• Végéhez közeledik a „Kemenceprojekt” első része

„Kemencével a gasztronómiai hagyományok nyomában” című pályázatunk újabb fejezetéhez érkezett az egyesületünk. Már csak egy kevés hiányzik abból, hogy elkészüljön a kemencénk és a vele együtt a többi rész is, s végre meg tudjuk mutatni mindenkinek.

Mint ahogy a kemence és tető készítéséhez is szakmai segítséget kértünk most a kemencével kapcsolatos gasztro ismeretek megtanulását vettük célba, hogy később átadhassuk.

Szeptember második hétvégéjén egyesületünk tagjainak egy része valamint pártoló tagjaink és önkénteseink a szentendrei Skanzen Örökségünk kemencés sütő programján vettek részt.

A jó hangulatú és igen tartalmas két napban megtanulhattuk a kemence felfűtését, kenyeret, kalácsot, lángost és pitét, rétest gyúrtunk és sütöttünk hagyományos módon Tódor Enikő iránymutatásával. Az alföldi tájegységre áttelepített kisújszállási Őrházhoz tartozó kemencénél azt is elsajátíthattuk, hogy lehet felhasználni a kemencét aszalásra, de befőtt eltevésre is. 

 A megszerzett tapasztalatokkal és tudással a majdnem kész kemencénk használatára felkészültünk, hogy Egyesületünk kézműves foglalkozásaihoz, játékaihoz programjaihoz kapcsolódva kulináris élvezeteket is tudjuk nyújtani.

A következő szombaton kicsik és nagyok, egyesületi rendes és pártoló tagok valamint önkéntesek álltak ismét „munkába”. Csiszoltak, festettek, hogy a kiszáradt kemencét és „testvéreit” felkészítsék kívülről is az első begyújtásra.

Közben kipróbáltuk hogyan kell „magyar pizzát” készíteni, a fűtőanyagot is felvágódott, az udvar is szebb lett.

Sőt a projekthez kapcsolódó gyermek és ifjúsági pályázatunk szövegezése is elkészült.

  • Szövöde hírek

A Csoóri Sándor Program által támogatott Szövöde utolsó szakköri alkalmát bonyolítottuk le szeptember 11-én, ezúttal Törökszentmiklóson, az Utcazene Fesztiválon. A szövés sokféleségével és kiállítással mutatkoztak be a szakkör tagjai, akik között az általános iskolástól a nyugdíjasig megtalálhatóak voltak a tagok, akik saját képességeik szerint haladtak a megkezdett úton.

  • Mesterségek Ünnepe másként Debrecenben

Egyesületünk is képviseltette magát Debrecenben a Mesterségek Ünnepén, ahol a mai hordható népi ékszer mutatták be a vásári érdeklődők számára az egyesületünk tagjai.

Köszönjük a meghívást és a szervezést!

  • Kalotaszegi barangolások

Létezik egy fantasztikus csapat, akik magasan képzettek, népi iparművészek, alkotók, nem féltik a tudásukat, együtt alkotnak. Másik érdemük az, hogy vannak köztük fiatal alkotók. Ők együtt a kalotaszegi gyöngy szerelmesei. Több éve gyűlnek össze az Alkotóházunkban, hogy tovább éltessék a kalotaszegi gyöngykultúrát ma is használatos darabokon.

Szeptember elején a Csoóri Sándor Program által támogatott műhelyfoglalkozás első alkalmán a Péter Szidónia népi iparművész által vezetett csapat a mérai köténydísz eleiből készített ma is hordható díszt. A végeredményeket a műhelyfoglalkozások befejeztével a többi ékszerrel együtt megmutatjuk!

  • Tanuljunk népművészetül 1. – 60 órás pedagógusképzés az Alkotóházban

Maszkban, álarcosan, de vidáman, mosolyogva álltak, ültek szeptember 4-én az egyesület első 60 órás pedagógus továbbképzésen résztvevő hallgatói a vizsgabizottság előtt.

A COVID 19 miatt kissé elhúzódó Hagyományok Háza által akkreditáltatott „Népművészeti anyanyelv elsajátítása vizuális neveléssel és játékkal óvodáskorban” című akkreditált képzésen 17 elhivatott felnőtt vett részt, tanulta a régi, új technikákat, mindezt a felnövekvő nemzedékért.

Szeptember elején eljött a számonkérés ideje, ahol a Boldizsárné Kovács Gizella vizsgaelnök, Sevella Zsuzsanna kérdező tanár, a képzés oktatója és Molnár Edit képzésvezető alkotta vizsgabizottság magas színvonalon értékelte az óvónői és tanári csapatot. A vizsga részeként bemutatták a portfóliójukat, saját tervezésű játékokat terveztek és dolgozatot írtak, melyből egy mini kiállítás készült.

Nagyon jó volt látni, hallani, ahogyan a helyi és távolabbról érkező óvodapedagógusok, tanítók, tanárok a saját gondolatuk, szerint formálták a képzésen megtanultak.

Mindenkinek köszönjük, hogy a Mintakincstár tanfolyamot választotta.

Köszönjük a Csoóri Sándor Program támogatását!

Gratulálunk a sikeres vizsgához!

  • Mundrusz Anett a Népi Iparművész

Mundrusz Anett Ifjú tagunk augusztus 20-a alkalmából, augusztus 18-án vehette át Prof. Dr. Kásler Miklós minisztertől a Népművészet Ifjú Mestere díjat. Szeptemberre beért kitartó munkájának gyümölcse, megkapta a Népi Iparművész címet is.

Nagyon büszkék vagyunk rá!