Az előző két mozgalmas hónapot követően a nyár vége kevésbé mozgalmasan telt (ez részben a szabadságolásoknak is köszönhető), azonban 2021. augusztusában egyesületünk így is 30 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként, illetve a háttérmunka, szervezőtevékenység – pályázatok benyújtása, pályázati elszámolások készítése, kiadványok előkészítése stb. – szünet nélkül, igen aktívan zajlott.

  • Képzések

Augusztus elején befejezték tanulmányaikat és sikeres vizsgát tettek a kézi és gépi hímző, illetve a takács OKJ-s szakképesítést nyújtó csoportokban, valamint a kosárfonó, a hímző, a viseletvarró és a fafaragó akkreditált képzésekben résztvevőink.

Ugyanakkor tovább folytatódtak a népi játék és kismesterség oktatója, a hímző, a nemezkészítő, a fazekas, a bőrműves és a faműves OKJ-s képzéseink, 12 képzési napon.

2021-től a hatályos felnőttképzési törvénynek megfelelően áttértünk a szakképesítést nyújtó tanfolyamok szervezésére. Egyesületünk E/2020/000137, B/2020/001387 felnőttképzési nyilvántartási számokon regisztrált felnőttképző szervezet.

Ez év őszén indulnak a korábban meghirdetett fazekas, kézi- és gépi hímző, kosárfonó, szíjgyártó-nyerges, takács, szőnyegszövő és a népi játék kismesterség oktatói kézműves képzéseink. A mézeskalács díszítő képzés megkezdéséhez is csupán két fő jelentkezését várjuk még.

A meghirdetett akkreditált népi játszóházvezetői tanfolyamra Békéscsabán és Miskolcon is akkora az érdeklődés, hogy mindkét helyszín helyt adhat ennek a képzésnek.

A június 30-ával lezárult Innováció a kézművességben” című (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192) projektünk még 2019-ben indult „Múlt a jelenben” – hagyományőrző műhelyei közül a rézműves foglalkozások – immár saját szervezésben – folytatódnak, augusztusban 3 alkalommal is megtartásra kerültek.

  • Mesterségek Ünnepe

Egyesületünk idén is részt vett a Mesterségek Ünnepén Budapesten, a Budai várban megrendezett népművészeti fesztiválon. A hagyományos találkozó kiemelt témájához, a halászathoz és a vadászathoz kötődő látványműhelyekkel készültünk elsősorban. Tagjaink mesterség bemutatókkal (például hálókészítés, varsafonás, fafaragás, bicska- és késtok, illetve vadászkalap készítés, hímzés, rézművesség), kiállítással és interaktív foglalkozásokkal (mesesarok, játszóház, íjászat) várták az érdeklődőket, ezáltal betekintést engedve a tradicionális népi kézműves mesterségek műhelytitkaiba. Míves alkotások megvásárlására is nyílt lehetőség.

Az említett tevékenységeken túl az esemény a tagok számára, mint mindig, most is meghatározó közösségformáló, szakmai kapcsolatépítő és tapasztalatszerző alkalom volt.

Egyesületünk vezetőségi tagja és munkatársa, Kölcseyné Balázs Mária rangos elismerésben részesült, melyet még 2020-ban, a népművészetért végzett tevékenységéért ítéltek oda számára. A pandémia miatt azonban az elmúlt évben nem sikerült átadni a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) által alapított Király Zsiga Díjat, erre ünnepélyes keretek között most kerülhetett sor. Büszkék vagyunk elismerésére, gratulálunk neki!

  • Szolgáltatások

Augusztusban is több alkalommal igényeltek egyesületünktől szolgáltatásokat, főként eszközeinket – sátrak, kosaras hinta, kreatív népi játszótér – kölcsönözték, illetve mesterség bemutatókat és játszóházakat tartottunk Eperjesen, Gyomaendrődön.

  • Előzetes

Szeptemberben aktívan folytatódnak képzéseink, 9 szakkört hirdettünk meg, melyek közül 8 már biztosan indulni fog, illetve készülünk a Tégla Galéria új kiállításaira és a közösségünk tagjai számára megrendezésre kerülő Duruzsoló című eseményre is.

Kiadványok is készülnek, szeptemberben megjelenik a Békés megye hímzőkultúrája című könyv, melyet Dr. Illés Károlyné szerző neve fémjelez.

Fogadunk még alkotói pályázatokat a XIV. VÁNDORLEGÉNY Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra. Mind alkotócsoportok, mind 35 év alatti egyéni jelentkezők kézműves alkotásait szeretettel fogadjuk a Dél-alföldi régióból és Vajdaságból.