2022 júniusában összesen 38 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként, köztük két kiemelt nagyrendezvényünkre, a Szent Iván Napi Vigadalomra és a Körös-völgyi Sokadalomra is sor került.

  • Képzések, tudásátadás, szakköri tevékenység

Júniusban hagyományosan kevés képzést ütemezünk, mivel általában a jelenléti statisztikán is megmutatkozik, hogy eddigre elfáradnak a résztvevők, érdemes inkább a nyári intenzív együttlétre koncentrálni, mint a hétvégi alkalmakra. Ennek ellenére kisszámban voltak képzési alkalmaink is. 14 képzési ütemben (7 óra/csoport/ütem) zajlottak a foglalkozások – elméleti és gyakorlati órák. Békéscsabán a másodéves OKJ-s képzések keretében a nemezkészítők, bőrművesek, fazekasok és faművesek képzési alkalmai zajlottak, az elsőéves – államilag elismert szakképzésen résztvevők közül a mézeskalácsos csoport töltött együtt egy hétvégét.

Műhelyfoglalkozások közül a 30 órás nemezelő csoportok jelentkezői tölthettek együtt egy hétvégét, új ismereteket szerezve. Aradon – felkérésre – nemezes képzés megvalósításában közreműködünk, június hónapban egy hétvégén voltak képzési alkalmak. 

Népi játék és kismesterségek oktatja képzésünk résztvevői lesznek az elsők, akik az új felnőttképzési törvény értelmében független vizsgabizottság előtt adnak számot tudásukról. Emiatt is kiemelten fontosnak tekintettük a „szigorú házivizsgát”, vagyis az oktatói modulzárót, ahol a vizsgáztatók igyekeztek az esetleges hiányosságok kiküszöbölésére is irányt mutatni.

Békéscsabai alkotóházunkban a felnőtt népi kézműves szakköreink, a rézművesek, nemezesek, csipkekészítők és mézeskalácsok és vászonszövők már nyári szünetet tartanak a működésükben, s szeptembertől folytatódnak ismét a szakköri alkalmak. A szünet előtt a hímzők még egy alkalommal tartottak júniusban szakköri foglalkozást.

  • Akkreditált képzések vizsgái

Az akkreditált képzések közül a 30 órás mézeskalácskészítő tanfolyam, és a 120 órás viseletkészítés tanfolyamok résztvevői vizsgán adtak számot tudásukról.

A mézeskalácskészítő tanfolyamra 18 fő jelentkezett, 2 fő nem jelent meg a képzésen. Összesen tizenhatan végezték el a kurzust, és tettek vizsgát. A 16 főből 1 fő a Vajdaságból érkezett, 1 fő Budapestről, 1 fő Pest megyéből, a többiek az Alföld megyéiből vettek részt (Hajdú-Bihar 2 fő, Szolnok 1 fő, Csongrád 2 fő, Békés megye 8 fő). A résztvevők 68,75%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezett (ez alapvetően jellemző a különböző akkreditált képzéseken, műhelyfoglalkozásokon való résztvevőkre). A résztvevők 37,5%-a 30-40 év közötti, szintén 31,2%-a 40-50 közötti, 25%-a 50-60 év közötti, és 1 fő volt 60 év fölötti. A 16 fő mindegyike sikeres vizsgát tett. A vizsga eredménye: Elméleti átlag 5,0, gyakorlati átlag 5,0. Összesített vizsgaátlag 5,0. A vizsgabizottság elismerését fejezte ki, s a teljes csoportot dicséretben részesítette.

A viseletkészítő képzésre 10 fő jelentkezett, 1 fő nem jelent meg a képzésen. Kilencen végezték el a kurzust, közülük 1 fő nem rendelkezett középfokú végzettséggel, emiatt nem is vizsgázott. Összesen 8 fő tett vizsgát. A 8 főből 1 fő a Partiumból (Nagyvárad) érkezett, a többiek a Dél-Alföldről, ezen belül is 4 fő Hódmezővásárhelyről és 2 fő Békéscsabáról. A résztvevők 50%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezett, 50%-a középfokú végzettséggel. Minden résztvevő nő volt. A résztvevők 25%-a 40-50 közötti, 63%-a 50-60 év közötti, és 1 fő volt 60 év fölötti. A 8 fő sikeres vizsgát tett. Az elméleti átlag 4,87, a gyakorlati átlag 4,75, összesített átlag 4,81. Az átlagok alapján megállapíthatjuk, hogy a résztvevők sikeres vizsgát tettek, eredményesen sajátították el mind az elméleti ismereteket, mind a gyakorlati tudnivalókat.

  • Tégla Galéria – Az ecsettől a mennyezetig c. kiállítás

2022. június 4-én Az ecsettől a mennyezetig címmel a bútorfestő csoportunk festett templomkazettáiból nyílt kiállítás a Tégla Galériában. Az Ament Éva vezette csoport 2018 óta dolgozik együtt, kiegészülve mindig újabbnál újabb tagokkal. Az évek során elkészült templomi kazettákat gyűjtötték össze egy kiállításba, melyet július 22-ig tekinthettek meg az érdeklődők, ám ezt követően vándorkiállításként járja be az országot, illetve a szomszédos országok magyar területeit.

  • Önkéntes munka – festés

Június 11-én egyesületi tagjaink közül közel 30 fő vállalta, hogy önkéntes munkájával hozzájárul sátraink, installációink festéséhez, szépítéséhez. A szorgos munkát követően közös süteményezés zárta a napot. Az önkénteseknek köszönhetően minden sátrunk felfrissült színvilággal várja a nyári nagyrendezvényeinket.

  • EFOP-3.3.2-16-2016-00010 Népi kézműves hagyományok átörökítése a Körösök völgyében

A 2019. december 31-én zárult projekt fenntartási időszaka júniusban zárult, partnereinknél a fenntartási időszakra tervezett kétfordulós helyi versenyeket rendezték meg, melyek – tekintve projektünk témáját – néprajzi tárgykörben zajlottak. Júniusban, 2 intézményben (Békés Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola, Békéscsaba, Esély Szakképző Iskola) 3 alkalom valósult meg, a gyerekek örömére, változatosabbnál változatosabb formákban és módszerekkel.

  • Szentendre Pünkösdi Örökségünnep

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2021-ben terjesztette fel a „Békés megyei szűcshímzés élő hagyományát” a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe. A felterjesztést a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Bizottsága elfogadta, így 2021 szeptembere óta Békés megyéből első örökségelemként jelenik meg a „Békés megyei szűcshímzés élő hagyománya” ezen a reprezentatív listán.

Második alkalommal mutathattuk be a „Békés megyei szűcshímzés élő hagyományát” a szentendrei Skanzenben. Egyesületünk képviseletében 8 fő: Anda Árpádné, Bogárné Szőke Erika, Dr. Tanai Judit, Farkasné Zemján Gyöngyi, Jenei Anikó, Kudlákné Balázs Noémi, Sajti Mária Etelka és Tóth Anna vettek részt a rendezvényen. Kiállításon mutattuk be a szűcsközpontjainkat. Mesterség bemutatón láttattuk a hímzéstechnikát, a családok számára tervezett foglalkoztatónkban – szűcshímzéses színező, hímzés, puzzle várta az érdeklődőket, de még egy kis „hazai” étek-kínálással is készültünk, lőkösházi kenyérrel, csabai kolbásszal, pálinkával.

Az egyik résztvevőnk így foglalta össze a hazaérkezést követően a fogadtatást: „A szűcshímzéseket folyamatosan és sokan megcsodálták, nagyon tetszett mindenkinek, büszkék lehetünk rá.”

  • Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál

2022. június 11-én rendezték meg a szervezők a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált, amelynek Békés megyében Szarvas adott otthont. A rendezvény Kárpát-medence szerte összesen 30 helyszínen – Magyarország összes megyéjében és a határainkon túl – zajlott egyszerre, mintegy 20 ezer néptáncos, népzenész és kézműves közreműködésével. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület kiállítással képviseltette magát az eseményen, ahol olyan öltözékeket is láthattak az érdeklődők, melyeket Békés megyei szűcshímzésssel díszítettek készítőik.

  • Szent Iván Napi Vigadalom (Sajtószemle)

https://behir.hu/fogd-a-kezem-a-tuz-felett-szent-ivan-napi-vigadalom

„Június 21. a nyári napforduló napja. Ilyenkor legrövidebb az éjszaka, a nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A világ minden táján megünneplik ezt a napot. Mind a pogány, mind a keresztény kultúrkörben jelentős ünnep, noha a keresztény hagyomány június 24-én Keresztelő Szent Jánosra, Jézus megkeresztelőjére emlékszik. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület mindig 21-e előtt szervezi meg az eseményt.”

„Hetedik alkalommal rendezte meg a Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Szent Iván Napi Vigalmat. Az érdeklődők a népi kultúra elemeivel találkozhattak szombat délután és este. A legbátrabbak a népzene és a tánc mellett a tűzugrást is kipróbálhatták.

Kora este kezdődött a vigalom Békéscsaba főterén. Kézműves foglalkozások, szövés, fonás és különböző ügyességi játékok várták a kilátogatókat. A legkisebbek sok érdekes, népi jellegű játékot kipróbálhattak, míg másoknak lehetőségük volt régi, népi mesterségeket megismerni, sőt, népművészeti termékeket is vásárolhattak. A szervezők szerint a Szent Iván Éji Vigalom egy összművészeti alkalom, amelyen a népi kultúra szinte valamennyi elemét felvonultatják, mint például a népzene, néptánc, kézművesség és népi játékok.

Nem maradt el a mesemondás, a régimódi játszóház, valamint a vásári forgatag sem.

Az emberek ilyenkor a sötétséget elűzve és a fényt várva ünnepelnek, és a tűzugrás ezt szimbolizálja. Mlinár Pál, a Balassi Táncegyüttes vezetője elmondta, hogy a kézműves és zenés programok mellett a fellépő táncegyüttesek nem produkcióval készültek, hanem interaktív táncra hívták a jelenlévőket.

– A tűzgyújtás tulajdonképpen a Szent Iván éjhez kapcsolódik. Ez egy szokás: meggyújtják a nagy tüzet, amelyet a szerelmesek átugorhatnak, ezzel örökre egymáshoz kapcsolják egymást – emelte ki a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezője, Kocsis Klára.

Kocsis Klára hozzátette, hogy a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségével és a Balassi Közalapítvánnyal karöltve szervezték meg a rendezvényt, immár hetedjére.”

  • Körös-völgyi Sokadalom, 2022. június 24-26., Gyula

Hagyományosan június utolsó péntekjén vette kezdetét a Gyulai vár előtti téren a régió népművészeinek legjelentősebb eseménye, a Körös-völgyi Sokadalom. A megnyitón is, illetve a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy a népi kultúrát középpontba állító fesztivált 23 éve a millenniumi kormánybiztosi hivatal kezdeményezésére hívták életre az ország több helyszínén, ám napjainkra már csak a gyulai esemény maradt fenn. Ezt rendezik meg a szervezők – ……. – évről-évre.

Egyesületünk elnöke, Pál Miklósné a sajtótájékoztatón elmondta, hogy abban látja ennek okát, hogy a sokadalom letisztult értékeket közvetít, amelyekhez érzelmileg is kötődnek a látogatók, az összetartozás érzését nyújtja, és értékközpontú kikapcsolódási lehetőséget ad minden korosztálynak.

Az Alföld kilenc népművészeti egyesületének több mint száz alkotója várta az idei rendezvényen népi kézműves termékek vásárával, mesterség bemutatókkal, játszóházzal, kosaras körhintával, népi játékokkal a látogatók népes seregét.

Ezévben a faművességet állítottuk középpontba, s a kiemelt témához kötődően interaktív programokba lehetett bekapcsolódni. Bemutattuk a fafaragók által használt fafajtákat, látható volt a kopjafa faragás, kipróbálhatták a kihívásokat kedvelők a rönk fűrészelést, s a FA-mese-játék sátorban is mindig ültek mesehallgató gyerekek és felnőttek.

Sokan megcsodálták az Ünnepi alkalmak népi textíliái című kiállítást, ahol a Békés megyei szűcshímzést is megcsodálhatták, ez ugyanis tavaly ősszel felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

A színpadon – a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület szervezésében – a három napon szinte folyamatosan „állt a bál”, azaz népzenészek szolgáltatták a muzsikát, néptáncosok ropták a táncot. Lezajlott a XV. Országos Gyermektánc Fesztivál, a XXV. Békés Megyei Táncosok Találkozója, tapsolhattunk a Kispipa Zenekar koncertjén, és a Balassi Táncegyüttes senior csoportja is fergeteges műsorral várta az esti látogatókat.

S bár a Facebookon olvashattunk olyan kommentet is a fotók alatt, hogy idén a Sokadalom inkább „ritkadalom” volt, mindenképpen szeretnénk eloszlatni ezt a tévhitet. A forró időjárásnak köszönhetően, a legmelegebb órákban a tér közepe valóban szinte kiürült, mindenki igyekezett árnyékot keresni, ám – az előző évekhez hasonlóan – idén is közel 10.000 fő látogató fordult meg összesen a rendezvényen a három nap alatt. A visszajelzések azt erősítették, hogy az igény adott, a Körös-völgyi Sokadalmat hosszú távon is érdemes és fontos tervezni, megvalósítani – mint a népi kultúra megjelenítésének, megőrzésének, tovább éltetésének egyik kiemelt rendezvényét.

  • Szolgáltatások, közvetítések

Június hónapban játszóházakat, mesterségbemutatókat tartottunk, illetve az igényelt installációnkat bocsájtottuk a megrendelők rendelkezésére.  4 eseményen közreműködtünk Gyulán (Világóra-Gasztroséta – mesterségbemutató), Telekgerendáson és Békéscsaba egy iskolájában (Gyermeknapi rendezvényen közreműködés), Békéscsabán 2022. június 9 – 2022. június 13. között sátorkölcsönzéssel segítettük az Ünnepi Könyvhét szervezőit. A Békés Megyei Önkormányzat projektjében kézműveseket közvetítünk nyári gyermektáborokba, júniusban 1 turnusban, Dobozra közvetítettünk.