Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Zalaegerszegi Országos Faműves Tábor

Ötödik alkalommal került megrendezésre a Zalaegerszegi Kézművesek Házában szeptember 3-9 között a Zalaegerszegi Országos Faműves Tábor. A tábor témája ezúttal is a Kárpát- medencei Fa Sírjelek Emlékpark létrehozásához fa sírjelek faragása.

Az országos tábor szakmai vezetője Bereczky Csaba a Népművészet Mestere és Nagy Béla Népi Iparművész.

A létrehozandó emlékpark a tábor ideje alatt újabb 26 darab fejfával gazdagodott. Így az eddigi négy év során 82-re emelkedett az elkészült sírjelek száma.

Az idei táborban résztvevő alkotó fafaragók:

Borsos István, Berentai Jenő, Győri Lajos, Kerekes Sándor, Czepó Pál, Horváth Béla, Varga Zoltán, Major Balázs, Skáfár József, Gueth Lajos, Győri Balázs, Imeli Soma, Rácz Kenéz, Jankovics Tamás, Varga Katalin, Juhász András, Orot István, Varga Csaba, Bereczky Csaba, Edvi Gyula, Sepsi Csombor.

  • 60 órás akkreditált Fafaragó szakkörvezetői előkészítő képzés

 Végéhez ért a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Hagyományok Háza együttműködésében és támogatásával, Bereczky Csaba fafaragó, a Népművészet Mestere, Népi Iparművész, Nagy Béla fafaragó Népi Iparművész, Jankovics Tamás fafaragó Népi Iparművész, Bujtor Tibor fafaragó Népi Iparművész szakmai oktatói munkájával megvalósuló 60 órás akkreditált Fafaragó szakkörvezetői előkészítő képzés.

A képzés célja a hagyományos népi kultúrában jelenlévő díszítőművészeti fafaragási ismeretek bővítése. Hangsúlyosan a gyakorlati technika ismertetése különféle tárgycsoportokon belül. Díszítő technikák sokszínűségének bemutatása, elsajátítása.

A képzésen résztvevő hallgatók mindegyike sikeres vizsgát tett. A 60 órás akkreditált Fafaragó szakkörvezetői előkészítő képzési programra épül egy másik 60 órás képzés, melynek sikeres elvégzése szakkörvezetésre jogosítja fel a résztevőket.

  • 35 éves jubileumi ünnepség

Ebben az évben ünnepli 35 éves jubileumát a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Gébárti Kézművesek Háza.

A 1970-es 80-as évek népművészeti mozgalmának egyik legfontosabb eredménye, az országban megépült kézműves alkotóházak sora: Tokaj, Velem, Gébárt, Tiszavárkony, Jakabszállás stb. A Zalaegerszegi Kézművesek Háza és az azt létrehozó Zala Megyei Népművészeti Egyesület azóta is együttműködésben dolgozik.

1992 óta a ház országos viszonylatban egyedüli példaként egész évben működik.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan reprezentáltuk alkotóink munkásságát egy nagy egyesületi kiállítással,  „Egy 35 éves egyesület életfája tárgyakban” címmel.

A kiállítást 2017. szeptember 8-án nyitotta meg Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely Tárvezetője.

A kiállítás megtekinthető: Keresztury Dezső VMK, Gönczi Galéria (Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 21.)

Szeptember 9-én tartotta meg a két szervezet a  35 éves Jubileumi találkozóját a Kézművesek Házában és udvarán, a ház építőivel, az egyesület tagságával, partnerszervezetekkel, támogatókkal, a város és a megye vezetésével és országos szakmai vezetőkkel.

A megjelentek együtt emlékeztek meg az első időkről, elevenítették fel a közösségben és a közösségért végzett munkát, régi találkozások, régi beszélgetések éledtek újjá a szakmáról, a jövőről.

Az ünnepséggel egyidőben megnyílt a Kézművesek Házában A 35 év dokumentációs kiállítása, az Országos fafaragó táborban elkészült kárpát-medencei protestáns fejfák kiállítása, az egyesület 20 éves közösségi munkája – a honfoglalás kori vezérjurta bemutatása.

Az ünnepi megemlékezés záró rendezvényeként szeptember 10. napján „Ünnepeljünk együtt” Nyitott Műhelygalériák napja keretében bemutatásra került a honfoglaláskori vezér jurta.

A jurtabemutató mellett mesterség bemutatókon keresztül ismerhette meg a közönség a jurta- és a berendezési tárgyai elkészítésének egyes állomásait.

Természetesen most sem maradhatott el a gyermekek játszóháza, ahol a nemezelést, agyagozást, kötélsodrást próbálhatták ki és tanulhatták meg a legkisebbek is.

  • Tökfesztivál

Nyitott Műhelygaléria Napok

A Kézművesek Háza október 1-jén tartja hagyományos Tökfesztivál című rendezvényét, ahol hagyományosan az őszi betakarításhoz és az őszi ünnepkörökhöz szervezi a kézműves műhelyekben a mesterségbemutatókat és a játszóházakat.

Egyesületünk részéről idén a tökfaragás, töklámpást készítés, népi játszótér szerepel.

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET