2022 júliusában összesen 48 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

  • Nyári táborok

Idén már 33. éve rendezte meg nyári táborait szervezetünk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, társrendezőként a Békés Megye Népművészetéért Alapítvánnyal közösen.

A 485 jelentkezőből – néhány visszamondást követően – 444 fő vett részt a 4 turnus munkájában. Pálné Anci, egyesületünk elnőke mint minden évben, idén is készített egy kis statisztikai elemzést a táborozókról:

Az életkort tekintve megállapíthatjuk, hogy a korösszetétel nagyon egészséges volt.

A 40 év alattiak alkották a résztvevők 37% át, ebből 21%- a 10 éven aluli gyermek volt. A 40 és 60 év közöttiek alkották a derékhadat – a táborlakók 52%-át. A legfiatalabb táborozónk 2017-ben született – 5 éves – a legidősebb 1931-ben – 91 éves.

Ha a nemek szerinti összetételt is vizsgáljuk, már nem tekintjük ennyire pozitívnak a képet, hiszen a táborozók 82%-a nő, s csak 18%-uk férfi. Igaz, az előző évhez képest a férfiak aránya 2%-al nőtt, de szerencsés lenne, ha tovább emelkedne ez az arány.

A táborozók Magyarország 16 megyéjéből, továbbá Budapestről és a határainkon túlról (erdélyből, illetve a Vajdaságból) érkeztek, mindösszesen 130 településről. Idén csak Baranya, Komárom és Zala megyékből nem voltak táborozóink. Arányokat is vizsgálva a legtöbben Békés megyéből (Békéscsabáról) és Budapestről érkeztek, kevéssel lemaradva Pest és Hajdú-Bihar megye követi őket.

A 4 turnus során a résztvevők 30 csoportban tevékenykedtek, 21 népi kézműves szakágban. A napirend szerinti szakmai foglalkozások 9.00-17.00 óra között folytak, ám nem volt ritka, hogy egy-egy műhelyben este 21.00 óra után is szépszámú táborozó alkotott még.

A táborszintű programok közt minden héten szerepelt közös népdaléneklés, néptáncbemutató és közös tánc, néprajzi előadás a jeles napokról, „Arcképcsarnok” – neves mesterek bemutatása, illetve péntekenként a táborozók megismerkedhettek a többi csoport munkájával is, egy rögtönzött kis kiállítás keretében láttatták egymással is, hogy ki mivel foglalkozott a héten.

És persze szerveződtek öntevékeny programok is. Voltak, akik közös kirándulásra indultak az esti órákban, voltak, akik az udvari kemencében sütötték a kenyérlángost, vagy épp bográcsoltak, grilleztek.

Ez a hónap a táborokról szólt, ám a táborok olyan nyitott programokat is kínáltak, melyre bárki bejöhetett, s a sajtó is hírt adott róluk. Hosszú, meleg hónap volt, de nem erről lesz emlékezetes számunkra, hanem a tábori hangulatról, az intenzív alkotómunkáról, az élményteli programokról, az együttlétről. Bizakodva mondjuk – jövőre ismét találkozzunk a táborokban!

Nyári tábor sajtómegjelenései:

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2022/07/megnyitotta-kapuit-a-nepmuveszeti-tabor

https://www.beol.hu/helyi-kultura/2022/07/tobb-mint-husz-nepi-kezmuves-mesterseget-ismerhettek-meg-a-jelentkezok-a-bekescsaban-galeriaval

https://www.beol.hu/cimke/bekes-megyei-nepmuveszeti-egyesulet

https://www.youtube.com/watch?v=wZC548orcko

https://www.bmne.hu/index.php/rendezvenyek-konferenciak/nyari-tabor

https://www.bekesmegye.com/bekes-megye-hirek/felnott-es-ifjusagi-nepmuveszeti-taborok-a-bekes-megyei-nepmuveszeti-egyesulet-szervezeseben

  • Tégla Galéria – Árnyalatok c. kiállítás

2021 májusában nyílt meg TÉGLA GALÉRIÁNK első kiállítása, s ezt követően havi-kéthavi rendszerességgel mutatkozhatnak be a különbözőnél különbözőbb témakörökben rendezett tárlatok, melyek célja az alkotás örömének népszerűsítése, különleges alkotások, alkotói munka bemutatása. Az eltelt több mint egy év során láthattuk itt Szokolay Dongó Balázs tusrajzait, Bagyinszki Zoltán fotóit, Kolozsvári-Donkó Rebeka meseillusztrációit, a Kalotaszegi Barangolók míves gyöngyalkotásait, az Országos Textiles Konferenciák történetét képekben, a bútorfestők festett templomkazettáit.

Most, 2022. július 25-én Árnyalatok címmel nyitottuk meg a soron következő kiállítást, melynek keretében Kozma Ilona kosárfonó és Páll Etelka szövő, növényi festő alkotásait csodálhatjuk meg. Az Iharos Népművészeti Egyesület ez év tavaszán Dinnyésen rendezte be ugyanezen címmel azt a kiállítást, melynek híre hamar eljutott hozzánk. Örömmel fogadták megkeresésünket, s így – Ament Éva közvetítő segítségével, melyet ezúton is köszönünk – mi is házigazdái lehetünk e gyönyörű alkotásoknak, augusztus 22-ig.

Mit is láthatunk? Talán az első, amit érdemes kiemelni a színharmónia. A rengeteg színben pompázó festett fonalak, a belőlük készült szőttesek és a legalább ilyen gazdag színvilágot felvonultató egyedi formájú kosarak közt sétálva elámulunk, hogy a természet színgazdagsága milyen árnyalatok megjelenítésére képes. Erre rásegít a tudatos kiállításrendezés is, hiszen kis szigeteket képeznek az azonos, vagy hasonló színárnyalatok. S ha már a kiállításrendezés szóba került, ne feledkezzünk meg Dr. Illés Károlyné, Ani munkájáról, aki a berendezési koncepciót kitalálta, s Jenei Anikó segítségével a viszonylag keskeny galéria-térben a legideálisabban elhelyezve az alkotásokat, megvalósította. A természetközeliség élményét felerősítik az ablak, illetve az ablakon túli fák elé függesztett madáretetők, illetve a fonalak elhelyezésére szolgáló nyírfaágak. Az összhatás – nincs rá jobb szó – különleges, a nézelődőnek szinte kedve támad ilyen szőnyegekkel, kosarakkal berendeznie otthonát, hiszen ezeket a színeket élvezve magunk körül, bennünk is egyfajta elcsendesülés, nyugalom, harmónia keletkezik.

Kiállításmegnyitó sajtómegjelenései:

https://behir.hu/arnyalatok-szines-vesszokbol-es-festett-fonalakbol-nyilt-kiallitas?fbclid=IwAR0DJ8O0Qx24yqNUeQQBPCySg4FRQq2DgEhgy5LhDI__ZqU0kHiRBmyFtLE

https://www.beol.hu/helyi-kultura/2022/07/a-termeszet-arnyalatait-jelenitik-meg-a-szekely-nepmuveszek-bekescsaban?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=beol&fbclid=IwAR110OEqXz7JDDRvdhUqWj9TQSIbnfOuFRSqdQsWZ7HA7lP0Xvquor8Jmz4

  • Szolgáltatások, közvetítések

Július hónapban játszóházakat, mesterségbemutatókat tartottunk, illetve az igényelt installációnkat bocsájtottuk a megrendelők rendelkezésére.  Résztvevő közreműködői voltunk a Csaba-nap című rendezvénynek, az okányi Családi Napnak, a gyulai Végvári Napoknak.

A Békés Megyei Önkormányzat projektjében kézműveseket közvetítünk nyári gyermektáborokba – júliusban 7 turnusban Békésre, Mezőhegyesre, Battonyára, Orosházára, Gyomaendrődre.