2022 októberében összesen 64 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

  • Képzések, tudásátadás, szakköri tevékenység

A 2020-ban utolsóként elindított OKJ-s képzési csoportjaink közül a kézi és gépi hímző, a faműves, a nemezkészítő, népi bőrműves, fazekas csoportok október 8-9-én találkoztak a szakmai vizsgát megelőzően utolsó alkalommal, s ekkor zajlottak a modulzáró vizsgák is, melyek mindig – így most is – jó felkészülési állomásai a záróvizsgának.

Államilag elismert szakképesítést nyújtó képzéseink közül egyidejűleg több évfolyamon is folyik az oktatás. Októberben a 2021-2023-as képzési időtartamú csoportjaink közül a Népi kézműves – kézi és gépi hímző, mézeskalács díszítő, szíjgyártó-nyerges, fazekas, kosárfonó csoportok, a 2022-2024- es képzési időtartamúak közül a szíjgyártó-nyerges, kézi és gépi hímző, népi bőrműves, faműves, fajátékkészítő, fazekas és takács találkozott egy-egy hétvégi képzés alkalmával, illetve a másodévesek összevontan online néprajz oktatás keretében.

Az akkreditált népi játszóházvezetői képzés résztvevői a fonható szálasanyagok közül a gyékény, csuhé, szalmával ismerkedtek.

Műhelyfoglalkozás-sorozatok is indultak e hónapban. A továbbképzős bútorfestők 45 órás műhelyfoglalkozása, a 30 órás gyöngyfűző, a 15 órás bőrműves, illetve a 30 órás nemez és bőr foglalkozások alkalmai zajlottak 3 hétvégére szétosztva.

Októberben folytatódott a népi kézműves szakköreink toborzása, s a rézműves műhely tagjai egy alkalommal foglalkozást tartottak.

A Hagyományok Háza két szakágban indított Békéscsabára kihelyezett akkreditált képzést – kosárfonás és népi ékszer készítés tanfolyamon vehetett részt 20-20 fő. A csoportokban intenzív, jókedvű alkotómunka folyt.

  • „Ott kezdődik az embör, ahol a bajusz…”– új kiállítás nyílt a Tégla Galériában

„Ott kezdődik az embör, ahol a bajusz…” címmel Kádár Ferkó egyesületi tagunk népi fotográfia gyűjteményébe kaphatunk betekintést az október 15-én megnyílt kiállítást megtekintve. A megnyitón Kádár Ferenc, Ferkó édesapja, népzenész, Népművészet Mestere is megtisztelt bennünket furulyaelőadásával. Az érdeklődők szívesen tekintik meg a november végéig nyitva tartó kiállítást.

Kádár Ferenc, vagy ahogy legtöbben szólítják Kádár Ferkó önmagát legtöbbször vándorfotográfusként határozza meg – a Fotószínház létrehozója és működtetője, úgy is mondhatnánk, hogy a lelke.

Az első komolyabb saját fotóit egy sárkányrepülőről készítette két számára kedves településéről: Tiszadadáról (ahonnan Manni, a felesége származik), és a szülővárosáról: Körösladányról. A kópiákat először kiállításokon mutatta be, s a nagy sikernek köszönhetően képeslap formátumban is forgalomba hozta őket.

De tekinthetjük őt akár fásnak is, hiszen bútorasztalos az első szakmája, majd virágkötő, látszerész, optika-fotócikk eladó, fényképész, mézeskalács-készítő, népi játszóházi foglalkozásvezető képesítéseket is szerzett. De kamatoztatva énekhangját, néhány évig református kántor is volt.

Első saját vállalkozását – feleségével, Mannival – 2006-tól üzemeltette Mézes Képes Bt. néven, néprajzi képeslap- és naptár kiadás, mézeskalács készítés, népi játszóházak vezetése, valamint vásári és egyéb jellegű fotózás tevékenységi körökkel. 2007 óta üzemeltetik a „Kádár Ferkó Fotószínháza” nevű vásári attrakciót is.

2020-ban saját tanyát és hozzá tartozó földeket vásároltak. 2022-ben a Mézes-Képes Bt-t megszüntetve őstermelők családi gazdaságát hoztak létre, amelyben már ők maguk tudják előállítani a mézeskalács készítéséhez szükséges alapanyagok jelentős részét (tojás, méz stb.).

  • Szakkörök mentorálása – ASzakkör – Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért

A Dél-alföldi régió 3 megyéjében, az NMI támogatásával, közel 170 népi kézműves szakkör indul. Az NMI az induló szakkörök részére biztosítja 5 főre az alapanyagot, online elérhetővé tette az oktatófilmeket, mentorálást biztosít.

Az induló szakkörök mentorálását az NMI felkérésére 7 népművészeti egyesület vállalta fel, akik saját régiójukban online és kontaktórás alkalmakkal segítik azok szakmai munkáját. Régiónkban a Békés Megyei népművészeti Egyesület végzi e tevékenységet.

Október hónapban kapcsolatfelvétel, szervező tevékenység, a mentorálás kereteinek kialakítása, mentorok felkérése történt meg.

  • Népi kultúrával a fiatal tehetségekért, fiatal tehetségekkel a népi kultúráért! – Tehetségprogram a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumában

A Nemzeti Tehetségprogram által támogatott projektünk keretében a csoportos tehetséggondozásunk során 10 fő tehetséges fiatal megismerkedik a népi kézművességgel, a népi kultúrával. Célunk, hogy a képző-iparművészetet tanuló tehetséges fiatalok és tehetségígéretek megismerkedjenek a népi kézműves viselet és viseletkiegészítő hagyományokkal, s megőrzése érdekében, illetve önkifejezésük gazdagítása érdekében azt alkotásaikban megjelenítsék. Ennek érdekében 20 alkalommal tartunk foglalkozásokat, mentorálást, kiállítást és egy alkalommal szakmai tanulmányutat szervezünk. Fontos számunkra, hogy létrejöjjön egy kisközösség, amely a népi kézművesség formakincsét, motívumvilágát alkalmazza iparművészeti alkotásain, segítve megőrzését. Reményeink szerint a tehetségígéretek és tehetséges fiatalok tárgyi anyanyelve gazdagodik a népi kézműves kifejezőeszközökkel. Bízunk benne, hogy egyedi, innovatív, ám mégis hagyományos alkotások születhetnek. A programban a viseletvarrás, hímzés, nemezelés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés, bőrrátét készítés technikákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A foglalkozások a partnerintézmény által biztosított műhelyben valósulnak meg. A foglalkozásokon, illetve egyéni, mentorált alkotói időszakban elkészült tárgyak, főként viseletek és viseletkiegészítők egy kéthetes kiállítás keretében mutatkozhatnak be a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térben.

  • Kolbászfesztivál

A Csabai Kolbászfesztivál az ország egyik legismertebb és legkiemelkedőbb gasztronómiai eseménye, mely jelentős turisztikai vonzerővel bír. 2022-ben már 25. alkalommal rendezték meg. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a rendezvény teljes ideje alatt részt vett népi kézműves mesterség bemutatókkal és árusítással, sőt egy csapatunk különdíjat érdemelt ki a zárónapi kolbászgyúró versenyen.

  • Szolgáltatások, közvetítések

A Csabai Kolbászfesztiválra kölcsönzött installációkon túl október hónapban Méhkeréken igényeltek játszóházi foglalkozásokat megrendelőink.