2021. októberében a tevékenységgel teli mindennapok közepette egyesületünk 72 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként. Az aktuális háttérmunka során többek között pályázati elszámolások benyújtásával, a XIV. VÁNDORLEGÉNY Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra beérkezett pályaművek zsűrizésével, kiállítások előkészítésével és újabb képzések szervezési feladataival foglalkozott szervezetünk.

  • Képzések, tudásátadás

Októberben alig volt olyan nap, amikor ne zajlott volna valamilyen tudásátadó képzés vagy foglalkozás az egyesület szervezésében. Folytatódtak OKJ-s szakmai képzéseink, így a nemezes, hímző, bőrműves, fazekas, faműves csoportjaink több alkalommal is találkoztak az oktatási alkalmakon.

A nyár végén meghirdetett államilag elismert szakképesítést nyújtó képzéseink közül elindult a hímző, a kosárfonó, a szíjgyártó-nyerges, a mézeskalács díszítő a népi játék kismesterség oktatói, folytatódott a fazekas és Mezőberényben a szőnyegszövő és takács képzés. A játszóházi foglalkozásvezető akkreditált képzés békéscsabai és miskolci helyszínén is találkoztak a csoportok.

Folytatódtak alkotóházunkban a népi kézműves szakkörök (csipkekészítő, gyapjúszövő, hímző, nemeztárgy készítő, mézeskalács készítő, rézműves, vászonszövő). Nagy örömünkre megkezdte munkáját a hímző ifjúsági szakkör is.

Szakköreink kezdők és haladók számára is látogathatóak.

Aradon nemezes képzést valósítottunk meg egy partnerszervezet felkérésére.

  • Békés megyei szlovák festett szobabelsővel gazdagodott a Molnárház

Az egyesület fás és bútorfestő műhelyében a Békéscsabára betelepült szlovákság kézműves örökségét, a békéscsabai szlovák festett bútorok hagyományát kívántuk újjáéleszteni, a két szakág közös munkájával. Az alkotást komoly kutatómunka előzte meg, a Munkácsy Mihály Múzeum néprajzi gyűjteményének bútorraktárában, a békéscsabai szlovák tájházban, illetve a témához kapcsolódó dokumentumgyűjteményben.

A múzeumi, könyvtári kutatás, továbbá a néprajzkutatók véleménye megerősítette a kézműveseket, hogy nem lehet éles határt húzni a békéscsabai és tótkomlósi szlovák festett bútorok között. Így alakult ki a terv, hogy készítsenek egy Békés megyei szlovák szobabelsőt, berendezési tárgyakkal, a szobához illő lakástextíliákkal, fazekas használati tárgyakkal együtt.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Újraéledők” Közössége néven ezzel pályázott az „Élő népművészet” XVII. Országos Népművészeti Kiállításra ‒ a Kárpát-medencei kézművesek ötévente megrendezett legnagyobb seregszemléjére ‒, ahol a szakértő bírálóbizottság véleménye alapján Arany-oklevélben részesült.

A bútoregyüttest nagy szeretettel ajánlottuk fel Békéscsaba legöregebb épülete, a Molnárház díszének.

Sajtóvisszhang:

Új szobabelsőt kapott Békéscsaba legöregebb lakóháza

Öt éve áll már a közművelődés szolgálatában a csabai Molnárház

  • A festett kazettákat követően elkészült a karzatalj is a lőkösházi templom számára

Földi László bútorfestő ötletgazdaként kezdeményezte, hogy közös, maradandó alkotást készítsen a bútorfestő csoport, vagyis a lökösházi templom karzatára készítsék el a szentsimoni templom kazettáinak feldolgozását. Szándékukat az eleki Római Katolikus Plébánia, melyhez a lökösházi templom is tartozik, örömmel fogadta, így egy egyhetes nyári tábor keretében 12 db nagyméretű kazettát festettek meg. A festett kazetták 2019 őszén kerültek elhelyezésre a templomban.

A munka idén is folytatódott Ament Éva bútorfestő, népi iparművész vezetésével, s a lőkösházi templom megszépült karzatalját szentmise keretében adták át október 16-án.

Sajtóvisszhang:

Pompáznak a karzatlemezek

  • Tóth Sándor emlékére

Október 16-án, a vezetőség és a fafaragók kis csoportja, egyesületünk képviseletében a mezőberényi tót temetőben adta át Tóth Sándor fafaragó, Népművészet Mestere sírjára, a pályatárs fafaragók által készített kopjafát és sírkerítést.

  • Munkálatok a Tégla Népművészeti Alkotóházban

A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően idén is tovább folytatódik az alkotóházunk megújulása, októberben a hátsó udvari munkálatok folytak. Az előkészítést követően újraaszfaltozással szépül, és egyúttal közösségi célokra alkalmasabbá válik az udvarunk.

  • Szolgáltatások

Októberben Telekgerendáson színesítettük szolgáltatásainkkal (sátrak, kosaras hinta, kreatív népi játszótér, játszóház) a helyi rendezvényt. Muronyban pedig mesterségbemutatót tartottunk.

  • Hírlevél

Október hónapban megjelent egyesületünk digitális hírlevelének második száma. Ezen az új felületen adjuk tudomásul havonta a legjelentősebb tevékenységeink tartalmi összegzését, mindezt színesítve fotókkal, grafikonokkal, ábrákkal.

Hírlevelünk azonban egyelőre még név nélküli, ezért elnevezésére pályázatot hirdettünk. A beérkező javaslatokból az egyesület vezetősége választja ki a legötletesebbet, legtalálóbbat, s hírlevelünk a továbbiakban azon a címen jelenik meg.

A nyertes pályázót karácsonyi közgyűlésünkön tárgyjutalomban részesítjük.

  • Ismét új képzéseket és műhelyfoglalkozásokat indítunk!

Meghirdettük, s jelenleg is tart a jelentkeztetés akkreditált népi kézműves képzésekre és alap- és ráépülő ismereteket nyújtó műhelyfoglalkozásokra.

A felhívás, s benne a jelentkezési regisztráció linkje honlapunkon elérhető: www.bmne.hu