Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  1. Elindult a Zalai Népi Design Stúdió

A Hagyományok Háza és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szakmai együttműködésében elindult az Egyesület új közösségi alkotó csoportjaként  a Zalai Népi Design Stúdió, mely képzések formájában szeretné gazdagítani tagjai tudását, fejleszteni a tagok feldolgozási és tervezési képességeit, közös felkészülésekkel közösségi megjelenést biztosítani a különböző országos pályázatokon, valamint közös alkotó tevékenység keretében hagyományos gyökerű, táj specifikus, modern kézműves tárgyakat kíván létrehozni.

Az alkotócsoport 20 fővel kezdte meg tevékenységét az első két napos képzésen február 25- 26.-án, ahol Skrabut Éva, az egyesület elnökének köszöntőjét követően szakmai előadásokon vettek részt a Stúdió tagjai.         

(Előadások: Dervalics Renáta formatervező, népi viseletkészítő, népművészeti referens: Designelmélet, Pozvai Andrea a Stúdió koordinátora, bőrműves népművész: Népi design )

Lehetőség nyílt a 2009-2010 év Népi design termékfejlesztési kurzusán „Kézműves Akadémia” résztvevőknek (Csuti Tibor fazekas, Dulics Margit kosárfonó, Horváth Éva nemezelő, Molnárné Riskó Erzsébet gyöngyösnecc készítő, Nagy Béla bőrműves és fafaragó, Pozvai Andrea bőrműves) bemutatni saját tapasztalataikat – prezentáció, alkotó folyamat, megvalósult termékek bemutatása).

Résztvevők egyéni koncepciójának bemutatására is sor került. (gyűjtőmunka: múzeumi kutatás, szakirodalom, választott téma – hagyományos gyökerű, táj specifikus)

Előadások után tervezői foglalkozás vette kezdetét, továbbá a textiles szakág képviselői részére a „Kitesszük a szűrét” VII. Országos Pályázatra, közösségi pályamunkák tervezése volt a feladat. 

  1. Az idei évben is képviselte magát a Zala Megyei Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által megrendezett Tagszervezeti Fórumon és Tréningen, február 17-18-án Budapesten.
  2. A reformáció és a népművészet kölcsönhatása

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület “Zalai Népi Design Stúdiója” szervezésében február 10-11-12-én megrendezésre kerültek a “Szakmai felkészítő képzési napok” a reformáció 500 éves jubileumának tükrében, melynek célja “A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” c. országos pályázatra jelentkezők tudásának gyarapítása e témában. Dr.P. Szalay Emőke etnográfus Debrecenből jött el előadást tartani a magyar reformáció és a népművészet kapcsolatáról, valamint a magyar reformáció szakrális tárgyairól. A vajdasági Folklórközpont koordinátorai, Raj Rozália és Nagy István Szabadkáról érkezett Zalaegerszegre, hogy egyedülálló előadásukban mutassák be a Vajdaság protestáns fejfáit. Gyakorlati foglalkozás keretén belül a Hajdúszoboszlóról érkezett Radácsi Piroska hímző népi iparművész, a Népművészet Mestere örökítette tovább a lelkes zalai hímző asszonyok számára az úri hímzés technikáit. Csuti Tibor fazekas népi iparművésszel, a Népművészet Ifjú Mesterével pedig az úr asztali kancsók formai világába merülhettek el az érdeklődők. Az országosan egyedülálló eseményt nagy érdeklődés övezte, és kivételes tudás birtokába kerülhettek a résztvevők. Következő szakmai felkészítő képzési programunkat március 11-én rendezzük a Gébárti Kézművesek Házában, ahol a helyi motívumokra épülő, a reformációhoz köthető ajándéktárgyak tervezése lesz a téma. 

Zalaegerszeg Online hírek

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET