2023 márciusban összesen 110 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

Képzések, műhelyfoglalkozások

Képzéseink az előzetesen tervezett ütemezés és tematika szerint folytatták tevékenységeiket. 46 képzési alkalommal találkoztak csoportjaink. Mind az elsőéves, mind a másodéves szakmai csoportok kontakt órákon találkoztak, a Népi játék és kismesterségek oktatója képzés résztvevői pedig két online alkalommal.

Folytatódtak az akkreditált képzéseink is, nemez, hímzés, szövés, bútorfestő csoportjaink számára zajlottak a képzési alkalmak.

Műhelyfoglalkozásaink közül a tűzzománc, a fazekas, a hímzés és varrás és a cserépkályha építő zajlott e hónapban.

Kosárfonó ÁESZ képzésünk hallgatói március 14-én tettek záró szakmai vizsgát. A csoport egy éven keresztül készült az államilag elismert szakképesítés megszerzésére, mestereik segítségével igyekeztek elsajátítani a szakma elméleti ismereteit és a gyakorlati tudnivalóit. 7 fő jelentkezett a vizsgára, ahol a kosárfonás minden megszerzett csínját-bínját be kellett mutatniuk, hiszen A-B tételeket húzva ismertették a szakmaelméleti és marketing tudásukat, gyakorlati vizsga keretében egy kiskosarat fontak a helyszínen, továbbá a vizsgabizottság egy kis kiállítás keretében megtekinthette a képzés során elkészült vizsgaremekeiket és azok dokumentációját. A megmérettetés jól sikerült, hiszen mind a 7 fő megszerezte a szakképesítést.

Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete

2023-ban március 27 és április 2. között ünnepeltük országszerte a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hetét, amelyhez a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és Békés megyéből további 9 szervezet is csatlakozott.

Az idei év üzenete a „Kézművesség a mindennapjainkban”.

Megyénkben az események jelentős része az első áprilisi hétvégén került megrendezésre.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület fontosnak tartja a programsorozatot, a népi kézművesség imázsának erősítését, a közösségek és programjaik megismertetését, ennek érdekében mozgósította, ösztönözte a megyei kisközösségeket a csatlakozásra.

https://mediaklikk.hu/video/hirado-2023-03-27-i-adas-9/  (14, 4 percnél)

 

A Békés Megyei Népművészeti Egyesületnél Békéscsabán a hét folyamán

 • megtekinthető volt az Egyszer volt, hol nem volt… Filmképek a Magyar népmesék rajzfilmsorozatból című kiállítás
 • április 1-jén, szombaton „Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt…” címmel Húsvéti ráhangoló – családi kézműves játszóházat tartottunk tojásfestéssel, játékokkal.
 • április 1-jén és 2-án a Nyitott műhelyek program keretében hímző és rojtkötő műhelyekbe tekinthettek be a látogatók.

https://behir.hu/husvetvaro-programot-tartottak-a-teglaban-az-alkotohazak-heten

Békés megyében a következő programok valósultak meg:

 • Battonyán a Korona Galériában a helyi hímző (Aranyszál hímzőszakkör) és a Művelődési Ház bőrműves csoportja kiállítása nyílt meg.
 • Dobozon kézműves foglalkozásokat tartottak, ahol ki lehetett próbálni a híres dobozi berzselt tojás készítését, a húsvétra készülő mézeskalácsok díszítését, húsvéti kalácsunk, a pipis sütését. Tavaszi ajtódíszek és csuhé nyuszik is készültek.
 • Gádoroson a helyi és az orosházi hímző szakkör kiálltást tekinthették meg a látogatók.
 • Gyulán a Gyulavári Kastélyban nyílt meg a 60 évig működött Háziipai Szövetkezet állandó kiállítása és a jelenlegi alkotó gyulai népi kézművesek kiállítása.

https://www.facebook.com/kastely.gyulavari/posts/753905419746904

https://www.gyulatelevizio.hu/2023/04/03/a-nepmuveszet-kerult-kozeppontba-a-gyulavari-kastelyban/

 • Kétegyházán az érdeklődők betekintés nyerhettek a művelődési házban működő hímző, gyöngyfűző és nemezelő szakkör munkájába.
 • Mezőberényben a hét minden napján nyitott szakköri napokat tartottak gyöngyfűzésből, csipkeverésből, tojásírásból, hímzésből.
 • Mezőkovácsházán:” Alkotni jóóóó!” címmel kézművesség hetét tartottak, több helyszínen is zajlottak programok, köztük tojásírás, szövés és cirokseprű bemutatók.
 • Nagybánhegyesen KARÖLTVE- Népi kézművesség generációk együttműködésében címmel zajlott a rendezvény a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, a Rezeda díszítőművészeti szakkör tagjai és az általános iskolás gyermekek részvételével, minikiállítás nyílt kézműves termékekből, mesterségbemutatók és tanítás valósultak meg: hímzés, tojásfestés, mézeskalácssütés és díszítés, kosárfonás, szövés szakágakban, de húsvéti dekoráció készítése és locsolóversmondó  verseny, népi hangszer bemutató és az Iglice gyermek citera együttes műsora is színesítette a kézműves alkotónapot.

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2023/04/kezmuves-programmal-keszultek-nagybanhegyesen

 • Békéscsabán a Szlovák Kultúra Háza „KEZEINK VARÁZSA – ALKOTÓ ÉS ZENÉS UJJAK” címmel gazdag programot kínált, ahol a mindennapjainkban is fellelhető anyagokból alkothattak az érdeklődők, és egyszerű, hagyományos hangszerek megismerésével kreatívkodhattak, önállóan, vagy családi programként. Játékra is várták a résztvevőket: A forgórendszerben összegyűjtött egy szakajtónyi pecsétért cserébe, az alkotás öröme és eredménye mellett a Szlovák Étterem egy kis finomsággal látta vendégül a játékos kedvűeket.

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2023/04/diszes-vesszofonast-sibackat-is-keszitettek-ami-a-csabai-szlovaksag-kulturkincse

 

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete Békés megye településein gazdag programot kínált, kicsik és nagyok részére egyaránt.

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2023/03/felporognek-a-nepi-kezmuvesseg-motorjai

 

Nyári táboraink és újonnan meghirdetett képzéseink jelentkezési lehetősége

 1. népi kézműves táboraink részletes felhívása elérhető a Békés Megyei Népművészeti Egyesület honlapján.

Jelentkezési lehetőség: 2023. május 20-ig, a felhívás utolsó oldalán elérhető online jelentkezési lap kitöltésével.

Nagy szeretettel várjuk mindazokat, akik a választott népi kézműves szakmát szeretnék megismerni, vagy meglévő tudásukat elmélyíteni!

A www.bmne.hu honlapunkon elérhető az új képzési felhívásunk is.

Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő képzéseit, továbbá várunk jelentkezőket a népi játék és kismesterségek oktatója képzésre, illetve a népi játszóházvezetői tanfolyamra is.

A képzésekre jelentkezni 2023. április 30-ig a www.bmne.hu oldalon elérhető online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

Finisben az ASzakkörök mentorálása

A Nemzeti Művelődési Intézet által a jogyakorlaton.hu portálon meghirdetett pályázatra a Dél-alföldi régióból 172 népi kézművességgel foglalkozó szakkör jelentkezett. Felkért mentoraink részben online, részben személyes felkereséssel segítik a szakkörök munkáját. A működő szakkörök tagjai számára havi 1 online (zoom) konzultációt tartanak. Márciusban 10 alkalommal zajlott a szakkörök tagjai részére online konzultáció. A kontakt látogatások A Dél-alföldi régióban február hónapban 69 szakkörnél valósultak meg.

Nemzeti Tehetség Program a BSZC Szentgyörgyi Albert Szakképző Iskolában

Márciusban is folytatódott a NTP támogatásával folyó tehetséggondozó program. Március hónapban négy alkalommal bőrműves foglalkozást tartottunk a partnerintézményben.

Szakkörök

14 szakköri foglalkozás szolgálta a tudásátadást februárban a Tégla Népművészeti Alkotóházban. A hímzők (2 alkalom), gyöngyfűzők (2 alkalom), nemezesek (2 alkalom), csipkekészítők (3 alkalom), rézművesek (3 alkalom), mézeskalács készítők (2 alkalom) találkoztak és alkottak együtt.

Az ecsettől a mennyezetig kiállítás tovább vándorolt

Bútorfestőink vándorkiállítása új helyszínre érkezett. Az ecsettől a mennyezetig c. kiállítás Szatmárnémetiben megtekinthető április végéig.

Programelőzetes

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület folyamatos fontos feladatának tekinti a népi kézműves hagyományok továbbéltetését, az ezzel foglalkozó közösségek segítését, a tapasztalatcsere lehetőségek megteremtését. E célok érdekében 2023. május 13-án rendezzük meg a Népi Kézműves Közösségek IX. Találkozóját Mezőkovácsházán. A nap mottója: TANULJUNK EGYMÁSTÓL!