• 30 órás fafaragás tudásátadó hétvége

Véget ért az első 30 órás tudásátadó képzésünk az Alkotóházban a Csoóri Sándor Program jóvoltából.

Hihetetlen büszkék vagyunk a Nagy József hódmezővásárhelyi fafaragó által vezetett zömében 12-13 éves fiúkból álló csapatra, akik kitartásukkal gyönyörű munkát végeztek. A négy napot még márciusban kezdték, akkor szalvétatartót, csanakot, a folytatásban sulykolót és sótartót faragtak.

Megbeszélték, hogy ha lehetőségük lesz rá, folytatják a megkezdett utat.

  • „Kemencével a gasztronómiai hagyományok nyomában”

Egy pár éve elterveztük, megterveztük egy közgyűlésen elterveztük. Aztán 4 évig kupakot gyűjtöttünk leadtuk az árából egy alapot képeztük. 2020-ban elhatároztuk, hogy pályázunk az Alternatív Közösségek Egyesületének TEDD JOBBÁ 2020! pályázatán, majd egy komplex program keretében felépítjük az Alkotóházban a kemencét.

A pályázatunk neve a „Kemencével a gasztronómiai hagyományok nyomában”, mely első állomása a kemence, a csikótűzhely, sparhelt, kürtöskalácssütő és bográcsoló és a házuk megépítése.

Hetek óta folynak a munkálatok Gulyás László tetőfedő segítségével, aki nagylelkű adományhoz juttatta az egyesületünket. Az egyesületi, pártoló és önkéntes tagokból álló kemenceépítő nevű csapat festett, csiszolt, betonozott hordta és szállította a téglát, eszközöket, a cserepet, keveri a maltert, hogy a kemence „objektum” el tudjon készülni Szijj Zoltán kemenceépítő segítségével. Jelenleg a száradási szakaszban van.

Közben a kézművesek csapata is rajthoz állt, hogy a saját szövésű vászonra mintákat készítsen és kihímezve majdan az asztalt díszítse a kemencében sült finomságok alatt. A gasztronómiában is jeleskedtünk, mert közösen készítettünk helyi krumplis és tésztás ételeket a kézműves és építő csapatok számára.

  • Tanuljunk népművészetül 1. – 60 órás pedagógusképzés az Alkotóházban

Egy újabb tanfolyam utolsó napjai zajlottak le júliusban, az Alkotóházban.

A Sevella Zsuzsanna vezette 60 órás akkreditált pedagógusképzésben a 18 résztvevő a népművészeti anyanyelv elsajátítását tanulták óvodás korban. A nagyon jó hangulatú képzés zárása azonban szeptember 4-én lesz, amikor is a résztvevők vizsgán adnak számot tudásukról. A programot a Csoóri Sándor Program támogatja.

  • Mundrusz Anett a Népművészet Ifjú Mestere

Mundrusz Anett Ifjú tagunk augusztus 20-a alkalmából augusztus 18.-án vehette át Prof. Dr. Kásler Miklós minisztertől a Népművészet Ifjú Mestere díjat.

Anett hosszú évek óta tervezi és készíti a kékfestő anyagokból a ma is hordható ruhákat, kiegészítőket, melyet KékSég márkanévvel jelez. Munkái az Ifjú Mesterek Remekei című kiállításon szeptember 25-ig láthatók a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban Budapesten.

Gratulálunk!

  • Hajráfok a Mesterségek Ünnepén

A 34. Mesterségek Ünnepének idei kiemelt témája a fejrevaló viseletek volt, melyhez pályázat is kapcsolódott.

Molnár Anett egyesületünk tagja a kalotaszegi gyöngyhímzés technikájának és a mérai kötény mintáinak felhasználásával hajráfokat készített. Az alkotások a Hagyományok Házában láthatók szeptember 6-ig a 42 alkotótól közel 60 tárgya között. Anett célja a kalotaszegi hímzés újragondolása, s ezt fiatalok, gyermekek számára ma is használhatóvá tétele. Gratulálunk!