2024. májusában 97 esemény zajlott egyesületünk szervezésében, esetenként partnerszervezeteinkkel együttműködésben.

  • Vándorlegény Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

A Vándorlegény Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra. A Dél-alföldi régióból 62 pályázó küldte be az elkészült 240 pályamunkáját. Május 6-9 között épült fel a zsűrizett alkotások kiállítása, s május 10-én ünnepélyes keretek között megtörtént a kiállítás megnyitása és a díjkiosztó ünnepség a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térben. A régiós kiállításon Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegye pályázóin túl a vajdasági gyermek és ifjúsági alkotók is képviseltették magukat. A kiállítást május 24-én bontottuk le, az országos kiállításra az alkotásokat május 27-én szállították el.

https://www.facebook.com/behir.hu/videos/1460304297952207/

https://www.facebook.com/behir.hu/posts/916375210449285

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=740649538269348&id=100069729257931

https://www.facebook.com/Beol.hu/posts/834076615433745

  • Nyári népművészeti táborok

Nyári nagyrendezvényeink és alkotótáboraink előkészítése megkezdődött. Táboraink a Tégla Népművészeti Alkotóházban 5 turnusban kerültek meghirdetésre, jelenleg zajlik a jelentkezés időszaka, melyet június 15-ig meghosszabbítottunk.

A felhívás és jelentkezési lehetőség honlapunkon elérhető:

https://bmne.hu/index.php/rendezvenyek-konferenciak/nyari-tabor

  • Ősszel induló, államilag elismert népi kézműves szakképesítést adó képzések – 2024-2025

Egyesületünk 2024-ben 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő képzéseit, továbbá várunk jelentkezőket a népi játék és kismesterségek oktatója képzésre, illetve az akkreditált népi játszóházvezetői tanfolyamra is. A 12 szakág a következő: csipkekészítő, faműves, fajátékkészítő, fazekas, gyékény-, szalma-, csuhétárgykészítő, kályhás, kézi- és gépi hímző, kosárfonó, mézeskalács díszítő, nemezkészítő, népi bőrműves, szőnyegszövő, takács.

A képzések célja, hogy a népi kézművesség területén az évszázadok alatt felhalmozott tudás átöröklődjön a mai kor embere számára, így tovább tudjuk adni a hagyományos népi kézműves örökség szakmákat. Meggyőződésünk, hogy e tudás sok ember számára jelent kikapcsolódást, élményt, és egyben alkotási lehetőséget is.

2018-tól egyesületünk szervezi a tudásátadás különböző formáit, ebben benne vannak a szakképesítést nyújtó képzések, az akkreditált tanfolyamok, a különböző időtartamú műhelyfoglalkozások és a nyári táborok. Referenciának tekintjük, hogy a felsorolt formákban a már lezárult négy év alatt 247 csoportban 3025 fő vett részt. A szakképesítést nyújtó kurzusokban 11 szakágban – bőrműves, faműves, fazekas, hímző, kosárfonó, mézeskalács-készítő, nemezes, népi játék kismesterségek oktatója, szíjgyártó, szőnyegszövő és takács – eddig 164-en tettek sikeres vizsgát. Jelenleg 12 csoportban 122 résztvevő sajátítja el a népi kézművesség szakma fortélyait.

A meghirdetett képzéseket minimum 8 fő jelentkezése esetén indítjuk.

Jelentkezési határidő: 2024. június 30., de az indításhoz szükséges létszám miatt szerencsés, ha a jelentkezések mihamarabb beérkeznek.

A képzések jelentkezési feltételeit, bemeneti követelményeit, részletes szakmai tartalmát, képzési díját, annak fizetési módját, rendszerességét a felhívásunk tartalmazza. Arra törekszünk, hogy megfizethető áron, méltányos részletfizetési lehetőségekkel elérhetővé tegyük képzéseinket az érdeklődők számára. A felhívás és jelentkezési lehetőség honlapunkon elérhető:

https://bmne.hu/index.php/kepzesek-uj/250-osszel-indulo-allamilag-elismert-nepi-kezmuves-szakkepesitest-ado-kepzesek-2024-2025

  • Népi Kézműves Közösségek Találkozója

A nap mottója: „Látni és láthatóvá válni”.

„A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Vármegyei Igazgatóságával közösen május 11-én rendezte meg a Népi Kézműves Közösségek X. Találkozóját a nagybánhegyesi művelődési házban. Az eseményen 27 településről közel 200-an vettek részt, akik hagyományosan megkóstolták az egyes települések gasztronómiai különlegességeit is.

A közösségek tagjait Farkas Sándor polgármester köszöntette, majd Pepó Jánosné, a Szlovák Hagyományőrző Egyesület vezetője bemutatta a községben zajló népi kézműves tevékenységet. Csibor Márton, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Vármegyei Igazgatóságának igazgatója nyitotta meg a Békés vármegyei ASzakkörök kiállítását.

A rendezvényen az előadók szakmai kérdéseket jártak körbe. Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke előadásában felvázolta, hogyan lehet sikeres népi kézműves alkotóvá válni. Molnár Lajos Milán, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatójának előadásában pedig a Csoportból közösség – „A közösségek tudatosodása” című témakört járta körül. Lipták Lilla, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának adjunktusa arról beszélt, melyek a korszerű integrált marketing lehetőségei a népi kézművességben, a közösségek láthatóvá tételében.

Ezt követően egy kerekasztal-beszélgetés zajlott, melynek témája az volt, hogy mi kell ahhoz, hogy hosszútávon sikeres legyen egy alkotó közösség. Az előadókkal, szakkörvezetőkkel és szervezőkkel zajlott egyeztetésen többek között arról volt szó, hogy milyen ismeretek, tudások – kézműves szakmai, menedzsment és marketing tevékenység – szükségesek ahhoz, hogy egy kézműves sikeres alkotó legyen, illetve egy-egy szakkör folyamatosan működjön, és hosszú távon sikereket érjen el.

A nap folyamán a kiállított alkotásokkal mutatkoztak be a Békés vármegyében 2023-2024-ben működő ASzakköröK és a házigazda Rezeda Hímzőkör. A találkozó végén a vendégek megismerkedhettek Nagybánhegyessel, a településen folyó közművelődési munkával, ezen belül azzal a népművészeti tevékenységgel, amely több évtizede kezdődött, majd egy időre megszakadt, és az utóbbi 10 évben ismét életre kelt.

A program megvalósításának együttműködő partnerei a Nagybánhegyes Község Önkormányzata és a Művelődési ház, valamint a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület voltak.”

Forrás: https://www.facebook.com/behir.hu/posts/917184070368399

https://tinyurl.com/2rzhhuer

  • Szakkörök

9 db szakkörünk – rézműves, gyöngyfűző, fazekas, kézi hímző, bútorfestő, csipkekészítő, mézeskalács díszítő, szövő, nemezes – folyamatosan működik, a szakköri tagok kéthetente találkoznak, s alkotnak a kisközösségükben. Alkotásaikkal a Tégla Népművészeti Alkotóházban május 25-én nyílt évadzáró kiállításra készültek.

Szakköreink évadzáró kiállításának megnyitója, a szakkörök közös évzáró összejövetele, akkreditált képzések vizsgái és államilag elismert képzés modulzáró vizsgája zajlott május 25-én, szombaton a Tégla Népművészeti Alkotóházban.

„Élt a házunk!” – mint oly sokszor máskor is.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=750501180617517&id=100069729257931

Szakköreink tagjai a kiállításmegnyitót követően értékelő beszélgetéssel, majd a népi gasztroklubunk jóvoltából helyben főzött közös ebéddel zárták a szakköri évadot.

  • Képzéseink, műhelyfoglalkozásaink

májusban zárultak a még folyó akkreditált képzéseink. Május 4-én a 120 órás játszóházi foglalkozásvezetők, 24-én a 30 órás csuhésok, 25-én pedig a 30 órás mézeskalács készítők, a 60 órás bútorfestők és a 120 órás viseletkészítők tettek kiemelkedően eredményes vizsgát.

Május hónapban az akkreditált és az államilag elismert szakképesítésre felkészítő képzési csoportjaink és műhelyfoglalkozásaink mindösszesen 40 alkalommal találkoztak.

  • Mentorálás

Az NMI által indított aSzakköri mozgalom keretében a nálunk is működő szakkörök koordinálásán túl aktív szerepet vállaltunk a mentorálásban is. Májusban is 12 alkalommal (12 szakágban) történt zoom szoftver segítségével online mentorálás, illetve a megyékben a személyes mentorálást szervező egyesületek képviselői is tartottak egy alkalommal, online formában, megbeszélést..

  • Duruzsoló

Egyesületünk életében a pandémia óta megjelent új találkozási alkalom az „online Duruzsoló”, melyet havonta egy alkalommal tartunk, s aktuális témákban ötletelünk, gondolkodunk együtt. Május 21-én az online Duruzsoló keretében az aktuális rendezvényekre felkészülést beszéltük meg.

  • Nefelejcs program

A Hagyományok Háza koordinálásával, az NMI helyi mentorálásával bekapcsolódtunk a Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezésével indult Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram feladatellátásba, a Nefelejcs program egyik megvalósítójaként.

Újkígyóson, az Ezüstág Gondozási Központban tartunk heti rendszerességgel kézműves, illetve néptáncfoglalkozásokat, mely havi egy alkalommal népmese témakörrel is kibővül. Májusban 5 alkalommal valósítottunk meg foglalkozásokat az idős emberek nagy örömére (három alkalommal kézműves foglalkozásokat – gyöngyfűzés, csuhézás és növényi hangszer készítése, két alkalommal pedig néptánc alkalmat).

  • Pünkösdi Örökségünnep a Szentendrei Skanzenben

Hímzőink ezévben is nagy örömmel képviselték egyesületünket Szentendrén a Pünkösdi Örökségünnepen.

A program keretében részt vettünk egy nemzetközi szakmai workshopon is, melynek címe:

A hagyományos kézművesség szellemi tulajdon védelmének lehetőségei a helyi közösségekben.

A workshopon Pálné Anci, az egyesületünk elnöke az Oktatás és Tudásmenedzsment témájú kerekasztal beszélgetésben is jelen volt meghívott előadóként.

Egyesületünk a rendezvényen a Békés megyei szűcshímzés élő hagyományával mutatkozott be.

A rendezvény a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága és a Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) szervezésében, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal támogatásával, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége együttműködésével valósult meg.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=744472657887036&id=100069729257931

  • Szolgáltatások

A gyermeknap kapcsán megsokszorozódtak az igények az általunk kínált szolgáltatásokra, május 3-5 között Gyulán, a Virágok Fesztiválján közreműködtünk, 6-án Örménykúton tartottunk előadást és mesterség bemutatót – ismertetve a Békés megyei szűcshímzés sajátosságait, május 25-26-án, ahol egyidejűleg 5 helyszínen (Békéscsaba, Lőkösháza, Kardos, Mezőkovácsháza, Gyula) működtettük régimódi játszóterünket, tartottunk mesterség bemutatókat, játszóházakat.

Májusban kiállítás berendezését koordináltuk Lakitelken a Kárpát-medencei aSzakkörök alkotásaiból, illetve a megnyitóbeszédet elnökünk, Pál Miklósné tartotta.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=747517070915928&id=100069729257931

  • Programelőzetes

Készülünk nyári nagyrendezvényeinkre, június 22-én rendezzük meg a Szent Iván Napi Vigadalmat Békéscsaba főterén, június 28-30-án a Körös-völgyi Sokadalmat a Gyulai Vár előtti sokadalmi téren.

Nyári táboraink időpontja: július 1-augusztus 2. (5 héten keresztül, 5 napos turnusokban).