Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

2019. februárjában egyesületünk 69 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

Február 16-17-én, illetve 23-24-én előzetesen meghirdetett képzéseink zajlottak.

16-17-én több olyan képzésünk is megvalósult, ahol 15 órában, különböző ismereteket adó képzést tartottunk, mint honfoglaláskori rézműves alap és továbbképzés, karikásostor készítő alap- és továbbképzés, marketing és pályázati ismeretek, rojtkötő alap- és továbbképzés, de folytatódtak akkreditált 60 és 120 órás képzéseink is.

23-24-én az egyes akkreditált képzések mellett több képzés vizsgája is zajlott. Így vizsgát tehettek a csuhéfonók (30 óra), a kosárfonók (60 óra), a szövők (60 óra) és a tojásfestők (30 óra). Örömmel számolunk be róla, hogy a résztvevők mindegyike eredményes vizsgát tett.

Három EFOP projektünk folyamatosan zajlik, ezeken belül februárban folyamatosan szerveztük meg a projektek tervezett eseményeit.

EFOP 3.3.2-16-2016-00010

A projekt keretében 2019 januárjától új művészeti csoportok indultak 7 partnerintézménynél, Békéscsabán, Békésen, Békéssámsonban, Nagybánhegyesen, óvodában, általános iskolákban és fogyatékkal élők számára.  Júniusig 15 alkalommal, minden helyszínen alkalmanként 10 fővel tartanak foglalkozásokat, melyeken sokszínű tevékenység folyik.

EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében folyamatosak a tudásátadási alkalmak:

Február végéig működött a projekt keretében Battonyán a hímző művészeti csoport, és bőrműves csoport, ám már készülni kezdtek a zárókiállításokra. A tevékenységek 12 hónapon keresztül, 2019. március 1-ig kínálnak alkalmat a résztvevők számára az egyes szakágakban az alkotói tevékenységre. Mezőberényben februárban lezárult az egyéves csuhé foglalkozássorozat, elsősorban hátrányos helyzetű célcsoportok számára. A zárókiállításon, február 28-án emléklapot vehettek át a résztvevők.

Művészeti csoportjaink havonta 3 alkalommal, alkalmanként 4 órában, a foglalkozássorozatok havonta 2 alkalommal, alkalmanként 3 órában, a műhelyfoglalkozások pedig havonta egy alkalommal, 5 órában valósulnak meg, Február-márciusban már új helyszínek és szakágak is bekapcsolódnak, hiszen 7 új csoport kezdi/kezdte meg egyéves működését Szegeden, Kecskeméten, Körösnagyharsányban, Kötegyánban, Csanádpalotán és Gyulán. Tapasztalatunk az, hogy minden helyszínen akár a kétszeres tervezett létszámot is meghaladja a jelentkezők száma, láthatóan nagy az igény az ilyen típusú tevékenységekre.

EFOP-1.3.5-16-2016-000026

Folyamatosak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt tevékenységei.

Februárban összesen 11 alkalommal „Kisközösségek a helyi hagyományokért – szakmai találkozó” valósult meg 6 településen. 6 helyszínen, Békéscsabán, Mezőkovácsházán, Tótkomlóson, Nagybánhegyesen, Telekgerendáson és Újkígyóson.

Szolgáltatások

Szolgáltatóként közreműködve, 2018 novembertől Mezőberényben népi kézműves tanfolyamok lebonyolítását végezzük mézeskalácskészítő és nemezkészítő szakágakban. 2019. januárjában a nemezesek is és a mézeskalácsosok is 1-1 alkalommal találkoztak, februárban szintén. Ugyanitt januárban elindultak a kosárfonó és népi ékszerkészítő tanfolyamok is. Februárban ők is egy-egy alkalommal találkoztak.

Február 1-10 között még megtekinthették az érdeklődők a Csorváson berendezett Békés megye élő népművészete címmel kiállítást alkotóink munkáiból.

Majd a kiállítás továbbvándorolt február 23-28 között Kardoskútra. A megnyitóhoz kötődve népi játszóteret működtettünk és játszóházat tartottunk.

Február 16-án játszóházat tartottunk a Balassi Táncegyüttes családi táncházi délutánján – Bütykölde elnevezéssel.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET