Nyíregyházán – Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében –, a Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal az elmúlt évben új lehetőséget biztosított– a járvány ideje alatt – a város lakói számára. A nagy tömegeket mozgató rendezvények helyett új lehetőségeket ajánlott városunkban.

Megalakította a PaktumIrodát, melynek feladata a tagjai számára különféle programokon való részvétel. Az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület alkotó közössége is tagja az irodának, ahol lehetőséget kapott a város rendezvényein szakmai bemutatók tartására, játszóházak lebonyolítására és népművészeti vásárok tartására. A rendezvényekhez helyet adott, és a vásárok megtartásához kínáló asztalokat vagy faházakat biztosított.  A rendezvények helyszíne a város centrumában a Kossuth téren, Sóstón, a Blaha Lujza Sétányon és a Múzeumfaluban.

Egyesületünk tagjai március 12. és április 2. között a Kossuth téren 12 fő részvételével szakmai bemutatókat és vásárt tartanak. Ez alkalommal a PaktumIroda által biztosított faházakban tarthatják alkotóink a szakmai bemutatót és árusíthatják alkotásaikat.

A Móricz Zsigmond Megyei és Város Könyvtár III. emeletén lévő központi téren – az igazgatónő támogatásával –, az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület „Élő Népművészet” c. kiállítása egész évben folyamatosan látogatható, mely az egyesület tagjainak alkotásaiból, és Máthé Ilona, viseletkészítő Viseletes babáinak kiállításából áll.

A rendezvény anyaga folyamatosan cserélődik. A központi téren egyesületünk szakmai előadásokat, bemutatót, és játszóházi foglalkozásokat tart a város lakói számára és az intézmény munkatárasainak, ahol a következő szakágakban készíthetnek alkotásokat:

Bőrműves munkák Mussó László bőrműves, Népi iparművész szakoktató vezetésével,

Népi ékszerkészítés Májerné Kéki Katalin ékszerkészítő vezetésével,

Csipke és vertcsipke készítés Félegyházi Józsefné csipkeverő, Népi iparművész vezetésével,

Gyöngymunkák készítése Máthé Ilona viseletkészítő szakmai irányításával.

A Népművészeti Szabadiskola segíti azokat az alkotókat – tervezési gyakorlatok irányításával –, akik zsűriztetni szeretnék munkáikat heti két alkalommal.

A Múzeumfalu felkérésére egyesületünk tagjai mesterség bemutatót tartanak, és a Játszó udvarban népi játékokkal szórakoztatják a gyermekeket.