• Vándor Fazekas Inas Tehetséggondozó program

Egyesületünk elnöke, Horváth Ágota Király Zsiga díjas fazekas népi iparművész ötlete nyomán, a Népművészeti Egyesületek Szövetségén belül működő Fazekas Szakmai Bizottság 2012-ben pályázatot írt ki fiatal fazekasok számára Vándorló Fazekas Segédek címmel. Mindazon 35 év alatti végzett fazekasokat szólítottuk meg, akik már önállóan alkotnak, mesterségbéli tudások már van olyan, hogy megmérettetésen vegyenek részt. A pályázatban szabadon választhattak ki munkáikból olyan hármat (készlet vagy tárgyegyüttes egynek számít), amiket eddigi alkotásaik közül a legsikerültebbeknek tartanak. A Fazekas Szakmai Bizottság tagjaiból álló zsűri minden évben egy fazekast választott ki a versenyzők közül, –  az adott évben a legjobbat, – akinek a jutalma a következő volt.

Egy év leforgása alatt vándorolhatott  az ország fazekasai közül azok műhelyeibe, akik a fazekas szakmai bizottsági tagok mellé befogadó fazekasnak jelentkezhettek.A befogadó szállást, ételt adott a „vándornak” és műhelyében egy hétig dolgozni, tanulni engedte.

A nyertes vándorbotot, vándornaplót és egy szürkemarha-tülökben vándorlevelet kapott, melyre a meglátogatott fazekas aláírásával fémjelezte, hogy ott járt a „vándor” nála, aki az egy év elteltével, a következő eredményhirdetésen beszámolót tartott, segítségül használva a naplóját, valamint  a pályázat kiállítása mellett lehetősége volt saját munkáiból tárlatot berendezni. Ekkor adta át a vándorbotot is, miután a nevével ellátott szalagot kötött rá. 19 fazekas mester fogadta be és várta a „vándort”. 12 év alatt 15 fiatal fazekas vándorolhatott. ( volt olyan, amikor megosztottan érdemelték ki a lehetőséget a pályázól). A pályázat ezen szakaszában a Népművésueti Egyesületek Szövetsége a vűndorló fazekasok útiköltségéhez járult hozzá, amiért ezúton is köszönetet mondunk az ő nevükben is. 

Mindannyiunk számára az előző évek nagy kihívásokat hoztak. Ilyet, is, olyat is és most a megújulás idejét éljük, ami kihatott erre a sikeres, remek kezdeményezésre is. Kicsit másként újraélesztettük, beindítottuk, ám az alapelvek, a célok maradtak úgy, ahogyan kigondoltuk. Ugyanabban a szellemiségben de egy kicsit másként.

Így 2022 október elején Pécsett a Kézművesek Baranyai Egyesülete által fenntartott Cuháré Közösségi és Alkotóházban elindult a Vándor Fazekas Inas Tehetséggondozó Program első rendezvényén a 12 év alatt hagyománnyá vált Vándorló Fazekas Segédek Pályázat szellemében ennek a tovább folytatása, tovább gondolása.

E rendezvény előzményeként lehetőség nyílott egy vetítéses előadás formájában bemutatnom a „Vándor Fazekas Inas” Tehetséggondozó Program előzményei és jövője címmel ezt, Skrabut Éva felkérésére a Gébárti Fazekas és Folklór Fesztiválon, Zalaegerszegen 2022. augusztus 27-én.

Október elején együtt lehettünk azokkal a fazekas mesterekkel, akik továbbra is lelkesen a folytatásban is együtt gondolkodva segítik a hivatásuk, mesterségbéli tudásuk átadását a minket követő fazekas generáció tagjainak.

Egy csodálatos hétvégét tölthettünk együtt. Az előző „vándorunk” Szejke Vilmos Balázs beszámolt a vándorútjáról és átadta a vándorbotot Deák Jázminnak, aki a mostani – megújult program – első nyertese. Ő is elhozta szép munkáit, beszélt magáról, elhivatottságáról, terveiről, álmairól. Elkísérte őt mestere Molnár Anetta is, aki segített a módfelett szerény Jázmin megismertetésében.

Farkas Gábor cserépbográcsában rotyogott a finom paprikás, és Csuti Tibor szakértő irányításával a gázos magastüzű égetés élményében is részesülhettek a jelenlévők.

A hajnalokig tartó szakmai, baráti beszélgetések sokat adnak hozzá az efféle együttlétekhez.

Hálával és köszönettel gondolunk a Magyar Művészeto Akadémiának, aki méltónak ítélte e programunkat arra, hogy pályázati úton támogassa.

Hagyományt teremtő céljainkon túl továbbra is példával szeretnénk  állni , hogy mutassunk egy utat afelé, miképpen tudunk tenni a népi mesterségek továbbadásában, átmentésében, életben tartásában. Büszkék lehetünk arra, hogy immáron 13. éve töretlen lelkesedéssel és önzetlen odaadással fogott össze ennek szellemében egy csapat fazekas mester. A mostani új szakaszra eddig 11 fazekas mester jelentkezett „befogadó mester”-nek. Visszük hát tovább, együtt a lángot.

Kívánjatok nekünk kedves kézműves társaink további lelkesedést, kitartást és jó egészséget és örömünkben osztozzatok.