermek,
  • a 40 és 60 év közöttiek alkották a derékhadat – a táborlakók 50%-át,
  • a legfiatalabb résztvevő 2017-ben született – 6 éves – a legidősebb 1943-ben – 80 éves volt.

A nemek összetétele már hagyott némi kívánnivalót, hiszen jelentős nőtöbbség volt,

  • Nő 82%
  • Férfi 18%

A táborozók 142 települést képviseltek. Magyarország 18 megyéjéből (Zalából idén nem érkezett résztvevő), továbbá Budapestről, valamint 6 országból, Romániából – Székelyföldről, Szerbiából – Vajdaságból, Szlovákiából – Felvidékről, Hollandiából, Ausztráliából, Olaszországból érkeztek. A legtöbben Békés Vármegyéből, ezen belül is Békéscsabáról, ezt követi Budapest, illetve Pest Vármegye. 

Mindenki a választott csoportjában tevékenykedett, de a többi csoportot is meglátogathatta és esetleg bele is kóstolhatott azok munkájába. Szerveztünk táborszintű közösségi programokat is minden napra, így volt – meglepetés programként – közös játék és mese, vállalkozói kerekasztal beszélgetés, előadás egyes szimbólumok jelentéséről, esti közös sütögetés (szalonna, kürtőskalács), éneklés, néptánc, illetve a táborok zárónapján, minden héten rögtönzött minikiállítás keretében mutathatták be a csoportok a heti alkotómunkájuk eredményét.

A jó hangulatú, igen dolgos, lendületes alkotókedvű táborainkban a résztvevők – elmondásuk szerint – jól érezték magukat és sok új ismeretet szereztek és sok új szakmai és baráti kapcsolat született. A táborozók elégedettségmérő kérdőívet is kitöltöttek, melynek feldolgozása most van folyamatban.

  • Lélekpihenő – L. Ritók Nóra kiállítása

Július 17-én a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér Tégla Galériájában L. Ritók Nóra képeiből nyílt kiállítás Lélekpihenő címmel. L. Ritók Nóra a berettyóújfalui központú Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője, pedagógus és alkotóművész, aki egyedi hangulatú grafikáival a tárlat minden látogatóját elvarázsolta. A kiállítás augusztus 3-án zárt. 

  • Új képzések indulnak ősztől, még szeptember hónapban be lehet kapcsolódni az érdeklődőknek.

Egyesületünk 2023 őszétől 12 népi kézműves szakágban hirdette meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő képzéseit, továbbá a népi játék és kismesterségek oktatója képzést, illetve a népi játszóházvezetői tanfolyamot is. Honlapunkon elérhető az új képzési felhívásunk, melynek jelentkezési határidejét augusztus 31-ig hosszabbítottuk meg, ám a szeptemberben elinduló képzésekbe még új jelentkezők is bekapcsolódhatnak. A képzésekre jelentkezni a www.bmne.hu oldalon elérhető online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

  • Szolgáltatások

Július hónapban kölcsönözhető eszközeinkkel, játszóházainkkal, kreatív népi játszóterünk játékaival, a kosaras körhintánkkal és mesterségbemutatóinkkal álltunk partnereink rendelkezésére. Hagyományosan szolgáltatói közreműködői voltunk a Csaba Napnak Békéscsabán, illetve a Végvári Napoknak Gyulán.

  • Akikre büszkék vagyunk

Hosszabb időn át végzett kiemelkedő közművelődési tevékenysége, a korszerű művelődés és a művészi ízlés fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Bessenyei György-díjat vehetett át: Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület kulturális szervezője.

Magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át:

Pepó Jánosné, a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület elnöke.

Biró Bertold könyvkötő mester.

Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Kádár Ferkó vándorfényképész, a Kádár Ferkó Fotószínház tulajdonosa.

Pro Cultura Hungarica díjat vehetett át: Ruzsena Szuhankó, a bajsai Etno Hagyományápoló Kézműves Kör elnöke.

Hagyományőrző tevékenysége elismeréseképp a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Hagyományőrző Díját vehette át: Szedlják István rézműves.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Mesterségek Ünnepén elnyerte a nagy egyesületek „Év műhelye” díját. Sokak közös gondolkodása, munkája eredményezte az elismerést! Közös öröm, közös büszkeség!

Nagyon büszkék vagyunk mindazon tagjainkra, akik az államalapítás évfordulója alkalmából augusztusban kitüntetést, illetve díjat vehettek át.