• Szövöde

Véget ért a 28 órás Szövöde, melyre általában kisiskolások jártak nagy kitartással. Az első foglalkozások még tavasszal voltak, aztán egy nagyobb szünet után november elejétől minden pénteken jöttek a gyerekek. Egyszerű szövő eszközökön, kereteken, karmantyúfán, szalagszövőn alkottak. Nem szerettek üres kézzel haza menni egy-egy foglalkozás után, de elfogadták, hogy a szövést nem lehet ilyen rövid idő alatt befejezni. Munkájuk „gyümölcseit”, december 6-án este végre kézbe vehették, és boldogan vitték haza. Oktatójuk Molnár Anett.

A programot a Csoóri Sándor Alap támogatta.

  • NIT zsűri

Nagy örömünkre a nagykun parasztpolgári viselet feldolgozás Hagyományos Míves termék minősítést kapott a népi iparművészeti zsűritől. Az alkotó: Sárospatakiné Fazekas Judit a csoport vezetője.

  • Egy nagymama emlékezete

A grillázs programunkat még januárban találtuk ki, melyet Törökszentmiklós Város Önkormányzata a közművelődési megállapodás keretei között támogatott. Az eredeti elképzelést két részre bontottuk, az első részben november 12-én Lázár Julianna segítségével tanultak égetett tortát készíteni a résztvevők az Alkotóházban.

A program meghirdetésével párhuzamosan kértük az egyesület oldalán lévő posztban barátaink, valamint a Szülővárosunk Törökszentmiklós csoport tagjainak segítségét, hogy mire emlékeznek, volt-e nálunk valaki, aki evvel a tevékenységgel foglalkozott.

Az egyesület oldalán is sok fotó érkezett, de fentebb említett csoport tagjainak segítségével sikerült Polgár nénire találni, aki az Alvégen készítette tortáit. Egyszer csak, sikerült a leszármazottakat is megtaláltuk, és megtörtént egy egyszerű csoda. Legnagyobb örömünkre, Polgár Ferencné Magdika és családja egy fantasztikus hangulatú bemutatót tartott, ahol újra kezdődött a hagyomány éltetése. Magdika látta ugyan anyósa Juliska nénit munka közben, segített is neki, de ő maga nem foglalkozott a grillázs készítéssel. Eljött Lázár Jutka műhelyfoglalkozásra, mely után felelevenítette a valamikori tudást. A család december 10-én együtt alkotott, megmutatták a Juliska néni megmaradt eszközeit, büszkék voltak a dédire, a mamára. Köszönjük nekik!

  • Kalotaszegi Barangoló Alkotócsoport tagjai újra találkoztak az Alkotóházban

A mákófalvi kalapdísz után most Kardosné Faragó Edit irányításával és Zsikóné Kendra Klára segítségével mérai kalapdíszt készítettek.

A Csoóri Sándor Program által támogatott 60 órás műhelyfoglalkozást a következő hetekben online formában folytatják, mely során egy régóta dédelgetett vágyukat valósítják meg. Ami biztos, hogy hogy mindenki számára egy óriási segítséggel készülnek, de erről majd a következő esztendőben.

Elkészült A  gyöngy ezer arca leporelló, a Kalotaszegi barangolók csoportjának kiadványa, a kalotaszegi legény legszebb gyöngyszemeit, a gyöngyösbokrétát mutatja be 9 oldalon. A kiadványban olvashattok a kalotaszegi férfi viseletről, a bokréták fajtáiról, használatáról, motívumairól. Az illusztrációul szolgáló fotók a csoport legfrissebb 2022 szeptemberi és az előző 2019-ben történt gyűjtőútja során (Magyarvista, Méra, Mákófalva) talált kalapdíszekről készültek.

Köszönjük a Magyar Művészeti Akadémia támogatását.

  • NMI hímzés

Folytatódott a NMI aszakkör hímzés szakköre az Alkotóházban.

Az elmúlt hetek alatt megtanulták a  szegőazsúrt, avagy gyöngyazsúrt. Ezt tovább lépve létraazsúrt, majd a   zegzugazsúr technikáját sajátították el.

Örömükre szolgál, hogy varrógép nélkül mennyi öltés tudja az anyag felszegését ill. díszítését szolgálni.

Az elmúlt héten kiszúrják a mintákat, hogy  a következőkben gyönyörű motívumokat hímezzenek.

Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoport

  • Befejeződött a 60 órás nemezkészítő műhelyfoglalkozás az Alkotóházban

Augusztus vége óta négy hétvégén találkoztak a résztvevők. Az érdeklődök számára, a műhelyfoglalkozást vezető Dobinszki Csilla népi iparművésszel egy tanulmányutat is szerveztünk Budapestre a Hagyományok Házába, ahol Szabó Naidjától tanulhattak, és megnézhették az ott folyó munkát. Köszönjük Csilla munkáját és lelkesedését.

A programot támogatta a Csoóri Sándor Program.

  • Ütőfás mézes az ifjúságnak

2022. április 1-jén megnyitottuk a Míves Mézes műhely, gasztro élmény és kézműves foglalkoztatónkat! Ekkor azt is mondtuk, hogy a tudásunk a jövőé, és átadtuk jelképesen a fiatalok számára a műhelyt. Májusban Seregély Mirtill vezetésével országos programot, műhelyfoglalkozást bonyolítottunk le, s most december 16-án Molnár Éva mézeskalácsos vezetésével az ifjúság is megtanulhatta ezt a már-már feledésbe merült technikát.