2021 márciusában a Magyar Közlöny 2021/36-os számában megjelent rendelet a felnőttképzésről is rendelkezett a veszélyhelyzet idejére: Kimondta, hogy az kizárólag online szervezhető, míg új rendelkezés ezt fel nem oldja. Ennek értelmében március hónapban minden aktuális felnőttképzési óránkat átszerveztük, vagy későbbi időpontra téve, vagy – amennyiben elméleti ismeretanyag átadása következett – online formában, a zoom-on bonyolítottuk le. 7 csoport 14 képzési napja valósult meg a hónapban ennek az előírásnak megfeleltetve.

A februárban már összekészített, becsomagolt – a Dél-alföldi régió és a Vajdaság zsűri által az az ONK budapesti, országos kiállítására beválogatott alkotásokat – március 10-én szállítottuk fel Budapestre, a Hagyományok Házába.

Márciusban is folytatódott egy tíz fő alatti önkéntes csoport részvételével az alkotóházunk udvarának rendezése, közösségi célú eseményekre alkalmassá tételének előkészítése.

Március 3-án a Békés Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szervezésében részben online, részben helyszíni programként 5 civil szervezet mutatkozhatott be, köztük a Békés Megyei Népművészeti Egyesület is. A szervezet idei terveit Kocsis Klára, a vezetőség tagja ismertette.

https://tinyurl.hu/7ar0/

Az EFOP-3.7.3-16-2017-00075 „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című projekt keretében két szakágban – bútorfestés, nemezkészítés – márciustól elindult az e-learning keretrendszer, s a regisztrált, képzésben résztvevők számára elérhetővé váltak a tananyagok, oktatófilmek. A www.bmne.hu oldal E-learning menüpontja alatt egyelőre (július elejéig) csak az előzetesen jelentkezett bútorfestő és nemezkészítő műhelyfoglalkozás-sorozat résztvevői tudják regisztrációt követően hasznosítani a tananyagokat, őket tutorált távoktatási módszertannal segítjük a tananyag elsajátításában. 2021. július 1-től regisztráció nélkül is elérhetővé válnak a tananyagok, filmek bárki számára.

http://bmne.profnet.hu/

Folytatódott a veszélyhelyzeti intézkedésekhez alkalmazkodva a pályázati projektek átszervezése, adminisztratív módosítása is. Elkészült 2021-es munkatervünknek megfelelően kidolgoztuk az év megvalósítandó projektjeit, s a lebonyolítás érdekében folyamatosan nyújtunk be pályázatokat, ahogy a felhívásokat közzéteszik.

Március hónapban meghoztuk a szükséges döntéseket a nyári táborok előkészítése érdekében, s megindult a munka a felhívások előkészítése érdekében, hogy azt április elején közzétehessük.

https://bmne.hu/index.php/rendezvenyek-konferenciak/nyari-tabor

Alkotóházunk már a Google Maps alkalmazásban is megtalálható.

https://tinyurl.hu/dNid/

Március hónapban szomorúan értesültünk róla, hogy egyik alapító tagunk, Tóth Sándor fafaragó, Népművészet Mestere 75 éves korában örökre elhagyott bennünket.

Búcsúztatásán mindannyiunk nevében Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke búcsúzott tőle. Tóth Sándort, hosszú alkotói munkássága révén ismerte az egész ország. Nagyban hozzájárult a népi kézművesség, a népművészet ismertségének növeléséhez. Emlékét megőrizzük.

Nyertes Hungarikum pályázati forrásainkból két kiadványt adunk ki nyár elején. Ennek megírása, szerkesztése is nagy lendülettel folyik. A tervezett kiadványok címe: Békés megye hímzőkultúrája, illetve Békés Megyei Népművészeti Egyesület – A népi kézműves örökség fennmaradásáért.

Továbbra is optimistán és bizakodóan tekintünk előre, s május végére már olyan eseményeket is tervezünk, ahol személyesen is találkozhatunk, beszélgethetünk, kezet foghatunk, megölelhetjük egymást! Bízunk benne, hogy a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszik majd.

S természetesen folyik az élő projekt eseményeink szervezése, átszervezése, előkészítése is.