• „Kalandozások a textilek birodalmában”

Három napos szakmai sorozatunk befejező rendezvényét tartottuk december 3-án Székesfehérváron a Rác utcában, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében.

Szűcs Erzsébet művészettörténész beszélgetett Ecsedi Mária képzőművésszel textilekről. Az első percektől a közvetlen beszélgetés olyan érzést keltett, mintha már régi ismerősök lennének. Megtudtuk a művész életének fontosabb állomásait.

Jelentős lépést jelentett számára 1966-ban Székesfehérvárra költözése, az azt követő alkotó évek. Szeretettel tekintett vissza Kincsesbányai ismeretségeire, közös munkáikra Kovács Károly, Diós Tibor kovácsokkal (akik egyesületünk tagjai). Húsznál több cégért készítettek el a művész ötletei, szabásmintái alapján, a lágy esésű, textil hatást keltő kemény vasból. Nagy részük Székesfehérváron látható, kalandra fel, keressük meg őket!

Mária sok barátra, alkotó társra talált a Móri Képző- és Iparművészeti Szabad Iskola alkotói között is.

Nevéhez kapcsolódik a Székesfehérváron régóta megcsodálható Kovács Jenő Órajáték tervezése is, a kivitelezésben Diós Tibor is részt vett.

1995 körül vetődött fel a honfoglalás 1100. évfordulójának megünneplése alkalmából, hogy a kiállítótermekbe szánt műveken túl legyen valami új, így született a művész nevéhez fűződő új műfaj, amit művészzászlónak neveztek el. Első alkalommal 1996-ban, majd 2000-ben írtak ki pályázatot a témában, amit több alkalom követett.

Az alkotásokat a Székesfehérvári Művészzászló Fesztiválokon Szűcs Erzsébet szervezésében lehetett megtekinteni.

  • Khinayat Babakhumar „A kazakok ornamentikájának egyéb sajátosságai”

címmel tartott előadást, felesége Meden Saule és lánya is elkísérték. Khinayat Babakhumar kazah etnográfus professzor előadásában bemutatta szülőföldjét és különleges hímzéssel készült textíliáik motívumait, színeit, kompozíciós rendjét. Elmondta, hogy az elmúlt hosszú évek során nagyon sok régi tárgyat megsemmisítettek, így számtalan ismeret is odaveszett. Manapság magyar kézművesektől tanulják „vissza” a technikákat, és európai múzeumokba menekített tárgyakat tanulmányoznak.

Így talán megőrizve-megújulva megmarad utódainknak.

  • Herceg Zahid László „ A török kilimek titkai”

Miközben a mesés színekben gyönyörködtünk, megtudtuk, hogy a kilim szőnyeget csak nők készítették, naponta 15 cm-t haladva. A színek növényi festéssel készültek, amik a mai napig generációs titkok.

A gyakorlati foglalkozáson a kazak hagyományhoz tartozó tamburhímzéssel lehetett ismerkedni, gyakorolni Meden Saule vezetésével.

A „Kalandozások a textilek világában” sorozatunkban elhangzott előadások, gyakorlati foglalkozások hasznosak voltak, az új ismeretekkel ismét gazdagabbak lettünk.

  • Kézműveseink Enyingen

December 4-én kézműveseink foglalkozásokat tartottak Enyingen, a nap folyamán többféle mesterséggel ismerkedtek az érdeklődök. Jó hangulatban gyorsan szaladt az idő.

  • „10 év a gyapjú bűvöletébe zárva” Sóthy Györgyné, Irén – gyapjú szövő kézműves társunk kiállítása

A kiállítás 2023. január 13-ig látogatható a Csengey Dénes Kulturális Központ kiállítótermében (Paks, Gagarin utca.2.), az intézmény nyitvatartási idejében.

Szeretettel gratulálunk kézműves társunk kiállításához!

  • „Advent a Rác utcában” – „Adjon Isten sokakat, szép karácsony napokat…”

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete adventi foglalkozással, családi programmal várta a gyermekeket és a felnőtteket december 10-én a Fehérvári Kézművesek házában. (Székesfehérvár, Rác u. 27.)

Viza Attila Palotaváros képviselőjével és Sándorovits Lászlóval, a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjével közösen díszítettük fel az Alkotóház kapujában álló karácsonyfát, majd ünnepélyesen megnyitottuk az „Advent a Rác utcában” programsorozatunkat. December 17-én 10-16 óra között a Szerb Ortodox Templom látogatható.

A kellemes mézeskalács illatú szobákban változatos programmal kedveskedtünk a hozzánk betérőknek. Kézműveseink mutatták karácsonyi díszítő és ajándék készítő ötleteiket, természetesen segítettek a megvalósításukban is.

Folyamatosan készültek a mézeskalácsok, a kicsik ügyesen sodorták a tésztát, és kedves mintát választva szaggatták, kenték, díszítették magvakkal.

A programokat támogatta: Székesfehérvár Megyei Jogú város Önkormányzata, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Bethlen Gábor Alapkezelő és a Csoóri Sándor Alap

December 17-én ismét szeretettel és új programokkal várunk Mindenkit!

  • Műhelyeink

Decemberben is működtek műhelyeink, a kézműves házban 13 szakkör közül lehet választani.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.