• Képzések Békéscsabán

Képzéseink az előzetesen tervezett ütemezés és tematika szerint folytatták tevékenységeiket. 41 képzési alkalommal találkoztak csoportjaink. Az államilag elismert szakképesítésre felkészítő tanfolyamok közül a másodéves csoportjaink (mézeskalács díszítő, takács, fazekas, kosárfonó, hímző, szíjgyártó-nyerges) 2 alkalommal online találkoztak a vizsgára felkészítő elméleti órák keretében. Szintén online órákon vehettek részt két alkalommal az elsőévesek (faműves, bőrműves, szíjgyártó-nyerges, hímző, takács). Két képzési napon kontaktórán vettek részt a népi játék és kismesterségek oktatói képzés résztvevői.

Az akkreditált képzések közül a 120 órás népi játszóházvezetői, a 30 órás tojásfestő, a 60 órás bútorfestő, a 60 órás nemezkészítő és a 60 órás szövő tanfolyamok tartottak foglalkozásokat január hónapban.

A műhelyfoglalkozások közül a hímző 45 órás, szappanfőzés 30 órás (2. csoport), cserépkályha készítő kezdő 60 órás, fazekas ráépülő tudásátadó csoport, hímzés és varrás 30 órás, bútorfestő továbbképző csoport 45 órás, nemez és bőr 30 órás, fémművesség 15 órás, csipkekészítés 15 órás csoportok tartottak tudásátadási alkalmakat.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Réka Darida Alapítvány közös képzési programot indított „Hagyomány a divatban” címmel, amely betekintést enged a divattervezés alapjaiba, a divat grafikába, és útmutatást nyújt a tervezés folyamatához. A műhelyfoglalkozás ideje alatt a résztvevők megismerkednek a divattervezés alapjaival és a jelenlegi trendekkel. Január 13-15 között zajlott Alkotóházunkban a program Molnár-Madarász Melinda divattervező vezetésével, melyen 14 fő vett részt. A résztvevők közül 9 fő volt Békés megyei, és 5 fő a Dél-alföldi régió különböző településeiről, pl. Berettyóújfalu, Tápiószőlős érkezett. A résztvevők között volt hímző, szövő, csipkekészítő, viseletkészítő, a műhelyfoglalkozás kinek-kinek a saját kézműves tevékenységébe egy új szemléletmódot varázsolt, hiszen a tervezési folyamat sémáját bármelyik kézműves területen megvalósíthatják. A résztvevők nevében köszönettel tartozunk a Réka Darida Alapítványnak, a NESZ-nek, hogy lehetővé tették a program megvalósítását, és köszönettel tartozunk Molnár-Madarász Melindának a felkészültségéért, az önzetlen tudásátadásáért.

Békéscsabán a képzéseink és a műhelyfoglalkozások hétvégenként zajlanak. A Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér az energiaárakra tekintettel igyekszik takarékoskodni, így hét közben a termek fűtése minimális, ám a képzési alkalmakra már péntektől felfűtjük azokat, hogy a résztvevők számára megfelelő alkotási körülményeket biztosítsunk.

  • Új képzéseket hirdettünk meg – várjuk jelentkezőinket!

A www.bmne.hu honlapunkon elérhető az új képzési felhívásunk.

Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő képzéseit, továbbá várunk jelentkezőket a népi játék és kismesterségek oktatója képzésre, illetve a népi játszóházvezetői tanfolyamra is. A 12 szakág a következő: csipkekészítő, faműves, fajátékkészítő, fazekas, gyékény-, szalma-, csuhétárgykészítő, kézi- és gépi hímző, kosárfonó, mézeskalács díszítő, nemezkészítő, népi bőrműves, szíjgyártó-nyerges, szőnyegszövő, takács.

A képzések célja, hogy a népi kézművesség területén az évszázadok alatt felhalmozott tudás átöröklőd-jön a mai kor embere számára, így tovább tudjuk adni a hagyományos népi kézműves örökség szakmákat. Meggyőződésünk, hogy e tudás sok ember számára jelent kikapcsolódást, élményt, és egyben alkotási lehetőséget is.

A békéscsabai népi kézműves oktatás filozófiája a kezdetektől változatlan maradt. Ez a hitelesség, a szakszerűség, a gyakorlatorientáltság, a pontosság és az emberség. Erről sok száz végzett szakember tanúskodhat, akik rendszeresen visszajárnak az alma materbe különböző továbbképzésekre.

2018-tól egyesületünk szervezi a tudásátadás különböző formáit, ebben benne vannak a szakképesítést nyújtó képzések, az akkreditált tanfolyamok, a különböző időtartamú műhelyfoglalkozások és a nyári táborok. Referenciának tekintjük, hogy a felsorolt formákban az elmúlt négy év alatt 247 csoportban 3025 fő vett részt. A szakképesítést nyújtó kurzusokban 11 szakágban – bőrműves, faműves, fazekas, hímző, kosárfonó, mézeskalács-készítő, nemezes, népi játék kismesterségek oktatója, szíjgyártó, szőnyegszövő és takács – eddig 164-en tettek sikeres vizsgát. Jelenleg 12 csoportban 122 résztvevő sajátítja el a népi kézművesség szakma fortélyait.

A képzések jelentkezési feltételeit, bemeneti követelményeit, részletes szakmai tartalmát, képzési díját, annak fizetési módját, rendszerességét a csatolt részletes felhívásunk tartalmazza. Arra törekszünk, hogy megfizethető áron, méltányos részletfizetési lehetőségekkel elérhetővé tegyük képzéseinket az érdeklődők számára.

A képzéseket minimum 8 fő jelentkezése esetén indítjuk.

A képzésekre jelentkezni 2023. április 30-ig a www.bmne.hu oldalon elérhető online jelentkezési lap kitöltésével lehet. 

  • ASzakkörök mentorálása

A Nemzeti Művelődési Intézet által a jogyakorlaton.hu portálon meghirdetett pályázatra a Dél-alföldi régióból 172 népi kézművességgel foglalkozó szakkör jelentkezett.  Az induló szakkörök mentorálását az NMI felkérésére országosan 7 népművészeti egyesület vállalta fel, akik saját régiójukban online és kontaktórás alkalmakkal segítik azok szakmai munkáját. Régiónkban a Békés Megyei népművészeti Egyesület végzi e tevékenységet. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Nemzeti Művelődési Intézet érintett megyei igazgatóságaival együttműködve végzi e tevékenységet. Felkért mentoraink részben online, részben személyes felkereséssel segítik a szakkörök munkáját. A működő szakkörök tagjai számára havi 1 online (zoom) konzultációt tartanak. Az aSzakkör honlapján működő kérdezz-felelek felületen szakmai tanácsadást is biztosítanak a felmerülő kérdések megválaszolására. Januárban Békés megyében 9 alkalommal zajlott a szakkörök tagjai részére online konzultáció. A személyes látogatások megyénkben január 30-án kezdődtek meg, s február hónapban 10 további alkalommal valósulnak meg. 

  • A Kapumúzeum megújulása

Megbeszéléseink egy része online zajlik, így a fás alkotóinkkal is e módon egyeztettünk januárban a – sajnos egyre romló állapotú – Kárpát-medencei Kapumúzeum felújításáról, annak ütemezéséről. 1994-ben a Békés Megyei Művelődési Központ és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület közös összefogással hívta életre a Nemzetközi Fafaragó Találkozót. A Szlovákiából, Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból és Békés megyéből érkező fafaragók a közel 30 év alatt létrehoztak egy szabadtéri kapumúzeumot Békéscsabán, a volt napközis tábor, illetve a Garzon szálló környékén – közterületen –, amely jelenleg 15 kaput tartalmaz. Örömhír, hogy városi támogatással megvalósulhat a kapuk rendbetétele, s már tudjuk, hogy az új helyük is biztosított, a Gabonamúzeum területén tekinthetik meg majd a látogatók. Az online koordinációt követően a felújítás első lépései megkezdődtek. Fafaragóink felosztották maguk között a munkát, megbeszélték a logisztikát, s január 28-án – önkéntes munka keretében – első lépésként a Tégla Népművészeti Alkotóház udvarában található fedett színt tették rendbe, mely a munkálatok időszakában az állagmegóvó tárolást teszi lehetővé. Hamarosan, amint az időjárás kedvezőbb lesz, megtörténik a 10 db kisebb méretű kapu kiemelése és elszállítása, részben az alkotóházba, részben pedig az arra vállalkozott fásmesterek saját műhelyeibe, ahol minden kaput átgyalulnak, felújítják a faragásokat, valamint lekezelik a felületeket (hogy pontosan mit kell még elvégezni a kapukon, ez csak a kiemelést követő alaposabb vizsgálat során fog kiderülni). A tervek szerint a kapumúzeumban található nagyméretű kapuk felújítása a nyári táborban történik meg.

  • Megemlékeztünk a Magyar Kultúra Napjáról

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Egyesületünkben 2023. január 22-én mindazokkal együtt ünnepeltük meg e jeles alkalmat, akik a hétvégi képzéseinken jelen voltak épp az alkotóházunkban. A himnusz közös eléneklésével kezdtük kis ünnepségünket, majd a megható pillanatokat követően Kölcseyné Balázs Mária, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja néhány szóban megemlékezett a vers és megzenésítése születéséről, körülményeiről. A rövid megemlékezés végén az 58 fő által kitöltött Kultúra napi totó eredményhirdetésére és díjátadására került sor.

  • Nemzeti Tehetség Program a BSZC Szentgyörgyi Albert Szakképző Iskolában

Zajlik a NTP támogatásával folyó tehetséggondozó program az intézményben, ahol partnerségünkkel 10 fő tehetséges fiatal betekintést kap a népi kézművességbe, ismerkedik a népi kultúrával. A programban a viseletvarrás, hímzés, nemezelés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés, bőrrátét készítés technikákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. 20 alkalommal tartunk foglalkozásokat, mentorálást, kiállítást és egy alkalommal szakmai tanulmányutat szervezünk Budapestre.  Január hónapban egy alkalommal tartottunk foglalkozást, melynek keretében a nemezelés gyakorlati ismereteinek átadása zárult le. Februárban és márciusban a bőrművesség és ékszerkészítés elsajátítása vár még a résztvevőkre. 

  • Népi mesterségek – új filmsorozat a Gyula Tv-ben

A Gyula Tv jóvoltából a népi kismesterségekkel egyre többen megismerkedhetnek. A 2022 decemberében indult, havi rendszerességgel jelentkező, új műsorukban – melynek felvételei a Youtube csatornán is megtekinthetőek – a Békés megyében ma is élő népi mesterségeket mutatják be. A mai napig két rész tekinthető meg, két mesterséggel ismerkedhetünk meg a felvételek segítségével, s örömünkre mindkét filmben egyesületi tagunkat kerestek fel a készítők.

Elsőként a gyulai Széll János fafaragó otthonába látogattak el. János a műhelyében, a szebbnél szebb faragott tárgyak közt, faragás közben mutatta be a mesterséget, annak történetét, néprajzi és szakmai érdekességeit, a szakma elsajátításának mai lehetőségeit.


 

Januárban folytatódott a népi mesterségeket bemutató sorozat, a békéscsabai Tégla Népművészeti Alkotóház műhelyében Barcsay Andrea mutatta be a fazekasság néhány gyakorlati fortélyát és a szakma elméletéről, tanulhatóságáról is mesélt a nézők számára. Fontos kérdésként került szóba a hagyomány és a mai használhatóság viszonya, mely minden népi kézműves mesterség esetében felmerül. Természetesen az élő hagyomány azt jelenti, hogy a hagyományos technikákkal, az autentikus motívumokkal, vagy annak feldolgozásaival megtervezett tárgy a mai tárgykultúrában is megállja a helyét.


 

  • Szakkörök a Tégla Népművészeti Alkotóházban

10 szakköri foglalkozás szolgálta a tudásátadást januárban. A hímzők (2 alkalom), gyöngyfűzők (2 alkalom), nemezesek (2 alkalom), csipkekészítők, rézművesek, mézeskalács készítők többségében péntekenként találkoztak és alkottak együtt.

  • Az ecsettől a mennyezetig – Vándorkiállítás

Hatodik állomására érkezett „Az ecsettől a mennyezetig” című vándorkiállítás, s ezzel a helyszínnel átlépte az országhatárt is. Békéscsaba, Bogács, Szeghalom, Méhkerék és Dombegyháza után 2023. január 24-étől Nagyváradon csodálhatják meg az érdeklődők a békéscsabai bútorfestő csoport alkotásait, s ezt követően egészen 2024. novemberéig megtervezett a festett templomkazetták útja, 3 ország 17 településén.