• Kalotaszeg kincsei online konferencia Törökszentmiklósról

Az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület első alkalommal hirdetett konferenciát a népi ékszerkészítők, viseletkészítők, néptáncosok, népi kézművesek, iparművészek és egyéni alkotók számára a Kalotaszegi magyar népviseletek széleskörű megismertetésére február 27-én és március 6-án. A kalotaszegi színes viseletet szinte mindenki ismeri, viszont előadóink segítségével minél több szempontból a legapróbb részletek megvilágításával mutattuk be az összefüggéseket és különbségeket is.

A két napos online konferencia elsődleges célja volt az előadások által a szakmai ismeretek bővítése, a műhelyfoglalkozások segítségével pedig technikai ismeretek átadása a kalotaszegi viselet részét képező ékszerek, kalapdíszek, gyönggyel kivarrt  ruhadarabok hagyományos módon való készítési módjának megismertetése.

A két napon keresztül nem kisebb előadók mint Katona Edit, Fülemile Ágnes, Vidák István, Nagy Mari, Doktor László, Tötszegi Tekla Kiss Gabriella Ágaston Brigitta közreműködésével jártuk körbe a tájat a viseleteket, s a gyöngyök világát.

A néprajzi előadások közben „pihentetésül” online beszélgetés volt Berecz András énekes –mese mondóval, de láthattuk az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttest a Makói Forgatós Táncegyüttest, a Pipás Zenekart a Majorka Színházat, mely minden esetben a kalotaszegi kultúrával foglalkozott.

A kézművesek számára a Kalotaszegi barangoló alkotócsoport tagjai tartottak kézműves foglalkozást az online térben.

A tudásátadás kiegészítéseként  virtuális kiállításon mutattuk be az egyesületben működő alkotócsoport több éves munkáját. Bemutatásra kerültek a „Kalotaszegi barangolók” munkái, azok a színes, változatos megújítási törekvések melyek a Kalotaszegi népművészeti alkotások motívumaiból, formáiból, és technikai megoldásaiból építkeznek és a mai funkciók megtalálása által új formát öltenek.

E konferencia a jövő generációjának szólt, a hagyományok megismertetésével az ízlésük formálásával segítve a népművészeti tárgyi anyanyelvünk régi és új értelmezését.

A konferencia sikerességéről pedig szóljanak a résztvevők a továbbiakban:

„Még egyszer meg szeretném köszönni, hogy részt vehettem ezen a konferencián. Fantasztikus volt – az előadások, a kísérő programok és TI akik létrehoztátok…“

„Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, élvezetes, tartalmas és informatív előadások voltak.”

„Először is szeretném megköszönni, hogy létrehoztátok ezt a fantasztikus konferenciát! A két nap előadóinak különböző megközelítései nekem teljesen kiegészítették egymást: egy puzzle darabkáiként adták át nekünk ezt a hatalmas tudásanyagot Kalotaszegről és az ott élőkről. A történelmi múlt eseményeinek megismerésével (Fülemile Ágnes), a közelmúltbeli paraszti élettel, élő népművészettel való találkozás életre szóló élményeivel (Berecz András), a viseletnél és a díszítőművészetben használt színek, formák, harmóniák, jelképek felismerésével (Boldizsárné Kovács Gizella) az előadók felemelték az ember lelkét, a tárgyiasult világ, a tények, a mindennapi életnehézségeinek megismerésével a többi előadó pedig visszahúzott a földre, a jelenbe.”

„Számomra az elmúlt szombatok felértek egy-egy egyhetes nyaralással.”

„A hétköznapi taposómalomba érkezett el ez a két szombat, a kalotaszegi konferencia két napja. Kisütött a nap! A színek, a formák, a gyöngyök! Az értékek, a tudás megosztása, az együttlét, az együtt gondolkodás, mind egy nyaralásnyi felfrissülést, energiát hozott az életembe! Hálásan köszönöm mindenkinek, aki bármit is hozzá tett a konferenciához akár előadóként, akár szervezőként!”

„Nagy pozitívum az összhang, az egyensúly volt. Ahogy ki tudták mérni a szervezők az előadók kiválasztásával, a témákkal, azt, hogy a komoly, nehéz dolgokat hogy kövessen pl. egy anyagismeret, annak változása, majd kikapcsolódásként, levezetésként barangolás, tánc, mese…

Nagyon jól sikerült a ráhangolódás, a levezetés. Mind a két napnak nagyon jó volt a hangulata. Hiába voltam itthon egyedül, meg sem szólalva, mégis közösségben voltam, nagyon jó társaságban. Jó emberek között, mélyen elgondolkodtató témákat boncolgatva. Messze nem hittem volna, hogy ennyire jó lesz ez a két nap! Rengeteget adott: szemléletváltást, anyagismeretet, zenei- és tánckultúrát, adatok és információk özönét. Felébredt bennem az utazás vágya, hogy újra eljuthassak erre a vidékre, és most már még nyitottabb szemmel nézzek körül. Ne kelljen rohannom, csak ott legyek pár napig, ne menjek tovább. Nézelődjek, beszélgessek, gondolkodjak.”

„Ha sikerült kipihenni a fáradalmaitokat, remélem, hogy gondolkodtok a folytatáson (Kalotaszeg kincsei II.)! … ”

„Köszönöm szépen, hogy részt vehettem a konferencia mindkét napján és a műhelyfoglalkozáson. Nagyon sok új ismeretet kaptam. A jövőben is örömmel vennék részt hasonló rendezvényeken.”

„Még egyszer hatalmas köszönet Nektek az online konferencia megvalósításához, az élménydús, felemelő előadások, foglalkozások lebonyolításához!”

„Nagyon köszönöm a lehetőséget a részvételre, ismét nagyon tanulságos, összképet nyújtó, részletes, színes, élvezetes napot töltöttem veletek. Köszönet és hála a sok munkáért, ami ahhoz kellett, hogy ez a két nap így sikerüljön! Jár a pezsgő! 🙂 „

„Hálásan köszönöm azt a meghatározhatatlan gazdagító élményt, szépséget, melyet a 2 konferencián kaptam, adtatok!

További sok örömet, szépséget kívánok a továbbiakban!

Ui.: Ahogy lehet, férjemmel megyünk Kalotaszegre 🙂 azon a tájon még sosem jártunk :)”

 

„Őszintén gratulálok a szervezőknek, közreműködőknek!  A mostani nehéz időben egy ilyen, a kor technikai lehetőségeivel fenntartható közösségi lét és élmény megtartó ereje talán maga is ér annyit, sőt pillanatnyilag talán sokkal többet ér mint bármi más. Lelkünk, szellemünk táplálása, mentális egészségünk fenntartása a jövőnek igen fontos ezekben a nehéz időkben! 

Hálás vagyok, hogy részese lehettem ennek az élménynek!”

„Annyira örültem a katalógusnak. Az egy nagyszerű zárása volt ennek a két gyönyörű és rettenetesen nagy tudásanyagot adó napnak. Nem kell aggódnunk, mert Önök miatt nem fog elveszni akkor sem ez a sok kincs, ha a hátország már nem tudja tovább őrizni. Az Önök munkája nem hagyja elveszni. Hála Istennek nekem is van kinek átadjam a régi magyar motívumokat. Most nagyon nagy indíttatást kaptam Önöktől, hogy valóban így tegyek! Most újult energiával fogok nekilátni!
Még egyszer nagyon köszönöm, hogy részt vehettem ezen a konferencián. 
Nagyon sok szép barangolást kívánok a Barangolóknak és mielőbb sok szívet melengető személyes találkozást!”

S hetek elteltével is kapunk még üzeneteket, láthatjuk munkánk gyümölcsét:

„Nemrég egy csodálatos konferencián vehettem részt. Kalotaszeg kincsei címmel. Ha mindig azt szajkózom hogy mennyi mindent vett el az emberektől a Covid, megemlíteném hogy nekem adott is. 🙂 Esélyem nem lett volna személyesen részt venni a konferencián.

Így inspirálódva újabb és újabb ötletek születnek. 😃 😘”

Köszönjük a lehetőséget a megrendezéshez, valamint Böröndy Veronika háttérmunkáját.

A „Kalotaszegi barangolók a gyöngyök világában” katalógus megtekinthető a YouTube-on