• Képzések, műhelyfoglalkozások

Képzéseink az előzetesen tervezett ütemezés és tematika szerint folytatták tevékenységeiket. 43 képzési alkalommal találkoztak csoportjaink. Kontaktórák keretében zajlottak az elsőéves államilag elismert szakképesítést nyújtó szakmai képzéseink egy hétvégén, szombaton és vasárnap szíjgyártó, hímző, mézeskalács készítő, fazekas, takács szakágakban.

A népi játék és kismesterségek oktatója képzés keretében a modulzáró vizsga előtti utolsó képzési alkalmakon a vizsga részét képező tablókat készítették el a résztvevők, illetve a vizsgafelkészülés részeként átismételték a szóbeli tételeket.

Folytatódtak az akkreditált képzéseink is, a nemezelő csoport számára zajlottak képzési alkalmak.

Május 6-án három képzés is zárult, s vizsgát tettek a résztvevők.

A 60 órás nemezkészítő képzésre 8 fő jelentkezett, 1 fő nem jelent meg a vizsgán. Összesen heten végezték el a kurzust, és tettek záróvizsgát. A vizsga eredménye: Elméleti átlag 5,0; gyakorlati átlag 5,0. Összesített vizsgaátlag 5,0. A vizsgabizottság elismerését fejezte ki a csoport felkészítését és a vizsgán történő szereplését illetően.

A 60 órás szövő képzésre 9 fő jelentkezett, 2 fő nem jelent meg a képzésen. Összesen heten végezték el a kurzust, és tettek záróvizsgát. A 7 fő sikeres vizsgát tett. A vizsga eredménye: Elméleti átlag 5,0, gyakorlati átlag 5,0. Összesített vizsgaátlag 5,0. A vizsgabizottság elismerését fejezte ki a csoport felkészültségét és felkészítését illetően.

A 60 órás bútorfestő képzésre 12 fő jelentkezett, 2 fő visszalépett, nem jelent meg a képzésen. Összesen tízen végezték el a kurzust, és tettek záróvizsgát. A 10 fő sikeres vizsgát tett. A vizsga eredménye: szakmai elmélet (írásbeli dolgozat) átlaga 4,6; szakmai elmélet (szóbeli felelet) átlaga 4,4; szakmai gyakorlat (tárgyak bemutatása) átlaga 4,1. Összesített vizsgaátlag: 4,4.

A játszóházi foglalkozásvezetői 120 órás akkreditált képzésünk hallgatói május 20-án tettek vizsgát. A képzésre 19 fő jelentkezett, és 17-en végezték el a kurzust, tettek róla záróvizsgát. Ezek közül 5 fő vett részt a pedagógus akkreditált képzésben, és 12 fő a közművelődési akkreditált képzésen. A 17 fő sikeres vizsgát tett. A vizsga eredménye: az elméleti átlag 4,58, a gyakorlati átlag 4,88, összesített átlag 4,73.

Műhelyfoglalkozásaink közül a tűzzománc, illetve a fazekas zajlott májusban.

 • Népi Kézműves Közösségek Találkozója, Mezőkovácsháza

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2023. május 13-án kilencedik alkalommal szervezte meg a Dél-alföldi régióban a Népi Kézműves Közösségek Találkozóját. Idén Mezőkovácsháza adott otthont az eseménynek, s természetesen a házigazda jogán a település bemutatkozására is adódott alkalom.

A köszöntőket követően Csibor Márton, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Vármegyei Igazgatóságának vezetője előadását hallgathatták meg a résztvevők Együttműködés Békés megye közművelődéséért címmel, majd Pál Miklósné (Anci), egyesületünk elnöke mutatta be a szakköröket, mint a népi kézműves tudásátadás és közösség-létrehozás meghatározó formáit. Az ASzakkör programban mentorként tevékenykedő egyesületünk, illetve az NMI Békés Vármegyei Iroda képviseletében Kocsis Klára és Lipták-Belányi Barbara mutatta be, hogy mit is jelentett ez a közösen megvalósuló tevékenység, hogyan tudtuk közösen segíteni a szakkörök tevékenységét.

A gasztronómiai kalandozásokat követően – melyekhez az érkező szakkörök biztosították a terülj-terülj asztalkákat finomabbnál finomabb étkekkel – két blokkban igen érdekes beszélgetés zajlott, amelyből igazán sokat lehetett tanulni. Az első programelem során a több éve működő szakkörök vezetői beszéltek tapasztalataikról, mutatták meg a „hogyanokat”. Majd a kezdeti lépésekről is hallhattak a jelenlévők, az ASzakkör csoportok működésének erősségeiről, gyengeségeiről osztották meg tapasztalataikat négy település szakköreinek koordinátorai, szervezői.

Nagy örömünkre szolgál, hogy 22 településről, 63 közösség képviseletében több mint kétszáz résztvevő regisztrált a találkozóra.

A helyiek igyekeztek emlékezetessé tenni az ott tartózkodásunkat, kedvességük, figyelmességük további élményt jelentett.

 • Családi rendezvény

2022-ben indítottuk el családi eseménysorozatunkat, melynek alkalmai a jeles napokhoz kötődnek.. „Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt…” címmel május 27-én pünkösdi kézműves játszóházba és Zene-tánc-játék című programunkra vártuk alkotóházunkba a családokat. Programsorozatunk egyre népszerűbb a gyerekek és szülők körében.

 • Pünkösd Szentendrén

2023. május 28–29. között idén 12. alkalommal került megrendezésre a Pünkösdi Örökség Ünnep, a szellemi kulturális örökség közösségeinek találkozója a szentendrei Skanzenben. Immár 3. éve, hogy a Pünkösdöt egyesületünk képviselői is Szentendrén ünneplik, a Békés megyei szűcshímzés népszerűsítésével a Skanzenben. E csodás értékünk 2021-ben került be a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékébe.

 • Nyári táboraink
 1. népi kézműves táboraink részletes felhívása elérhető a Békés Megyei Népművészeti Egyesület honlapján.

A táborokba kb. 450 fő jelentkezett, táboraink július 3-augusztus 4 között 5 turnusban, közel 30 csoportban zajlanak.

 • Újonnan meghirdetett képzéseink

Honlapunkon elérhető az új képzési felhívásunk is, melynek jelentkezési határidejét meghosszabbítottuk.

Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő képzéseit, továbbá várunk jelentkezőket a népi játék és kismesterségek oktatója képzésre, illetve a népi játszóházvezetői tanfolyamra is.

A képzésekre jelentkezni a www.bmne.hu oldalon elérhető online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

 • Májusban is zajlott az ASzakkörök mentorálása

A Nemzeti Művelődési Intézet által a jogyakorlaton.hu portálon meghirdetett pályázatra a Dél-alföldi régióból 172 népi kézművességgel foglalkozó szakkör jelentkezett. Felkért mentoraink részben online, részben személyes felkereséssel segítették a szakkörök munkáját. Májusban 7 alkalommal zajlott a szakkörök tagjai részére online konzultáció és 2 alkalommal kontakt mentorálás történt.

 • Szakkörök

6 szakköri alkalom szolgálta a tudásátadást májusban a Tégla Népművészeti Alkotóházban. A hímzők, gyöngyfűzők, nemezesek, csipkekészítők, rézművesek és mézeskalács készítők már az évadzáró közös kiállításra készültek munkáikkal.

 • Zárókiállítás a kisközösségeinkben

A Tégla Népművészeti Alkotóházban működő szakkörök közös zárókiállítással zárták az éves munkájukat. A nyári szünetet követően szeptembertől folytatják a tevékenységüket.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a 2018-tól kibővített felnőtteknek szóló képzési kínálatának köszönhetően hétvégenként zsúfolásig megtelik az alkotóházunk, de fontosnak tekintjük, hogy hétköznapokon is életet vigyünk a közösségi tereinkbe. Ennek érdekében 2019-től elindítottuk a kifejezetten hobbi jellegű szakköreinket, ahol elsősorban az a célunk, hogy a népi kézműves tevékenységeket megismertessük a Békéscsabán és környékén élő lakossággal, s hogy helyi közösségeket, baráti társaságokat hozzunk létre. 2019-től 2021-ig az EU-s pályázati források biztosították a pénzügyi alapját a szakköreinknek, 2022-től pedig hálásak vagyunk a Nemzeti Művelődési Intézetnek, hogy a „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” programba civil szervezetként is bekapcsolódhattunk, és több szakkör számára tudtunk ezáltal alapanyagokat és eszközöket biztosítani.

A kiállításmegnyitó – május 27-én – jó alkalmat kínált a bemutatkozásra, de arra is, hogy köszönetet mondjunk a szakkörök tagjainak, hogy vannak, hogy színesítik az alkotóházunk tevékenységét, és a vezetőinek, oktatóinak, hogy az elmúlt 7 hónapban lelkesen, nagy szeretettel gondozták a közösségeinket, és igyekeztek szakmai tudásukat a legnagyobb mértékben átadni.

Kiállítóink azok az alkotók, akik a két legrégebben működő kör – a 2019-ben indult rézműves és hímző szakkör, a 2020-ban indult csipke és a mézeskalács-készítő, s a 2022-ben, az aSzakkör programhoz csatlakozóan életre hívott nemezelő, és a gyöngyfűző szakkörökben tevékenykednek.

A kiállítást Csibor Márton, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Vármegyei igazgatója nyitotta meg, közreműködött Hanó Krisztina és Babinszki Panna. A szakkörök tagjai házi süteményekkel készültek, elhozták családjaikat, barátaikat, hogy bemutassák alkotómunkájuk eredményét, bemutassák kisközösségeiket.

A kiállításon a vitrinekben jól látszott, hogy a résztvevők milyen gazdag munkát tettek le az asztalra az elmúlt 7 hónapban. Kocsis Klára, az egyesület munkatársa elköszönésül csak ennyit mondott: „csak így tovább, várunk Bennetek vissza 2023. őszétől!”

 • Nemzeti Tehetség Program a BSZC Szentgyörgyi Albert Szakképző Iskolában

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2022. őszétől a Nemzeti Tehetség Program keretében ezzel a címmel indította el programját, melyet a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiummal partnerségben valósított meg.

Célul tűztük ki, hogy a kreatív területen tanuló tehetséges fiatalok megismerkedjenek a népi kézműves viselet és viseletkiegészítő hagyományokkal, s megőrzése és önkifejezésük gazdagítása érdekében azt alkotásaikban megjelenítsék. Ezért jött létre Divat-, jelmez- és díszlettervező szakon tanuló diákokból az a kisközösség, amely a népi kézművesség formakincsét, motívumvilágát alkalmazta az iparművészeti alkotásain, ezzel is segítve annak megőrzését. Egyedi, innovatív, ám mégis hagyományos alkotások születhettek. A programban a viseletvarrás, hímzés, nemezelés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés és bőrműves technikákkal ismerkedtek meg a résztvevők.

A program kiegészítéseként a „divatosok” május végén egynapos szakmai tanulmányúton vettek részt Budapesten, ahol a Néprajzi Múzeumban egy kreatív feladatokkal teli múzeumi foglalkozáson vettek részt, majd kívülről-belülről megismerhették az épületet.

A nap legérdekesebb szakmai része Stumpf Imre neves női szabó mester műhelyének és szakmai gondolatainak a megismerése volt.

Délután érdekesebbnél érdekesebb megtévesztő helyzeteken keresztül lehetett túljutni az Illúziók Múzeumának valóság érzékelését befolyásoló termein és feladatain.

A projekt zárásaként júniusban a foglalkozásokon, illetve az egyéni, mentorált alkotói időszakban elkészült tárgyak, főként a viseletek és viseletkiegészítők egy kéthetes kiállítás keretében mutatkoznak be a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térben.

 • Munkaerőpiaci tréning

A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, együttműködésben a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel ingyenes munkaerőpiaci tréninget kínált a foglalkoztatás elősegítése érdekében. Május végén, három nap alatt 20 órában zajlott a tréning a TOP-6.9.1-16-BC1-2017-00001 projekt keretében. A résztvevők fejleszthették munkaerőpiaci készségeiket, jogi, pszichológiai előadást hallgathattak meg, s gyakorlatban is áttekintették az önéletrajzzal szembeni elvárásokat, az állásinterjú szituációját, de foglalkoztak a kommunikációval, önfejlesztéssel, munkahely megtartással is.

 • Szolgáltatások

A jó idő beköszöntével egyre több partnerünk veszi igénybe kölcsönözhető eszközeinket, illetve igényli játszóházainkat és mesterségbemutatóinkat. Békéscsabán, Csorváson, Kétegyházán, Gyulán tartottunk bemutatókat, játszóházakat.