2022 márciusában összesen 57 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

  • Képzések, tudásátadás, szakköri tevékenység

Márciusban is folytatódtak képzéseink.  36 képzési ütemben (7 óra/csoport/ütem) zajlottak a foglalkozások – elméleti és gyakorlati órák, Békéscsabán és Miskolcon. Békéscsabán a másodéves OKJ-s képzések keretében a nemezkészítők, hímzők, bőrművesek, fazekasok és faművesek képzési alkalmai zajlottak, továbbá az elsőéves, államilag elismert szakképzéseken tanulók közül a hímzők, mézeskalács díszítők, fazekasok, szövők és takácsok találkoztak. Az akkreditált képzések közül a hímzés, tojásdíszítés, viseletkészítés, szövés, népi ékszerkészítés illetve mind Békéscsabán, mind Miskolcon a népi játszóházvezetői képzések folytatódtak.

Aradon népi ékszerkészítő műhelyfoglalkozássorozat zajlik, 2 alkalommal is megvalósultak a foglalkozásaik. A Tégla Népművészeti Alkotóházban 15 órás fazekas műhelyfoglalkozás valósult meg.

Folytatódtak alkotóházunkban a népi kézműves szakköreink, a rézművesek, nemezesek, hímzők, csipkekészítők és mézeskalácsok és vászonszövők is tartottak foglalkozásokat, mindösszesen 13 alkalommal.

  • Szolgáltatások

Március hónapban hagyományosan játszóházakat tartottunk a városi március 15-i rendezvényen, továbbá a Balassi Táncegyüttes családi táncházában, Balassi Bütykölde néven a hétvégi családi táncházak kézműves kísérőrendezvényeként vezettünk foglalkozásokat. Paravánjainkat kiállításra kölcsönözte egy rendezvényszervező iroda egy, a Csaba Centerben megvalósuló kiállításhoz.

  • Jeles eseményeink

2022. március 4-5-6-án valósult meg a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál, ismét egy emlékezetes, szakmailag különleges, érdekes, emberileg sokat nyújtó eseményen vagyunk túl.

Egyesületünk legnagyobb szakmai eseménye a kétévenként megrendezendő Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál, korábbi nevén az Országos Textiles Konferencia. 1988-ban a Miskolci Művelődési Központ és az ott működő egyesület összefogásából, és az akkori népművelési intézet segítségével jött létre a népi textíliával foglalkozók első országos tanácskozása, abból a célból, hogy a témával foglalkozó szakemberek kicserélhessék véleményüket egy-egy témáról, hogy tanuljanak, szerezzenek új ismereteket és építsenek ki egymás között kapcsolatokat. A harmadik konferenciát 1992-ben, már Békéscsabán rendeztük meg a Békés Megyei Művelődési Központ és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében. Ezt követően a Békés Megyei Népművészeti Egyesület minden második évben házigazdája volt az eseménynek. 15 országos pályázatot hirdetett meg, amelynek mindig az volt a célja, hogy alkotásra inspirálja az országhatáron belül és az utóbbi években már az országhatáron kívül élő hímzőket, szövőket, viseletkészítőket, csipkéseket és nemezkészítőket.

A 2022-es konferencia és pályázat előkészítése során a szervező együttműködő partnerek – konzultálva a NESZ illetékes szakmai bizottságaival – az alkotói pályázatra az „ÜNNEPRE KÉSZÜLVE” – ÜNNEPI ALKALMAK NÉPI TEXTÍLIÁI témakört választották. A felhívásban megfogalmazódott, hogy hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről olyan korszerű és újszerű tárgyak, tárgyegyüttesek elkészítését vártuk, amelyek családi (ballagás, konfirmálás, diplomaosztó, esküvő stb.) és társadalmi ünnepeken viselt komplett öltözetek, illetve a hozzájuk kapcsolódó, textilből készült kiegészítők, díszítő elemek – ékszerek, gombok, övek, kitűzők, karkötők, fejfedők stb. –, továbbá lakástextilek, amelyek ünnepi díszbe öltöztetik a lakás helyiségeit, az ünnepi asztalt. Olyan textileket, amelyek az ünnepeken kiválóan használhatók és viselhetők, alapanyaguk alapvetően pamut, len vagy gyapjú.

A felhívásra 2022-ben is nagyon sok alkotó és alkotóközösség küldött pályamunkát, 1632 db alkotás került a szakmai zsűri elé, ebből 876 db a kiállításokon is megtekinthető volt.

A míves munkák között meghatározó mennyiségű volt a viseletek száma, melyek az eredeti, hagyományos ünnepi öltözékeket és azok modern feldolgozásait is jól reprezentálták.

A 2022-es konferencia igazi szakmai csemegének, kuriózumnak ígérkezett, hiszen a 2018-as magyarlakta határon túli területek, a 2020-as nyugat-európai kitekintését követően a keleti hagyományok megismertetését célozta meg. Kirgiz, azeri, kazah, üzbég, bolgár, török, de még koreai előadók is elfogadták a felkérésünket, s vállalták, hogy bemutatják országuk népi kézműves hagyományainak, kiemelten textilkultúrájuknak megőrzési módjait, mai áthagyományozódását, formáit.        

Meggyőződésünk, hogy a pályázat és a konferencia egyszerre szolgálja a textillel foglalkozó népi kézművesség továbbfejlesztését, ösztönzi az új alkotások létrehozását, ismeretet és élményt biztosít a résztvevőknek és közreműködőknek. Be tudja mutatni, hogy az örökségünkkel – népi textíliák – jól tudnak „sáfárkodni” a hozzáértő szakemberek, és olyan alkotásokat hoznak létre, amely a 21. sz. emberének környezetét egyedi módon díszítheti vagy éppen használati tárgyakká váltan szolgálhatja.