Májusban hosszas várakozás után a járványügyi óvintézkedések lazításának köszönhetően végre felpezsdült körülöttünk az élet, és a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér újra főhadiszállása lehetett számos kézműves tevékenységnek, képzésnek, közösségi összejövetelnek. Összesen 78 eseményt valósítottunk meg, ebbe beletartozik 10 képzési nap, mindösszesen 66 képzési alkalommal, 3 szolgáltatás, 8 műhelyfoglalkozás, 1 népi kézműves szakmai nap, egy kiállításmegnyitó.

Az ideiglenesen virtuális felületekre költözött vagy átütemezésre került képzéseink visszatérhettek a megszokott alkotói közegbe, amely a legideálisabb az adott mesterség fortélyainak az elsajátítása.

A 10 képzési napon folytatódtak OKJ-s első- és másodéves képzéseink (népi bőrműves, faműves, fajáték készítő, fazekas, kézi- és gépi hímző, nemezkészítő, illetve mezőberényi képzési helyszínnel a takács), akkreditált képzéseink (bútorfestő, fafaragó, hímző, játszóházi foglalkozásvezető, kiállításrendező, kosárfonó, viseletvarró) és műhelyfoglalkozásaink (csipkekészítő, gyertyakészítő, népi ékszer készítő, varró).

Az EFOP-3.7.3-16-2017-00075 „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című projekt keretében a bútorfestés és a nemezkészítés szakágakban folyt tovább az oktatás kontakt órák keretében.

2021. június 1-től regisztráció nélkül is bárki számára hozzáférhetőek a http://bmne.profnet.hu/ oldalon azok az e-learning tananyagok, amik segítik a bútorfestő és a nemezkészítő képzés résztvevőit a választott szakmák megtanulásában.

Újraindult az EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekten keresztül szervezett csipke művészeti csoportunk, a mézeskalácskészítő és a szövő foglalkozássorozat. 13 alkalommal találkozhattak a résztvevők.

Az „Innováció a kézművességben” című – TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192 azonosítószámú – projektje keretében „MÚLT A JELENBEN” 150 órás hagyományőrző műhelyek közül a vászonszövő 2 alkalommal került megtartásra. Az újraformálódott rézműves csoport a projekttámogatás befejezését követően májusban, szakkörként 2 alkalommal folytatta a megkezdett munkát.

A HACS (helyi akciócsoport) által támogatott projekt keretében 4 műhelyünkben 6 szakágban ismerkedhetnek a résztvevők a kismesterségek technikáival, s a szakágak békéscsabai hagyományaival.

Május 15-én képviseltük egyesületünket a Népművészeti Egyesületek Szövetsége online küldöttgyűlésén.

Duruzsoló címmel népi kézműves szakmai napot tartottunk május 29-én. Színesítette a programot az a fórum, amely során szót ejtettünk az aktualitásokról, rendezvényeinkről, az új egyesületi egyenruhánk terveiről. A napot pedig egy ízletes, helyben készült babgulyás elfogyasztása tette teljessé.

Az esemény kiváló lehetőséget teremtett a közösségi kapcsolatok erősítésére. A részben kötetlen együttlét, a beszélgetések, az élmények közös átélése sokat jelentett a jelenlévőknek.

A Tégla Galéria keretében megnyílt a tótkomlósi születésű Szokolay Dongó Balázs zenész, a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa, Artisjus- és Prima-díjas művész képzőművészeti alkotásaiból a Parlando Rubato elnevezésű kiállítás. A tárlat június 29-ig tekinthető meg, naponta 9.00 és 16.00 óra között a Tégla Galériában.

Gyermeknap alkalmából szolgáltatásainkkal – játszóházak, mesterségbemutatók, népi játszótér, kosaras körhinta – három helyszínen, Battonyán, Mezőberényben és Vésztőn is bővítettük a programkínálatot.

Lelkesen készülünk a nyári hónapokra, mely már láthatóan nagyobb mozgásteret enged tevékenységeiknek. Júniusban is több rendezvény vár ránk, illetve valósult meg, ezek közül kiemelendő a Szent Iván Napi Vigadalom, melyet a hagyományok jegyében töltöttünk el táncházzal és tűzugrással fokozva a hangulatot.

Programelőzetes

Meghirdetett Nyári Népművészeti Táborainkra idén is nagy az érdeklődés mind a felnőttek, mind a gyermekek körében. Július 05-től négy héten keresztül folyamatosan indítunk kézműves csoportokat.

Idén 21. alkalommal rendezzük meg társszervezők közreműködésével a Körös-völgyi Sokadalom Népművészeti Fesztivált, a Dél-Alföld népművészetének ünnepét, amely sokszínű programkínálatával várja a Gyulára látogatókat 2021. június 25-27. között. A néptánc és népzene mellett a népi kismesterségek képviselői is bemutatkoznak a háromnapos forgatag során.