2020. februárjában egyesületünk 48 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként. 

  • Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál és a hozzá kapcsolódó pályázati kiállítás

Szervezetünk egyik legnagyobb – kétévenkénti eseménye – a Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál (korábbi nevén az országos textiles konferencia).

Egyesületünk hónapok óta készül a márciusi konferenciára és a hozzá kapcsolódó pályázati kiállításra. A pályázati anyaggyűjtést követően február 14-15-16-án zajlott a zsűrizés. Ezt követően 22-én építették önkénteseink fel a kiállítási installációt, majd a következő 2 hétben történt meg a kiállítás megtervezése és berendezése. A teljes folyamat során, s magán a konferencián mindösszesen 150 egyesületi tag vállalt önkéntes munkát.

EFOP és TOP támogatású projektjeink folyamatosan zajlanak, februárban is nagyszámú eseményt szerveztünk meg a partnerszervezeteinkkel.

Megjelenések

  • EFOP-1.3.5-16-2016-000026

Február végén zárult a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósított EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt tevékenységei.

Februárban utolsó alkalommal valósult meg Telekgerendáson a „Kisközösségek a helyi hagyományokért – szakmai találkozó” és nyílt kiállítás a projekt keretében működő közösség munkáiból.

A hároméves projektet február 21-én egy partnertalálkozó és sajtótájékoztató keretében értékeltük, ahol a partnereink elmondták, hogy a helyi társadalom mivel gazdagodott a projekt megvalósítása során, hogy új kisközösségek alakultak, melyek szervesen bekapcsolódtak a települések életébe.

  • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében februártól kezdődően folyamatosak a tudásátadási alkalmak, művészeti csoportok, műhelyfoglalkozások és foglalkozássorozatok zajlanak:

2019-ben 7 csoport működött Szegeden (népi játszóházi), Kecskeméten (2 db – népi játszóházi és hímző), Körösnagyharsányban (népi játszóházi), Kötegyánban (fazekas), Csanádpalotán (6 kézműves ág megismertetése) és Gyulán (hímző). E csoportok január-március közötti időszakban zárják egyéves tevékenységüket.

Februárban is folyamatosan zajlottak a csoportok foglalkozásai Körösnagyharsányban, Csanádpalotán és Kecskeméten. 3 alkotócsoport foglalkozásai zárultak e hónapban kiállítással – Kecskemét – hímző, Gyula – hímző, Kötegyán – fazekas, s a megnyitókon minden résztvevő emléklapot vehetett át a programban történő részvételéért.

2020-ban induló foglalkozássorozatok közül Békéscsabán, a Mozgáskorlátozottak Egyesülete partnerségével megkezdődött az első szakkör, melynek tagjai először az ékszerkészítés rejtelmeibe nyerhetnek betekintést, majd további öt szakággal is megismerkedhetnek 2021 január végéig. Szintén megkezdte tevékenységét a kondorosi műhelyfoglalkozás is, ahol első alkalommal néprajzi előadást hallgathattak meg a résztvevők, majd a következő 11 alkalommal a népi kézművesség különböző anyagait, technikáit próbálhatják ki.

  • TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című – TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192 azonosítószámú – projektje keretében „MÚLT A JELENBEN” 150 órás hagyományőrző műhelyeket indított. a HACS (helyi akciócsoport) által támogatott projekt keretében 4 műhelyünkben 6 szakágban ismerkedhetnek meg a résztvevők a kismesterségek technikáival, s a szakág békéscsabai hagyományaival. Februárban 10 műhelyfoglalkozást tartottak csoportjaink, a hímzőműhely, a könyvkötő műhely, a rézműves műhely, s megkezdte tevékenységét a vászonszövő műhelyünk is.

  • OKJ-S, Akkreditált, illetve Alap- és továbbképzések

Egyesületünk E-001916/2019 felnőttképzési nyilvántartási számon regisztrált felnőttképző szervezet. 2019-ben több OKJ-s képzést hirdetünk meg, melyeket békéscsabai képzőhellyel indítottunk októberben és novemberben.

A Kézi és gépi hímző, a Takács illetve a Népi játék és kismesterség oktatói képzéseink mellett a Fazekas csoport is folytatja a képzést. Februárban mindösszesen 5 alkalommal zajlottak képzési napjaink.

Akkreditált képzéseinkre 10 alkalommal került sor, hímző 60 órás, nemezkészítő 60 órás, népi játszóházi foglalkozásvezetői 120 órás, fazekas 60 órás és gyékényfonó 60 órás képzéseink keretében közel 100 fő ismerkedhetett e hónapban a mesterségek fogásaival, technikáival.

Alap- és továbbképzések is zajlottak, februárban 15 órás népi ékszer, illetve rokkázás, guzsalyozás, fonások, rézműves, illetve marketing alap- és továbbképzésen vehettek részt az érdeklődők.