2023 áprilisában összesen 101 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

  • Képzések, műhelyfoglalkozások

Képzéseink az előzetesen tervezett ütemezés és tematika szerint folytatták tevékenységeiket. 43 képzési alkalommal találkoztak csoportjaink. Kontaktórák keretében zajlottak az elsőéves államilag elismert szakképesítést nyújtó szakmai képzéseink egy hétvégén, szombaton és vasárnap szíjgyártó, hímző, bőrműves, fazekas, takács és faműves szakágakban, majd e csoportok összevont online órák keretében vehettek részt a vállalkozási és marketing ismeretek elméleti óráikon. A népi játék és kismesterségek oktatója képzés résztvevői egy alkalommal online találkoztak oktatásmódszertan órán.

Folytatódtak az akkreditált képzéseink is, a játszóházvezetői, a nemez és hímző csoportjaink számára zajlottak a képzési alkalmak.

Műhelyfoglalkozásaink közül a tűzzománc, a fazekas, a hímzés (2 csoportban) és a cserépkályha építő zajlott e hónapban. Nagy érdeklődés mellett zajlott a Motívumok jelentéstartalma című műhelyfoglalkozás, Kósa Klára vezetésével.

Mézeskalács-készítő 30 órás akkreditált képzésünk hallgatói április 2-án tettek vizsgát. Egy kis kiállítás keretében megtekinthette a képzés során elkészült vizsgaremekeiket. A 24 fő vizsgára jelentkező sikeres vizsgát tett. A vizsga eredménye: Elméleti átlag 5,0, gyakorlati átlag 5,0. Összesített vizsgaátlag 5,0. A vizsgabizottság elismerését fejezte ki, s a teljes csoportot dicséretben részesítette a felkészültségéért, motiváltságáért.

  • Családi rendezvény

2022-ben indítottuk el „Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt” címmel családi eseménysorozatunkat, melynek alkalmai a jeles napokhoz kötődnek. Április 1-jén a húsvéti ünnepkörhöz kötődően hirdettük meg rendezvényünket, s kézműves játszóházban alkothattak az érdeklődők. A jelenlévő családok jól érezték magukat, s jelezték, hogy szívesen kapcsolódnak be a hasonló alkalmakba.

  • Közgyűlés

Egyesületünk április 1-jén közgyűlésen vitatta meg és fogadta el az előző év mérlegbeszámolóját és közhasznúsági jelentését. Számolva azokra a tagjainkra is, akik távolabb élnek, esetleg egészségügyi állapotuk, vagy elfoglaltságaik nem engedik meg a személyes jelenlétet, a közgyűlésbe online bekapcsolódási lehetőséget is biztosítottunk, mely sokaknak alkalmat nyújtott a csatlakozásra.

  • Tégla Galéria

Április 27-én nyílt meg a Tégla Galéria következő eseménye, Diósné Csontos Julianna rajzainak kiállítása. Az ünnepélyes megnyitón a Litauszky Györgyné által elmondott méltatás mellett Varga János közreműködött gitáron. A rajzok július 14-ig tekinthetők meg a galériában a Tégla Népművészeti Alkotóház nyitvatartási idejében.

  • Nyári táboraink és újonnan meghirdetett képzéseink jelentkezési lehetősége
  1. népi kézműves táboraink részletes felhívása elérhető a Békés Megyei Népművészeti Egyesület honlapján.

A jelentkezési lehetőséget meghosszabbítottuk, bár közel 400 fő már jelentkezett, az új határidő 2023. június 15., jelentkezni a felhívás utolsó oldalán elérhető online jelentkezési lap kitöltésével tudnak az érdeklődők.

Nagy szeretettel várjuk mindazokat, akik a választott népi kézműves szakmát szeretnék megismerni, vagy meglévő tudásukat elmélyíteni!

A www.bmne.hu honlapunkon elérhető az új képzési felhívásunk is, melynek jelentkezési határidejét szintén meghosszabbítottuk.

Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő képzéseit, továbbá várunk jelentkezőket a népi játék és kismesterségek oktatója képzésre, illetve a népi játszóházvezetői tanfolyamra is.

A képzésekre jelentkezni 2023. június 30-ig a www.bmne.hu oldalon elérhető online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

  • Áprilisban folytatódott az ASzakkörök mentorálása

A Nemzeti Művelődési Intézet által a jogyakorlaton.hu portálon meghirdetett pályázatra a Dél-alföldi régióból 172 népi kézművességgel foglalkozó szakkör jelentkezett. Felkért mentoraink részben online, részben személyes felkereséssel segítették a szakkörök munkáját. Áprilisban 9 alkalommal zajlott a szakkörök tagjai részére online konzultáció. A kontakt látogatások A Dél-alföldi régióban február hónapban 25 helyszínen valósultak meg.

  • Nemzeti Tehetség Program a BSZC Szentgyörgyi Albert Szakképző Iskolában

Áprilisban folytatódott a NTP támogatásával folyó tehetséggondozó program. A résztvevők készülnek saját munkáikkal a júniusi kiállításra, illetve megkezdődött a májusi szakmai kirándulás szervezése. A csoport tagjai Budapesten a Néprajzi Múzeumban, illetve Stumf Imre női szabó műhelyében kaphatnak majd új ismereteket a népi kézművesség technikáiból, forma- és motívumvilágából.

  • Szakkörök

11 szakköri alkalom szolgálta a tudásátadást februárban a Tégla Népművészeti Alkotóházban. A hímzők, gyöngyfűzők, nemezesek, csipkekészítők, rézművesek és mézeskalács készítők szintén az évadzáró közös kiállításra készülnek munkáikkal.

  • Szolgáltatások

A jó idő beköszöntével egyre több partnerünk veszi igénybe kölcsönözhető eszközeinket, illetve igényli játszóházainkat és mesterségbemutatóinkat. Két alkalommal Gyulán, egy alkalommal Békéscsabán tartottunk bemutatókat, játszóházakat, illetve mestereink árusították alkotásaikat.