Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • „Őszi termés kiállítás”

Kiállítást nyitottunk Zala és Vas megyei népművészek új zsűrizett alkotásaiból.
Megtekinthető: 2017. október 25 – november 24. 8,00-16,00 óra között
Helyszín: Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. II. emeleti előtér)

  • 35 éves jubileumi ünnepség

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület 35 éves évfordulójához kapcsolódóan az „Egy 35 éves egyesület életfája tárgyakban” címmel megrendezett kiállítás 2017. november 17-ig megtekinthető a HSMK Kanizsai Kulturális Központ (Nagykanizsa, Széchenyi tér 5.) kiállítótermében.

  • Vitrinkiállítás – „Zala megye népi kézműves értékei”

A zalai értékek bemutatása vándorkiállítások formájában a Zala Megyei Népművészeti Egyesület rendezésében, a Hagyományok Háza támogatásával valósultak meg.
A tájoltatott kiállítás utolsó helyszíne Kézművesek Háza Zalaegerszeg, Gébárti-tó.
A kiállítás megtekinthető 2017. november 24-ig, naponta 9-15 óráig.

  • Zalai Népi Design Stúdió

A Zalai Népi Design Stúdió november hónapban megvalósított szakmai programjában megvalósításra került november 4-én a „Csomagolás technológia – tervezői, gyakorlati foglalkozás”.

A stúdió alkotói 4 hétvégi alkalom keretében vettek részt a „Gépi varrás oktatás – viseletek, öltözet kiegészítők, lakástextil varrása” gyakorlati foglalkozásokon. A korábbi alkalmakon közösen megtervezett, több szakág munkáját összefogó tervezési fázist követő megvalósítás eredményességét segítette, segíti ez a szakmai képzés.

November 25-26. hétvégén „A modern kategóriájú népi iparművészeti alkotások zsűrizésének tapasztalatai. Tervezési konzultáció a behozott tárgyak és tervek alapján, jó és rossz példák elemzése.” program kerül megvalósításra.

  • Szakmai nap

November 11-én került megrendezésre az egyesület éves szakmai napja.
A programok között szerepelt a szakmai beszámolókon kívül az új egyesületi tagok bemutatkozása, a Közép Európai Kulturális Fesztiválról szóló beszámoló, valamint a Márton napi népi hagyományokról egy rövid előadás.
A szakmai napon a hagyományos Márton napi ludaskása került az asztalra.

  • 60 órás akkreditált kézi hímző vizsga

November 17-18. napján került megrendezésre a NESZ támogatásával és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében lezajlott, a Hagyományok Háza által akkreditáltatott 60 órás kézi hímző képzés záróvizsgája.
A vizsgán 18 résztvevő tett bizonyságot elméleti és gyakorlati tudásáról Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely Tárvezető és dr. Illés Károlyné a Népművészet Mestere, a NESZ hímző szakbizottságának tagja vizsgáztatók előtt.

  • Kulturális Közfoglalkoztatottak képzése

A NESZ szervezésében és az NMI NKft támogatásával november hónapban egyesületünk Zala és Vas megyében 8 helyszínen szervezte meg a kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves képzését, melyen 84 fő vett részt.
Mindkét megyében, minden helyszínen számos érdeklődő lelkes jelenlétével zajlottak a foglalkozások, melyeken a nemezelés, szövés, agyagozás, fafaragás, mézeskalácskészítés, szálasanyag-feldolgozás, kosárfonás, bőrtárgykészítés, babakészítés mesterségekbe tekinthettek be a résztvevők népi iparművész mestereink szakmai elméleti és gyakorlati tudása révén.

  • Nyitott Műhelygaléria Napok

A Kézművesek Háza november 19-én tartotta hagyományosan, az adventi készülődéshez kapcsolódó kézműves alkalmát. A kézműves műhelyekben a foglalkozásokat egyesületi tagjaink vezették. A játszóházi témák között az adventi ablakdísz, gúzshóember, agyag mécsestartó készítés, lekvárkészítés bemutató szerepeltek.

  • A Hagyományok Háza és az Egyesület által szervezett közösségek mentorálása és játszóházak szervezése

Mentorálás
Hímző szakkör Iklódbördöce 2017.11.15. és 2017.11.22.
Hímző szakkör Gelse 2017.11.10, 2017.11.17 , 2017.11.24.
Szövő szakkör Nagykanizsa

Közösségek működtetése
„Vajda József” Komplex Gyerekszakkör Liszt Ferenc Általános Iskola
Keszei Sándorné Hímzőkör Letenye 2017.11.06-28.

Népi Játszóházi Foglalkozások
2017. november 17. Kávás – Könyvtár
2017. november 25. Gellénháza – Katolikus Plébánia Közösségi Tér

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET