Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Hetési szövés tudásátadó workshop

Zalaszombatfán a Hetés néprajzi tájegység egyik településén folyamatosan tanulják a lányok, asszonyok a tájegységre jellemző vászon szőttesek elkészítését.

A faluból meglátogatták a szövőműhelyt azok az idős asszonyok, akik valamikor maguk is szőtték a törölközőket, lepedőket, bedolgoztak a háziipari szövetkezetbe.

  • Fafaragó képzés

A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően a Hagyományok Háza képző intézménnyel az egyesület szervezésében elindult a 120 órás fafaragó szakkörvezetői képzés. A résztvevők a képzés első modulját a tavalyi évben már teljesítették, az idén többek között az ónöntés, a szaru ékszer készítés, a csont- és szaru megmunkálás, az ostornyél készítés szakmai ismereteit sajátítják el a Zala, Vas, Somogy és Pest megyéből érkező résztvevők.

  • Népi Design Stúdió

Egyesületünk alkotóközössége márciusban is folyamatos közösségi munkával készül a Komatál és Komakendő Kárpát-medencei alkotópályázatra és a „Kitesszük a szűrét” VIII. Országos Szűr-, szűrrátét-, nemezkészítő és szűcshímzés pályázatra.

  • Csuhé-, gyékény-, szalmafonás tudásátadó workshop Gutorföldén

Márciusban véget ért az a 60 órás foglalkozás sorozat, mely alatt a Gutorföldei lányok, asszonyok megtanulták a csuhé-, gyékény-, és szalmafonás alapjait. A foglalkozások során az alapanyag megismerésén és az alkalmazható technikák elsajátítása mellett olyan tárgyak elkészítését tanulták meg, melyeket tovább tudnak tanítani a családjukban, a faluközösségben. Húsvétra, karácsonyra már ezekből a természetes anyagokból készült ajándéktárgyakkal lephetik meg a gyermekeket, unokákat, nagyszülőket.

  • Hímző szakkör

Letenyén az egyesület szervezésében és működtetésében véget ért az a 10 alkalmas hímző oktatás, mely az „Újra öltünk és örökítünk” mozgalomban vette kezdetét. A szakköri foglalkozások nem érnek véget, hiszen a hímzés iránti elkötelezettség és tanulni vágyás a szakköri tagokban jelen van. Egyesületünk a jövőben mentorálás formájában segíti a szakköri közösség tevékenységét.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET